söndag 17 januari 2010

Dålig interndemokrati inom Folkpartiet Västmanland

Oavsett vad omröstningen bland medlemmarna i länet gav uttryck för, så valde majoriteten av ombuden som fastställde landstingslistan att rejält flytta upp respektive flytta ner kandidaterna efter behag. Inga förklaringar gavs. Mötet slutade tumultartat och många kandidater strök sin kandidatur från listan. Trots reservation i nomineringskommittén och övervägande om två listor i länet vägde medlemmarnas provvalsresultat lätt. Nu talas det öppet om möjligheten till att skapa två länsförbund.

Inför fastställande av landstingslistan för Folkpartiet Västmanland hade en medlemsomröstning med provval genomförts. Nomineringskommittén valde att flytta upp kandidat som hamnat långt ner i provvalet upp till valbar plats och flytta ner kandidater som hamnat högt upp i provvalet till utanför valbar plats. Kommittén hade inga som helst förklaringar till sitt handlande. Flera ombud frågade efter motiv och förklaringar på mötet men fick inga svar.

Inget intryck togs av provvalsresultatet, om övervägande att införa av två listor i länet eller reservation från medlem i nomineringskommittén, vilken pekade just på respekten för medlemmarnas vilja.


Den omedelbara effekten blev att åtta (8) kandidater drog tillbaka sin kandidatur på landstingslistan pga. bristande interdemokrati och respekt för medlemmarnas vilja;

Jan Rejdnell, Västerås hamnade tvåa (2) i provvalet med 159 poäng och lämnar listan på eget initiativ.

Åke Wahlsten, Västerås hamnade sexa (6) i provvalet med 109 poäng och lämnar listan på eget initiativ.

Birgit Persson Wahlsten, Västerås hamnade på plats tio (10) i provvalet med 86 poäng och lämnar listan på eget initiativ

Avni Dervishi, Västerås hamnade elva (11) i provvalet med 85 poäng och lämnar listan på eget initiativ. (Ordförande för Liberal Mångfald i Västmanland)

Èrica Zuleta, Västerås hamnade på fjortonde plats i (14) i provvalet med 70 poäng och lämnar listan på eget initiativ. (Ordförande för Liberal Studenter i Västmanland)

Anette Gerhardsson, Arboga hamnade på femtonde plats (15) i provvalet med 68 poäng och lämnar listan på eget initiativ.

Jessica Kingston, Västerås hamnade på trettioförsta plats (31) i provvalet med 27 poäng och lämnar listan på eget initiativ. (Ordförande för Liberal Ungdomsförbundet i Västmanland)

Ulrika Svensson, Västerås hamnade på trettiosjunde plats (37) i provvalet med 21 poäng och lämnar listan på eget initiativ.

Fler kandidater kan nu komma att lämna listan.


- En total respektlöshet för medlemsdemokrati i ett liberalt parti är extra skrämmande säger Jan Rejdnell i en kommentar. Detta är resultatet av en mångårig kall kultur inom Västeråsavdelningen som nu verkar sprida sig i länet. Man stoppar i ett tidigt stadium de personer som man inte vill ha med och premierar de som är lojala till ledningen. Det handlar inte längre om liberalism och partiets politik.


Det är en kultur som härjat i många år inom lokalavdelningen i Västerås. Det är ombud som fastställer partiets vallistor, men hur uttagningen av ombuden sker i den största lokalavdelningen dvs. Västerås är höljt i dunkel.

Fråga ställdes från ombud till första namnet på listan Torsten Källberg om han tänker fullfölja kommande mandatperiod. Det var på förekommen anledning eftersom diskussioner förekommit om han skulle lämna redan under denna mandatperiod.


Ålderssammansättning på de tio översta på listan är nu hög. Vid mandatperiodens början är medelåldern 59 år på de tio översta namnen. Vid mandatperiodens slut är den 63 år och de flesta då pensionärer. Medelåldern är hög trots att två yngre 30-åriga kvinnor nu återfinns bland de tio översta.


- Självklart kommer detta påverka lusten från många medlemmar att aktivt arbeta för Folkpartiets politik i landstinget avslutar Jan Rejdnell i en kommentar.

1 kommentar:

 1. Tyvärr så var jag tvungen att åka till Stockholm i går i ett privat ärende och när jag läser ditt blogginlägg blir jag helt förskräckt. På facebook verkar alla vara så himla nöjda.

  Häromdagen läste jag ett inlägg av en folkpartist i Stockholm som tycker att vi snart måste välja politiker efter kompetens och meriter.

  Jag har länge misstänkt men ville inte tro på att interna val handlar om mingel, maktspel och gentjänster. Hoppas jag har helt fel.

  Jag högaktar dig för din öppenhet och är besviken på att inte du hamnade på högre plats, på min valsedel var du i alla fall nummer två efter Marion.

  Vi fortsätter kampen för ett demokratiskt och liberalt samhälle

  SvaraRadera