tisdag 9 februari 2010

Avskaffa personnumret


Våra personnummer introducerades år 1947. Från och med detta år var numret ett system med födelsetid plus ett tresiffrigt födelsenummer. År 1967 gjordes en ändring som innebar att man införde en kontrollsiffra som fjärde siffra i personnumret.

Alla uppgifter om vanliga människor, t.ex. var de bor, hur mycket de tjänar, personnummer, utseende är offentliga. Gör du en sökning på vad någon tjänar får du personnummer. Exempelvis på http://www.upplysning.se/ kan du får reda på det mesta om personen.
På sajten http://www.ratsit.se/ kan man lägga upp en kostnadsfri bevakning på din hantverkare, favoritbutik eller arbetsgivare. Är du företagare är det ingen återvändo. Förutom Ratsit finns sajten http://www.allabolag.se/ som är kopplad till bolagsverkets register kan du kolla vilka bolagsstyrelser en person sitter i och sedan koppla detta till en kreditupplysning.

Vill man verkligen gräva om en person så har föreningen Grävande journalister skapat ett verktyg för att kartlägga människor på http://www.fgj.se/Lathund.asp .

Vi svenskar är så godtrogna. Vi inbillar oss att vi fortfarande kan bevaka vår egen integritet. Lite överraskande blev folk förbannade när ICA började skicka ut rabattkuponger på de varor man ofta brukade köpa. Helt plötsligt var det uppenbart att ens köpmönster var kartlagt. Man vill själv välja rabattkupong.

När FRA-debatten startade vaknade ett antal personer ur en törnrosasömn. Övervakningen hade skett i många år men nu skulle man bara med lagens hjälp kunna byta information med främmande makt om svenska och utländska medborgares förehavanden och på så sätt hålla nere försvarskostnaderna. Exakt en vecka efter det att regeringens partiledare förstått att man var tvungen att ändra på FRA-lagstiftningen gick Jan Björklund ut med att vi måste öka försvarsanslagen.

Din arbetsgivare kan använda sig av programvaror i en automatisk övervakning och kontroll av dig som anställd. Det kan röra sig om vilka sajter du besökt , kontroll av din e-post, tid tillbringad vid tangentbordet och telefonen, telefonsamtal, geografisk position av personalens mobiltelefon och tjänstebilar samt även rörelser inom byggnaden.

På område efter område används den nya tekniken. Med terrorhotet hängande över sig har västerländska demokratier lagt de flesta betänkligheterna avseende integritet åt sidan. I Londons tunnelbanor använder man sig av en automatisk ansiktsigenkänning. Övervakningskameror som försetts med en programvara som tolkar ansiktet på människor och jämför detta med foton i en databas. Syftet är antingen att verifiera en persons identitet eller identifiera en person. Nu vill myndigheterna förbjuda bärandet av hatt i tunnelbanan eftersom tekniken inte fungerar annars.

Systemen kopplas ihop.
Allt i ett gott syfte men till priset av vår integritet och alltmer urholkad rättssäkerhet. Digital information har en inneboende kraft att sprida sig. Personalen som sköter systemen kan vara nyfiken eller giriga, hackare kan bryta sig in i systemen och buggar kan göra att databasernas skydd inte fungerar. Allt detta händer hela tiden. För vem skall bevisa att man kopplar ihop alla datamängder? Myndigheterna? Läs mer under http://www.stoppa-storebror.se/risker.htm

För att försvåra och förbättra integriteten bör vi stoppa/förändra användandet av personnummer i Sverige. Det används precis överallt. Frankrike har haft personnummer sedan andra världskriget, och har det fortfarande, men i princip är det bara sociala myndigheter och försäkringskassan som har rätt att använda dem. I Danmark finns också personnummer, men företag och privata organisationer måste ha tillstånd för att få använda dem, och personnummer får aldrig lämnas ut utan individens godkännande.
Företag och myndigheter måste lära sig. Bygg gärna kundprofiler genom att samla in personlig information, men bara om de kunder som vill det. Utan personnummer är det i stort sett omöjligt att öppna ett bankkonto eller telefonabonnemang eller hyra en dvd i Norden. Personnumret är nyckeln till i stort sett allt. Vem som helst kan ta reda på ditt personnummer. Till skattemyndigheten ringer du och de frågor om personen är man eller kvinna, förnamn och efternamn, samt vilket postnummer personen är folkbokförd på. Vips så får du personnumret.

Ett samhälle så öppet och tillgängligt som vårt är, har ett extra stort behov av någon form av integritetsskydd utanpå de öppna registren. Avskaffa personnumren!

Jan Rejdnell

1 kommentar:

  1. Ur en artikel jag skrev i Svensk Linje

    "Det vore istället bättre, säger Harper, med autentifiering. Autentifiering sker när vi t.ex. använder ett lånekort på biblioteket. Bibliotekarien kopplar oss samman med information för ett specifikt syfte- att se om vi kan låna en bok på det biblioteket- utan att bibliotekarien får tillgång till alla andra ovidkommande data om oss. Just sådana begränsade autentifieringar borde lägga en viktig grund för att ge individen kontroll över vilken information man vill kommunicera"

    Se vidare:

    http://waldemaringdahl.blogspot.com/2010/02/sa-vager-liberalismen.html

    SvaraRadera