måndag 19 oktober 2009

Sverigedemokraterna kör populistsvängen

Sverigedemokraterna gör nu allt fler piruetter för att bli accepterade som ett politiskt parti och rörelse. I fråga efter fråga har man svarat "vet inte" eller "har inte tagit ställning". Nästan allting har bara handlat om "massinvandring" och rädslan för religionen islam. Nu är det annan klang hos Åkesson. Den tidigare kritiken mot facket har tonats ned. I stället framhölls den svenska modellen. Man försöker låta som socialdemokrater eller moderater. Allt för att bli accepterade politiskt.
Historien upprepar sig som bekant. Ny Demokrati lånade in sitt partiprogram från Den Nya Välfärden och troddee sedan att man var en politisk rörelse.
Nu tar man traditionella socialdemokratiska ståndpunkter om att höja A-kassan, bevara LAS och skapa mer bidrag till den som behöver.
Huvudfrågan är hela tiden främlingsfientligheten som blivit mindre påtaglig.Vilket politikområde som än diskuteras dyker invandringen upp som problem och förklaring.
Parallellerna med 30-talets Tyskland är uppenbar. Hitler skyllde allt på judar, zigenare och grupper som allt elände berodde på. Här gör Sverigedemokraterna samma historia.
Vad som behövs är några Sverigedemokrater som uttalar sig rasisistiskt och blir åtalade för hets mot folkgrupp. I partiprogrammet har rasismen tvättats bort.
Alla dermokratiska partier borde öppet ta avstånd att inte samarbeta med Sverigedemokraterna innan valet och framförallt om de ommer in i riksdagen, gud förbjude.

Jan Rejdnell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar