fredag 12 februari 2010

Direktdemokrati eller promilledemokrati?


I dagens nummer av GP tar artikelförfattarna Karl Beijbom och Mikael Wendt upp vårt förlegade partisystem. Färre och färre medlemmar i partierna men mer och mer toppstyrning tycks vara motmedlet, tycks partiledningarna resonera.

Partierna är rädda att tappa kontrollen till väljarna. genom suddiga system om hur man tolkar provval, vad som skall vägas in när man sammanställer listor och ombud som sammanställer listan som är de som redan sitter på makten späs vänskapskorruption och poltikerföraktet på. Man tror inte väljarna ser igenom - men där tar man fel.

När tidningar som Fokus så tydligt beskriver vad som händer i det olika partierna i artikel i artikeln "Bråk, hor och svågerpolitik" är det inte bara ett olycksfall i arbetet här och där. I"nya" partier som Piratpartiet och Sverigedemokraterna är toppstyrningen än värre. Det finns inget hopp om förbättring utan det handlar om ett systemfel i det svenska partiväsendet som överlevt sig själv.

Inför förra Landsmötet som Folkpartiet hade i Västerås motionerade två folkpartister från den lokala staden om att man i praktiken skulle förbjuda sidoorganisationer som Liberal Mångfald, Liberala Kvinnor, HBT-liberaler etc. etc. Ville man påverka så skulle man minsann gå in i partiet direkt och verka inifrån. Basta! Säkert har motionärerna ändrat uppfattning i dag så vart fall en av dem nu blivit medlem i en förhatlig sidoorganisation. I dag ser hur personer som annars inte skulle aktiverat sig politiskt finner sig mer hemma i en sidoorganisation än i det strikta partiväsendet. Det är ju klart - nu är det val och nu skall listor sammanställas.
Motionärerna jobbar idag på heltid med politik...

Artikelförfattarna Mikael Wendt och Karl Beijbom skriver i sin artikel;
"För inte är det fel på människorna som bor i vårt land eller medlemmarna i våra partier? Nej, det hela handlar om att demokratins grundtankar inte respekteras ens i det inre partiarbetet."


PÅ Facebook har jag startat en grupp "Inför renodlade personval"

Fler som bloggar kring personval är;

Kent Persson (m)

75 % av alla bloginlägg är positiva till personvalPeter Andersson om att socialdemokrater kan vara för personval


Henry Bronett berör varför vissa kanske nu röstar på SD i protest mot tillrättalagda partistrukturer.

Mathias Sundin

Jan Rejdnell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar