torsdag 18 mars 2010

Rakryggat eller ryggradslöst?Många märkligheter som hände i debatten om Folkmordet 1915 i Riksdagen och vad gäller hanteringen i utrikesutskottet innan riksdagsbeslutet.

Exempelvis hade två motionärer bestämt sig för att inte rösta på sin egen motion. Det var Fredrik Malm (Fp) som nyligen blivit utrikespolitisk talesman för partiet. Trots stort engagemang så deltog han inte i beslutet i kammaren (frånvarande) och skrev heller inte på en slags röstförklaring från utskottet med Fp+C+KD som i praktiken sa att Moderaterna var mot så därför kan vi inte rösta för ett erkännande. Istället fick partisekreteraren tillika riksdagsledamoten Erik Ullenhag skriva på i utskottet och ta debatten i Riksdagen (vilket han gjorde med den äran - trots att jag inte höll med). Rakryggat av Fredrik Malm?

Fler utrikespolitiska talespersoner för partier var inte närvarande i kammaren och var utkvittade. Urban Ahlin (S) hade en annan åsikt än partiet. Det hade hela s-ledningen och hukade i bänkarna. Det var vänsterpartiet och i viss mån Miljöpartiet som fick ta debatten i kammaren. Så hur blir det om rödgröna vinner valet i höst? Hur blir då utrikespolitiken?

Den andra motionären heter Lennart Sacrédeus (KD) var en av Alliansens motionärer och förklarade varför han nu kom att rösta mot sin egen motion. "Vi är inte mogna ännu utan nästa gång". Vi har inte tillräckligt många som står bakom erkännandet. Men såväl KD, Fp och C skrev i en slags röstförklaring i utrikesutskottet i en "Biskop Brasklapp" - härmed är vi nödd och tvungna eftersom Moderaterna är emot ett erkännande. Rakryggat av Lennart Sacrédeus?

Mehmet Kaplan med ursprung från Turkiet, stod ändå för största övertrampen. Han ifrågasatte att Folkmord var begånget. Lindande in sig i en diskussion som utmynnade i att man skall vara försiktiga. Mycket snömos var det.
MEHMET KAPLAN (mp):
Det handlar i grunden om att en person har upplevt något, hört det berättas, traderas, från tidigare generationer, och att den personen uttrycker en känsla och en vilja till något. Att då gå upp och påstå att något har hänt eller inte är inte min avsikt.

Efter sitt anförande går Mehmet Kaplan och kvittar ut sig och deltar inte i omröstningen!!! Bara för att han skulle slippa rösta för något som hans egen partilinje sagt att man skulle rösta för.

Det är att göra våldtäkt på kvittningssystemet och frågan bör ställas om väljarna i Mehmets Kaplans valkrets verkligen skall stoppa ner en valsedel med hans namn på.
Rakryggat - nej ryggradslöst!


Förra justitieministern Thomas Bodström har på sin blogg ondgjort sig över Bildt och Reinfeldt och turerna kring omröstningen. Han vill ställa kabinettsfråga om Bildt. Trots att han riksdagsledamot och har åsikter om frågorna var han inte själv närvarande i kammaren. När jag blog-diskuterar med honom på hans sajt vill han inte svara på min fråga varför ej var närvarande och nu efterhand har åsikter på åskådarplats. Inget svar. Jag ställer om frågan och får då inte mitt inlägg publicerat.

88 ledamöter var frånvarande eller utkvittade. Det är helt uppenbart att partierna använder kvittningssystemet för att slippa konfronteras med att ta ställning i svåra frågor. Det är också uppenbart att vare sig det är Alliansregering eller rödgrön regering så ville inte topparna i partierna ta ställning. DUCKA - så får vi med Turkiet i EU och vi slipper brottas med massa elände när Turkarna sedan överreagerar.
Det är lätt att vilja använda riksdagen när man önskar men sedan skall bestämma allt själv i regeringen.

Det är uppenbart att vi har ett politiskt system som är toppstyrt. Ledamöter som vill rösta efter sin övertygelse blir uppringda att ministrar (se intervju med Bildt) och egna partiet och riksdagskollegorna blir samtidigt lite skambelagda över att man själv inte röstar efter övertygelse bara för att hålla ihop regeringen i vått och torrt.

Det kan röra vilka enkla frågor som helst. Hålla ihop! Man måste lita på sina kollegor från utskotten och takten i riksdagen gör att man inte hinner debattera och diskutera varje fråga. När sedan mer fakta blottläggs kommer samvetet ikapp. Många väljer då att bli utkvittade andra står upp och tar fajten och röstar efter övertygelse.
Vad är mest rakryggat?

Frågan är vem som skall betämma utrikespolitiken i stora frågor - Utrikesministern (som inte är folkvald) eller Sveriges folkvalda parlament?

Media skriker efter fler rakryggade politiker som inte bara trycker på knappen som partiet önskar. Men när få modiga politiker gör så - då skall plötsligt inte riksdagen bestämma viktiga saker och ledamöterna som röstar emot sin regering sviker det egna partiet/regeringen. Media måste bestämma sig!

Vi går mot mera personval! Det kommer att bli svårare för en regering att få ihop sitt regeringsunderlag i fråga efter fråga. Man måste förankra sina beslut istället för att trycka igenom dem med partipiska. Den hierarkiska uppbyggnaden av partierna måste få sig några käftsmällar. Om vi inför ett renodlat personvalssystem tappar partiledningarna makten. Varje ledamot blir personvald och lyfter fram sina hjärtefrågor. Det är utmaningen i dagens partissystem. Om man inte lyssnar och gör om och gör rätt så överlever svenskt partiväsende sig själv. Vi får då intresse- och enfrågepartier i riksdagen. Vi får de politiker vi förtjänar - vi får de partier vi förtjänar!

Jan Rejdnell

2 kommentarer:

 1. Ja, det var mycket märkliga saker du lyfte fram.

  Har du sett detta?
  http://nejtilldatalagring.blogspot.com/

  Borde kanske finnas ett löfte att inte låta sig kvittas ut heller...

  SvaraRadera
 2. Det var ord och inga visor Jan! Modigt!
  /Annika Beijbom

  SvaraRadera