söndag 14 mars 2010

Skall historien skrivas av Carl Bildt?


Historia skall skrivas av historiker utropar media efter att Sveriges Riksdag fattat beslut om att erkänna Folkmordet 1915 - Seyfo. Sveriges Riksdag skrev inte historia - den var redan skriven innan riksdagsbeslutet.
Möjligtvis skrev Riksdagen historia kring att utrikespolitiken framgent inte ensidigt bestäms av utrikesministern och regeringen.
Den falska bilden att riksdagen skulle påverka eller ändra historieskrivningen är ensidigt upplagd av Carl Bildt. Till och med används "historiker" i statlig tjänst för att trumma ut en falsk historiebild.

Exempel är ELISABETH ÖZDALGA, föreståndare för Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul.
På Brännpunkt den 13 mars slår hon fast att det var krigshändelser istället för Folkmord.


Armenierna var på Rysslands sida och att det var kurderna som utförde hela slakten. Samtidigt säger hon att det inte finns någon dokumentation kvar. Inget går att bevisa! Därefter dumpar hon och för den delen hela hela media, skulden i knät på Sveriges Riksdag för inbromsade förhandlingar och försämrade relationer till Armenierna.

Faktum är att alla förhandlingar mellan Turkiet och Armenien låg på is redan innan beslutet. Det var den turkiska parlamentet som hade att ta ställning till ratificeringen om avtalet mellan länderna.

Skall avsaknad av fungerande demokrati och vilja till försoning läggas på extern part - därtill utländska parlament?

Elva parlament har uttalat sitt erkännande men bara ett land av dessa har en regering och utrikesminister som vägrar följa beslutet. Det bara en tidsfråga innan Bildt och regeringen blir KU-anmälda - med rätta.

Jag blir upprörd över medias totala ensidiga bild av beslutet. Frågan var inte om riksdagen tog ställning om det vara ett folkmord eller ej. Det var inte det man beslutade om, men det är den bilden som trummas igenom. Politiker skall inte skriva historia. Den var redan skriven. Vid sidan av Förintelsen är Folkmordet 1915 - Seyfo en bland det mest väldokumenterade folkmorden och mest raffinerade i dess genomförande. Det hade alla kriterier för att uppfylla 1948 års definition från FN att kallas Folkmord. FN.s definition är därtill snäv. Exempelvis kan Josef Stalins utrensningar och deportationer inte kallas för Folkmord enligt FN.
Folkmord utförs av olika skäl. Det går att urskilja åtminstone fyra huvuddtyper:

• Folkmord på urbefolkningar – till exempel indianerna och aboriginerna i Australien
• Folkmord till följd av etniska eller etnopolitiska konflikter – massmord på vissa grupper i samband eller som följd av självständighet efter kolonialism – till exempel folkmordet i Rwanda.
• Folkmord på minoritetsgrupper – till exempel förintelsen, folkmordet på armenierna, och enligt vissa Kinas övergrepp mot tibetaner.
• Politiska massmord – till exempel Stalinregimens våld mot inbillade fiender och politiska grupper. Massmorden i Kambodja och Idi Amins förföljelse i Uganda.

OBS OBS OBS
Svenska institutet (SI) är en statlig myndighet. Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul är en gren av SI. Det är uppenbart att föreståndare för Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul - ELISABETH ÖZDALGA är utsänd av UD och Carl Bildt.
(Svenska Forskningsinstitutet i Ankara bekostas med pengar av Utbildningsdepartementet och ligger i samma byggnader som Svenska Ambassaden, en mer förlängd del av Bildt och regeringenfår man söka efter.)

En annan statlig myndighet Forum för levande historia sänder ut en helt annan bild av Folkmordet 1915.
Båda är statliga myndigheter. Attacker görs med jämna mellanrum för att få bort Forum för levande historia. Det är av yttersta vikt - visar exemplet ovan - att Forum för levande historia finns kvar efter valet. Senaste attacken görs av Malin Siwe (DN) som skriver den 13/3
"Därför var det olyckligt att riksdagen på regeringen Perssons initiativ beslutade inrätta myndigheten Forum för levande historia".


När "historiker" används politiskt för att påverka opinionen likt Svenska Institutet i Ankara gör, behövs en fristående myndighet likt Forum för levande historia. Carl Bildt är skicklig men han behöver en motbild!

LÄS MER PÅ LIBERATI!


