lördag 23 januari 2010

Svensk partistruktur överlever sig själv


Efter mitt och sju andras beslut att ej ställa upp på landstingslistan för Folkpartiet i Västmanland har jag fått mottaga på ris och ros. Ris från de etablerade partifunktionärerna som är ansvariga och står på valbar plats. Uppmärksamheten skadar partiet. Självklart är det så. Det borde man tänkt på redan innan man incensatte operation "nedpetning-utanför-valbar-plats". Det var inte enbart jag som blev utsatt för denna välplanerade operation utan betydligt fler kandidater som avstod att nu kandidera. Visst var det välregisserat. När ordföranden för den dominerande starka lokalavdelningen från Västerås - Christer Malm - kliver upp och håller ett charmant och en starkt belysande plädering för min person utan att ett enda ombud i Västerås tar intryck, handlar det inte längre om att lyssna in eller förstå. Att Christer Malm efteråt meddelar att han inte ställer upp för omval till ordförande för lokalavdelningen borde leda till eftertanke hos de som riggat denna tillställning.

Jag arbetar i näringslivet och är van vid andra regler. Man klamrar sig inte kvar vid en styrelse när den som hamnar överst och får förtroendet av (medlemmarna) aktieägarna och tydligt markerar vad han anser om sin rival. Nu blir det fyra nya år med landstingrådet som redan suttit i två mandatperioder. Visst är det bra med äldre i politiken men det är inte många bland tio översta som INTE är pensionärer vid mandatperiodens slut. Med denna "väl komponerade lista" lär det inte vara många av kandidaterna som orkar kampanja. Jag förstår inte synsättet som ledande Folkparti-politiker i Västerås företräder; man skall schavotteras internt, puttas ned utanför valbar plats trots att medlemmarna säger annorlunda men ändå sitta kvar längst bak i bänken med ett smil på läpparna?! Vänta på sin eventuella tur då de själva blivit pensionerade från politiken. Dessa politiker har varit för länge i politiken - vi lever i årtalet 2010!

Alexander Bard går till ursinnig attack mot Folkpartiet på politikerbloggen:
http://www.politikerbloggen.se/2010/01/13/25449/I en artikel skriver han nu att ledande partiföreträdare bestraffar duktiga politiker och ägnar sig åt vänskapskorruption och rövslickeri. Det sker bland annat i Göteborg och Stockholm.
I en kommentar på http://www.liberati.se/ har Alexander tagit upp situationen i Västmanland."Det måste bli ett omedelbart stopp på den här medeltida och antidemokratiska kompiskulturen inom Folkpartiet! Låt provvalen bestämma! Avsteg från provvalen får bara göras om det gäller att lyfta fram nya, unga och självständiga kandidater, men inte för att gynna gamla besuttna och korrumperade ja-sägare."

http://www.liberati.se/2010/01/18/stoppa-korruptionen-i-folkpartiet-verkligen/

Frågan ställs: Varför skulle någon överhuvudtaget vilja gå med i Folkpartiet när man som medlem blir behandlad på det här arroganta sättet?
Faktum är att tjogtals Västeråsare har varit inne och vänt i Folkpartiavdelningen i Västerås. Respekten finns inte för individen. Antingen är du välkommen men då måste du vara lojal mot ledningen eller om du är alltför självständig och ger uttryck för andra åsikter och inte ställer upp på ledningen - då är du inte välkommen. Kulturen har funnits i tjugo år. Fel sa en liberal i går kväll till mig i telefon. I trettio år.
Vem tror att ett gammal partistruktur attraherar annat än ja-sägare? Skall vi få in självständigt tänkande individer som vill förändra politiken, dess villkor men framförallt dess innehåll behövs många självständiga individer. Motsatsen till mångfald heter enfald.

Att Tvärsnytt gjort flera inslag, lokalradion sänt direkt och att lokaltidningen VLT slår upp historien stort beror på hur man ser på demokrati. Vad skall vi med provvalen till om de inte följs? Jag skrev till lokalavdelningens styrelse i Västerås redan innan provvalet och bad styrelsen att de skulle uppmana ombuden att respektera provvalet och endast i undantagsfall gör förändringar på listan. Detta avfärdade styrelsen. Jag bad nomineringskommittén och länsförbundets styrelse om att stoppa skitsnackandet om min person och andras medlemmar från högt uppsatta Fp-landstingspolitiker redan innan jag deklarerade att ställa upp i provvalet. Detta tog man inte hänsyn till.

Visst handlar om makt. Makt är till att förändra politiken och inte sitta med den i knät. I två val har landstingsprogrammet presenteras 14 dagar innan valdagen. Man har enbart tagit rygg på rikspolitiken. "På kvällen vaknar den flitige".

Slutligen; Just nu slåss 3-4 folkparti-politiker i Västerås för sin politiska överlevnad. Trots att de hamnat högt upp i provvalet känner de av kylan. Mycket talar för att historien upprepar sig från landstingslistan när det gäller fastställandet av kommunlistan. Fullföljer de gamla Fp-politikerna utrensningarna och struntar i provvalet lär väljarna straffa Folkpartiet i Västerås och Västmanland. Hoppas de förstår det?

Jan Rejdnell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar