lördag 6 mars 2010

Skall Sverige utrikespolitik bestämmas i Ankara?


Riksdagen ska preliminärt den 11 mars 2010 (tidigarelagt från 17 mars) rösta om huruvida Sverige ska erkänna folkmordet 1915 på armenier, assyrier/syrianer/kaldéer och pontiska greker i osmanska Turkiet under första världskriget. Den aktuella motionen heter 2008/09:U332 och är en flerpartimotion.

Allianspartierna har avslagit motionen i Utrikesutskottet. De som stretar emot är Moderaterna. Hade Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern fått bestämma så hade man bifallit motionen. Oppositionen vill bifalla motionärerna.

Från välunderrättade källor kommer Turkiets premiärminister Erdogan till Sverige den 17/3. UD och regeringen kunde inte riskera att förlora en omröstning i Riksdagen som pekade ut att Turkiet bör erkänna ett Folkmord som begicks på kristna minoriteter 1915 samma dag som omröstningen skulle ske. Så nu flyttar man fram omröstningen till den 11/3. Trots att det är en motion och inte inte en proposition från regeringen så förväntas alla riksdagsledamöter i Alliansen rösta rätt. Vad är viktigast? Att man stöttar regeringen (i detta fall Carl Bildt) i allt eller att riksdagens ledamöter självständigt bör ta ställning till viktiga politiska områden/händelser?

Orsaken till tidigareläggningen är alltså att Turkiets premiärminister kommer till Sverige veckan som omröstningen skulle ägt rum. Carl Bildt vill inte ha något erkännande utan susar vidare i ensam majestät och får Moderaterna att ställa upp på en mer Turkvänlig politik inför EU-inträdet.

Det ligger nära till hands att påstå att man inte vill att riksdagen ta ställning till folkmord i Turkiet när dess premiärminister kommer på besök. Det ligger nära till hands att påstå att Sveriges utrikespolitik bestäms i Ankara.


OM Folkmordet 1915

Natten mellan den 24 och 25 april 1915 greps ett drygt hundratal armeniska intellektuella i Konstantinopel och deporterades och avrättades. Några veckor senare hade tusentals armenier i ledande positioner mördats. Det absoluta flertalet av forskarna hävdar att mellan 800 000 och en miljon armenier dog. År 1915 dog det största antalet men folkmordet fortsatte efter första världskrigets slut och fram till 1923. Armeniska myndigheter menar att mellan 1,5 och 2 miljoner armenier dödades i folkmordet medan Turkiet hävdar att det endast var 400 000.
Utöver detta tvångsassimilerades, det vill säga tvångsomvändes till islam, 200 000 människor.
Folkmordet bottnade i olika religioner där muslimer ville utrota den kristna minoriteten av Armenier, Assyrier/Syrianer/Kaldéer och Greker.

Det är inte svårt att hitta paralleller både i historien och vad som hänt på Balkan för bara 15 år sedan. Krigsförbrytare döms i dag både i Haag, Serbien och Bosnien. Det handlade om etnisk rensning med fruktansvärda övergrepp. Det är viktigt att göra upp med vad som hänt och att straffa de som gjort sig skyldiga till övergrepp. Det är viktigt för de överlevande, för kulturen och folkslagen.

Trots att EU-parlamentet, 10 nationer inom EU , Ryssland och andra länder har gjort erkännande om Folkmordet 1915 så vill Turkiet fortfarande inte höra talas om händelserna.

Frågan om att i Sveriges Riksdag likt andra EU-länders parlament bör erkänna övergreppen på kristna i det Osmanska riket, dagens Turkiet, 1915 som ett folkmord är egentligen en självklarhet. Det handlar om respekten för minoriteter och folkslag. Rätten att få utöva sin religion. Kort sagt handlar det om det mest grundläggande – mänskliga rättigheter.

Ledande forskare inom historia och internationell rätt slagit fast att övergreppen 1915 utgör ett folkmord. I skuggan av första världskriget stod den turkiska armén och den osmanska centralmakten som planerare av utrotningarna. Hemliga specialförband stod som utförare av folkmordet. Det var välplanerat, genomfördes på kort tid och byggde på en ideologi - nationalismen - utan vare sig spontana eller känslomässiga inslag. Orsaken till folkmordet var att man ville turkifiera östra Turkiet. Minoriteter och kristna folkgrupper fördrevs och bortåt en miljon människor dödades.

Sverige bör erkänna att folkmordet har ägt rum!!! Det är för respekt för ättlingar till folkslagen till Armenier, Assyrier/Syrianer/Kaldéer och Greker. Armeniska folkmordet är, efter Förintelsen, det mest utstuderade fallet av folkmord i modern tid. Vi säger att vi inte får glömma Förintelsen men låt oss då börja med att erkänna att andra folkmord än Förintelsen verkligen har ägt rum. Att inte öppet erkänna att detta folkmord, som bevisligen har ägt rum, öppnar vägen för att framtida folkmord kan få äga rum.