OBS OBS OBS
Statsminister Reinfeldt backar nu från sin tidigare linje om officiellt erkännande av Seyfo! I intertervju har han sagt att Moderaterna ställer sig bakom ett officiellt erkännande av Seyfo. NU är det regeringens linje som gäller. Han har ring upp Erdogan - Turkiets premiärminister - och beklagat riksdagsbeslutet. Reinfeldt struntar nu i ett riksdagsbeslut och hävdar regeringens linje.
Lyssna på intervjun gjord av AIP - Assyrierna, Journalisten Afram Baryacob.
På frågan om man fortfarande står bakom ett erkännande av folkmordet Seyfo svarar Reinfeldt ja.

– Ja, detta är som sagt i utskottet här i riksdagen och det står vi bakom även i dag, säger han. Lyssna på ljudspåret och döm själva!

Jan Rejdnell

10 kommentarer:

 1. En mycket intressant vidareutveckling av både sakfrågan betr Armenien och principfrågor som vad som är folkmord och vem som ska besluta i en demokrati.

  SvaraRadera
 2. Statsminister Reinfeldt gick ut på Ekot i dag och berättade att regeringens linje fortfarande gäller. Man struntar i riksdagsbeslutet. Han ringde Turkiets premiärminister i går kväll för att beklaga Riksdagens beslut. Just det beklaga. Det är dags att damma av gamla intervjuer med Reinfeldt där han erkänner Folkmordet.Dom finns. Assyrerierna har en ljudfil.

  SvaraRadera
 3. Som du kanske sett har jag en ny lång bloggpost om detta igen.
  Och det verkar som att debatten sprider sig alltmer.

  Finns så många aspekter kring detta att man kan diskutera det i dagar...

  SvaraRadera
 4. Bra postat Jan! I veckan ska jag gå och leta efter Rudi på armeniska tavernan som Agneta Berliner nämnde i sitt anförande i Riksdagen i tordags. Återkommer!
  Många hälsningar
  Annika Beijbom

  SvaraRadera
 5. Undrar vad som kommer härnäst?!?:

  "We expect the Swedish government to compensate the damage that the decision of the Swedish Parliament has caused (on Turkish-Swedish relations)," Prime Minister Erdoğan also said.

  http://www.todayszaman.com/tz-web/news-204282-100-swedish-prime-minister-reinfeldt-calls-erdogan.html

  SvaraRadera
 6. Vahagn. Ja, man kan undra. Historien visar att undfallenhet för hot från olika slags makthavare (jfr Chamberlain vs Hitler) inte för något gott med sig.

  SvaraRadera
 7. Nu är Reinfeldt anmäld till konstitutionsutskottet KU. Det är socialdemokraternas gruppledare som gjort det. Han var väl en av de få som var närvarande i kammaren då beslutet togs (88 frånvarande).
  Det är anmärkningsvärt när en Statsminister beklagar sitt egna parlaments beslut - när man själv sitter som Statsminister. En minister som sätter sig över Riksdagens beslut har inte förstått innebörden i vår konstitution.

  SvaraRadera
 8. En rättelse: Svenska Forskningsinstitutet i Istanbul (SFII) är inte underställt SI, utan har endast samarbete med SI. SFII är däremot en statsstött institut underställt Utbildningsdepartementet. Att vi har två statliga myndigheter (Forum för ledande historia och SFII) som nu motsäger sig varandra kvarstår dock.

  Det gör saken knappast bättre att det är nu Utbildningsdepartementet som är ansvarig för den historierevisionism som Özdalga och SFII publicerar år 2010 i svensk media, men rätt ska vara rätt...

  SvaraRadera
 9. Vahagn, som sagt, det gör inte saken bättre...

  Nu vill Erdogan utvisa 100 000 armenier fr Turkiet, som straff för svenska riksdagens uttalande.
  Jag kommenterar det här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/omma-tar-och-barnslig-logik.html

  SvaraRadera
 10. Tydligen fick jag svar på tal av Erdogan, när jag den 17/3 undrade vad som kommer att hända härnäst. Först ersättningskrav från Sverige för att man har åsamkat skador och nu hot om deporteringen av armenier...

  1) Mr. Erdogan, I think you mean "relocations" not "deportations". Or have I mixed this up with the events in 1915?!

  2) Erdogan verkar han bra sinne för kreativ tänkande: i slutet av december angav den turkiska tidningen Zaman att det fanns 12 000 ilegala armeniska arbetare i landet. Makabert ökning till 100 000 på fyra månader: http://www.todayszaman.com/tz-web/news-194672-100-report-12000-armenian-citizens-working-illegally-in-turkey.html

  3) Jag tror vi har nog problem med att enas om deportationerna från 1915, innan vi ger oss på en ny omgång

  4) Jag hoppas bara att de inte deporterar dessa till syriska öknen igen. Skicka dem till Armenien åtminstone.

  Låt sarkasmen flöda...

  SvaraRadera