torsdag 11 mars 2010

131-130 = Demokratin segrar!


Straxt före klockan sex i kväll röstade Sveriges Rikes Riksdag för att erkänna Folkmordet på Armenier, Assyrier/Syrianer/Kaldéer och Greker. I slutdebatten hördes en del röster som står nära Turkiska myndigheter, att det inte var något Folkmord.

Sanningen är att det är det första större folkmord som genomfördes med en kallblodighet som var skrämmande. Ledande forskare inom historia och internationell rätt slagit fast att övergreppen 1915 utgör ett folkmord. I skuggan av första världskriget stod den turkiska armén och den osmanska centralmakten som planerare av utrotningarna. Hemliga specialförband stod som utförare av folkmordet. Det var välplanerat, genomfördes på kort tid och byggde på en ideologi - nationalismen - utan vare sig spontana eller känslomässiga inslag. Orsaken till folkmordet var att man ville turkifiera östra Turkiet. Minoriteter och kristna folkgrupper fördrevs och bortåt en miljon människor dödades. Nationalism med "Ungturkarna" i spetsen.

Nu har 11 EU-länders parlament och Europaparlamentet slagit fast Folkmordet och erkänt det! Om Turkiet skall välkomnas in som EU-stat måste man göra upp med sitt förflutan och inte bara förneka. Förnekandet är det sista steget i ett Folkmord. Vi vet vad vi säger till de som påstår att Förintelsen inte har ägt rum.

Istället tror jag att Turkiet kommer kalla hem sin ambassadör och dra ned på handelsförbindelserna med Sverige. Så har skett i andra länder i Europa och mot USA. Det är beklämmande i så fall och visar att Turkiet har ett stort steg kvar innan EU-medlemskap. Demokrati är något som måste erövras och det har Sveriges Riksdag bevisat idag!

Det är glädjens dag - det är demokratins dag idag.

Jan Rejdnell

2 kommentarer:

 1. Kan bara instämma betr folkmordet.
  Det var ett bra beslut av två skäl.

  En längre kommentar här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/far-inte-politiker-har-moral-och.html

  F.ö. har jag lagt din blogg till min bloggroll. Har nu sett ett par till av dina inlägg, som verkar intressanta. Så då så...

  SvaraRadera
 2. Jag tackar och bugar och gör likadant tillbaka. Har kommenterat ett inlägg på din blogg

  SvaraRadera