fredag 12 mars 2010

Carl Bildt och regeringen struntar i riksdagsbeslutet om erkännandet av Folkmordet


När Sveriges ambassadör i Turkiet höll presskonferens under fredagen efter ha blivit uppkallad idag till Turkiets utrikesdepartement sa han att;

- Svenska regeringens politik ligger fast!

Han kan inte göra ett sådant uttalande utan att ha fått ett OK från Carl Bildt!

– Av allt att döma verkar Carl Bildt inte ha för avsikt att göra riksdagens beslut till regeringens utrikespolitik. Han skjuter sakfrågan framför sig, konstaterar Ove Bring, folkrättsexpert som menar att utrikesministern är i sin fulla rätt enligt konstitutionen.


Regeringen är inte konstitutionellt tvingad att göra om riksdagens beslut till regeringspolitik. I andra frågor krävs stöd av riksdagen vid lagförslag. Men utrikespolitiken undantas, enligt Bring. I utrikesfrågor har regeringen sista ordet.

Nu har vi bara att se fram mot en en KU-anmälan av Hans Linde (v) & Co.

Att som Carl Bild argumentera att riksdagens beslut försvårar försoningsprocessen mellan Turkiet och Armenin leder bara till ordkrig!

Processen har redan avstannat, för de båda länderna har tecknat ett avtal som sedan inte ratificerats. Med andra ord väderkvarnspolitik av Bildt.

Carl Bildt struntar med andra ord i riksdagens beslut.


Den armeniske skriftställaren Hrant Dink i Istanbul, som mördades 2007 intervjuades straxt innan han mördades av en nationalist på öppen gata;
“Vi som lever här tror att Turkiet kan förändras. Det kämpar vi för. Men enligt min mening vill inte armenierna i diasporan att Turkiet ska förändras, för om Turkiet förändras är det de själva som håller fast vid status quo. För armenierna i diasporan representerar dagens turkar alltjämt det förflutna som de har bakom sig. Men för mig är turkarna dem jag lever med i dag. Här finns goda och onda, och jag fortsätter att kämpa för förändring.”


Relationen mellan Turkiet och Armenien är i dag redan ansträngd. Bildt gör ett illusionsnummer av att relationerna blivit sämre på ett dygn p g a riksdagsbeslutet i går. Om så skulle vara fallet visar det på att Turkiet har lång väg kvar till försoning och fungerande demokrati.

Det finns ett protokoll för normalisering mellan de båda regeringarna i Ankara och Jerevan men det har inte ratificerats av de båda ländernas parlament. Uppfattningen är att Jerevan skulle göra det ifall bara parlamentet i Ankara tar initiativet. I Turkiet finns starka låsningar från turknationalistiska krafter och från Azerbajdzjan som har en olöst konflikt med Armenien och enklaven Nagorno-Karabah.

AKP-regeringens motståndare i det turkiska parlamentet använder den svenska omröstningen i riksdagen som en förevändning att mobilisera mot protokollet och mot Turkiets försoningsprocess mot Armenien. Omröstningen i Sveriges Riksdag om erkännande av folkmord har blivit inrikespolitik i Turkiet. Det säger mer om Turkisk partipolitik än svenska riksdagsbeslut. Att Bildt spelar på nationalistiska strängar i Turkiet och vägrar acceptera ett svenskt riksdagsbeslut säger mer om Bildt som utrikesminister än riksdagens rätt att fatta beslut om Folkmord eller ej.


Följ diskussionerna på Liberati.se


Jan Rejdnell

2 kommentarer:

 1. Ja, nog har Bildt formellt rätt i att strunta i riksdagsbeslutet. Men sättet han gör det på, ordval, framtoning, motivering, allt detta känns mycket provokativt, arrogant.
  Och därigenom som ett indirekt stöd för att folkmord är en inre angelägenhet, som vi i Sverige inte ska bry oss om.

  En sådan uppfattning gör mig mycket upprörd. Han beter sig som om inte bara UD utan hela Sveriges befolkning är hans egen privata egendom. Som inte får knysta.

  SvaraRadera
 2. Är beklämd över hur media så ensidigt beskriver riksdagens ställningstagande. Skall vi i Sverige tassa på tå för att Turkiet i sin inrikespolitik inte uppnått tillräcklig demokratisk mognadsnivå?
  Handelsministern säger - hoppas det inte påverkar handeln. Självklart påverkar det handeln - kortsiktigt! Facit finns redan. 11 EU-länder har erkänt folkmordet. I samtliga fall har Turkiet uppträtt som de nu gör.
  När ställde Moderaterna upp på en folksspillra eeler ockuperat land? För Moderaterna är urikespolitik synonymt med handelspolitik.
  Vi behöver en ny utrikesminister!

  SvaraRadera