Vi har tusentals armenier, syrianer, assyrier, kaldéer och greker i Sverige som är ättlingar som inte kommer förstå riksdagens ställningstagande att inte ta ställning för det Folkmord som deras förfäder som kristna varit utsatta för.

Viktiga bloggar om ställningstagandet i riksdagen och Folkmordet;

Agneta Berliners blogg

Liberati.se

Armeniska Riksförbundet


Folkmordet 1915

Forum för levande historiaNEWSMILL HAR EN ARTIKEL OM DETTAJan Rejdnell

2 kommentarer:

 1. Väl skriven!

  Det sorgliga är att de tre allianspartierna fp, kd, och c har i särskilda yttranden i betänkandet klart och tydligt medgett att de skulle ha erkänt folkmordet om det inte vore för existerande överenskommelse inom alliansen att inte göra det!!! De gör saken ännu värre genom att tillägga att "bedömningen av eventuella framtida motioner med likartad innebörd om riksdagens roll och ställningstagande komma att bli en annan." Vad innebär det om inte att fp, kd och c öppnar för att de ska erkänna om det blir regeringsskifte och de befrias från alliansens överenskommelse?!!!

  Nej, nu borde Sverige sluta med förnekelse av sanningen och erkänna folkmordet för vad det är. Riksdagen ska inte låta bli ett erkännande, inte med den här beklagliga motiveringen.

  Våga stå för sanningen den 11/3!

  SvaraRadera
 2. Det sjukt att man rösta om ett mord...Det man kan inte göra ..Det gäller fakta och ansvar och samvete...Och klara bevis med klara saker om allt...

  Kan man rösta om folkmord??eller fakta är fakta??.Hade Bildt rätt eller fel????...Rättvisan behöver fakta och bevis och varför????....

  Fast att det finns 28 FN:s resolutioner mot Israels brott och terror.....Israels ockupation ,brott och terror mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt går vidare med hjälp och stöd från olika demokratiska länder....USA fick använda Veto 37 gångar mot Palestinas rätt och rättigheter i FN....Israels krig mot Irak, Libanon och Gaza med krigsbrott med förbjudna vapen var med hjälp av USA och UK med EU....FN var helt tyst och --vet inte något--....Hat och hot mot Iran nu..Fast att Israels kärnvapen är 200 atombomber med världens förbjudna vapen...


  När ska världen erkänna och fördöma USAs ( mot svarta och indianier och olika länder) och Israels med UKs folkmord,brott och krigsbrott med ockupation av Palestina ??.....

  När ska västvärlden stoppa USAs ,Israels och UKs brott och terror mot arabvärlden????

  Varför gick det fort med --Turkiets folkmord--Och man har ingen bevis och inga fakta....???.


  Politiken och media är maktens vapen....Media styrs av politiker och de som vill förvräger och mörklägger fakta och folket vet inget om.....
  Jag vet att folket vet inte mycket om Palestina..Aftonbladet har visat och skrivit bra om Palestina och en stor del media har förvrägat och mörkläggat fakta mot Palestina och för Israel...Israels politik är ockupation, mord,våld,förtryck, krig och bosättningar med krigsbrott m.m...Som skapar hat ,rasism, hot och terror... Israels politiska mord-Mossad- skapar mord mot Israel.Tänk att varje man från Palestina dör ,har han stor släkt och några kommer att hämnas på Israel.. I Europa får man inte kritisera Israel men många försvara Israels brott och terror...Det kan skapa mycket hot, hat och rasism...När man dödar min fru och man tar mitt hem och mark då är jag som ett helvete mot alla som gör så..Israel måste vakna...vakna....Och gör fred nu och betala alla ersättningar nu..USA ska betala för alla brott och krigsbrott också..FN måste vakna..vakna.....FN styrs av USA, sa f.d. FN:s chef Butros Ghali....Så stoppa AIPAC i USA och Israel nu..Tack till alla som är rättvisans män och kvinnor i världen..

  Det är sjukt!!!..Med fakta ska man fördöma folkmord....
  Man kan inte rösta ..kan man säga att 57% tycker att det är mord och 40% tycker att det är inte mord och 3% vet inte om....???..
  Detta är rent sjukt.....Och man säger inget om USAs folkmord mot svarta och indianier...Och Israels folkmord och krigsbrott med USAs och Israels förbjudna vapen...
  Världen kan inte förstå politikerna som skapar själva brott och krig,,,,,Politikerna och media ska visa till folket alla fakta och inte förvräger och inte mörklägger fakta....
  Politikerna gör så med media för att de vill inte förlora makten.....Folket måste veta alla fakta , politiker och media..

  SvaraRadera