onsdag 24 mars 2010

paragraf 301 i strafflagen


Det är inte svensk strafflag som åsyftas utan Turkisk. Om man skriver att ett Folkmord har begåtts 1915 i syfte att förfölja och utrota kristna minoriteter hade ett åtal vara att vänta. Bara för några år sedan tillämpades lagen mot den/de som överhuvudtaget tog upp det armeniska Folkmordet 1915. Fängelse i ett antal år.

När Sveriges parlament som elfte EU-land vid sidan av Europaparlamentet erkände Folkmordet 1915 - att det skett och att Turkiet borde sluta förneka det folkmord som faktiskt hänt. Då kraxade olyckskorparna med Carl Bildt i spetsen.

Man skall inte skriva historia i riksdagen. Sorry, den var redan skriven - det var bara Bildt & Turkiet som ej ville konfronteras med den. Bildt kraxade så lagom när Riksdagen erkände Aparheid! Det passade inte honom nu. Han skulle göra affärer med en turkisk handelsdelegation.

Det försämrar relationerna med Turkiet och Armenien!

Tja, dom var redan på is. Turkiska parlamentet hade bollen men ville inte skriva på några samarbetspapper med Armenien. Bildt sa genom sina hantlangare i Ankara att de nationalistiska krafterna i Turkiet drar nytta av situationen. Sedan när tassar svensk utrikespolitik på tå för mörka högerkrafter i Turkiet? Armenierna tackade istället Sverige och den svenska Riksdagen för beslutet! Läs brevet från Parlamentets talman i Armenien till Riksdagens talman i Sverige.
Det intressanta är att Turkiets premiärminister Erdogan har åkt på tung intern kritik i sitt eget land pga den överreaktion man gjorde sig skyldig till i samband med det svenska riksdagsbeslutet. Tunga politiska kommentatorer uppmanade Erdogan att be armenierna om ursäkt och Yasar Kemal, landets populäraste författare genom tiderna, tyckte att premiärministern helt enkelt borde skämmas.

Svenska tidningar som var på plats i Turkiet samtidigt som riksdagsomröstningen skedde vittnade om en kritik och den Turkiska regeringens överreaktioner.


Det kommer få långvariga försämrade förbindelser med Turkiet!

Redan i slutet på nästa vecka är Turkiets ambassadör tillbaka i Stockholm.

Det kom som en överraskning för Turkiet att den vänliga regimen i Sverige helt plötsligt börjar öppet kritisera för faktiska övergrepp på en kristen minoritet i östra Turkiet för snart hundra år sedan. De trodde att det är bara att sopa under matten och glömma bort. Men nu börjar de förstå att det är en felaktig slutsats.

"Icke-muslimer har utsatts för enorma lidanden i vårt land", konstaterade regeringspartiets vice ordförande Huseyin Celik i landets största dagstidning Zaman och radade upp ett antal skrämmande exempel ur Turkiets moderna historia.

Esref Okumus skriver i veckan på Newsmill;

Förra veckan väcktes åtal mot 42 officerare som anklagas för att bland annat ha planerat en rad mordattentat mot kristna minoriteter. Attentat som sedan skulle skyllas på den muslimska regeringen för att skada dess anseende i Europa. Sju av officerarna är häktade misstänkta för terrorattentat och åsiktsregistrering av kristna medborgare.


För den som läst på om Turkiets historia så vet man att militären har spelat en stor roll och gör alltjämt. Är det de här krafterna som Carl Bildt var orolig för? Istället för den uttalade "björntjänsten" som sades vara utdelad med beslutet för några veckor sedan så blir detta startskottet för att Turkiet kan göra upp med sina mörka krafter.

Turkiets demokratiska strävanden har gått baklänges de senaste åren. Det är en växande nationalism som visar upp sitt fula tryne. Man kan göra nästan vad som helst i nationalismen namn. Det enda sättet att bemöta denna utveckling är massiv internationell kritik. Inte tvärtom att sopa under matten som Bildt försöker med.

Riktig demokrati kommer inte av sig själv - den måste erövras.

1 kommentar:

  1. Och återerövras.

    Liksom liberalismen.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/brott-straff-och-inspiration-till.html

    SvaraRadera