måndag 15 mars 2010

Öppet brev till Fp LIBERALERNAS partiledning


När ett liberalt parti i sitt partiprogram (och tar med sig det in i regeringen) antar kravet på att minderåriga och barn kan utsättas för drogtester av polis utan föräldrar och social myndigheter vetskap, måste man fråga av vilka skäl?

Är det för att kunna bevisa inför förtvivlade föräldrar att deras barn knarkar (som med all sannolikhet redan vet att barnet knarkar) ?
Är det för att man tror sig rädda några själar från knark bara för att man leda i bevis att de knarkar?
Är det för att man tror sig stoppa knarkanvändningen hos barn bara för att man kan bevisa med drogtester att barnet knarkar?

Nej - säg som det är - Ursäkten för detta oerhörda intrång och tvång i ett barns liv är jakten på narkotika. Det leder knappast till att barnet för bättre vård eller avhåller barnet från nya intag av narkotika.

Gruppledaren för Folkpartiet avfärdar en enig kritik från Lagrådet med att de är ett "Stolpskott". Nu struntar Ni som liberaler i det Lagrådet varnat för. Så vad är det för stolpskottsliknande invändningar Lagrådet har?

“Ett barn under 15 år riskerar inte någon straffrättslig påföljd om det ertappas med att ha konsumerat narkotika, men av det anförda framgår att gärningens straffvärde är lågt. Mot denna bakgrund gäller det att väga på ena sidan det intrång i den personliga integriteten som det innebär för barnet att tvingas urinera under övervakning och på andra sidan den fördel som barnet kan ha av att gå med i ett vårdprogram mot narkotikamissbruk.”


Intrång i den personliga integriteten...Intrång i den personliga integriteten...
Det är det alltid liberaler fajtats för. Det är det som är förknippat med Liberalism.
Signalerna Ni sänder ut tillsammans med Beatrice Ask och Johan Pehrson, som nu verkar tävla i hur mycket lag och ordning som kan skapas med mera tvång, är att föräldrar och sociala myndigheter gör sig inte besvär istället är det är Polisen som skall ta hand om ungdomar på glid.

Nu struntar tydligen även regeringen i vad Lagrådet säger. Det är märkligt. Vi har en Statsminister och utrikesminister som ena dagen beklagar riksdagens beslut och andra dagen en regering som helt struntar i vad ett enigt Lagråd varnar för vad avser integritesintrång. Har regeringen fattat att det är valår?

Min fråga till Jan Björklund och Erik Ullenhag är om Ni är trötta på alla socialliberaler i Folkpartiet? Hur långt vill ni gå?

Låt mig påminna om att senaste Landsmötet tog Folkpartiet beslutet att göra FN:s Barnkonvention till lag. Det innebär i klartext att underordnade lagar som strider mot barnkonventionen får ge vika. Ett sådant område är att tvinga barn till att drogtestas.

Varenda riksdagsledamot för Folkpartiet Liberalerna kommer få frågan inom kort;
- Skall ett liberalt parti kunna anta kravet på att minderåriga och barn kan utsättas för drogtester av polis utan föräldrar och social myndigheter vetskap?

Vi vet var vi har Moderaterna och Johan Pehrson i denna fråga men vad säger de liberala statsråden? Tänker Ni strunta i det färska beslutet från Landsmötet att göra Barnkonventionen till svensk lag?

Jan Rejdnell

1 kommentar:

  1. Oj så bra. Får se om jag hinner skriva om det också, i såfall länkar jag hit. Såg ett bra inlägg av Malin Nävelsö på Liberatis blogg på likartat tema också!

    SvaraRadera