onsdag 17 mars 2010

Turkiet har långt kvar till EU-medlemskap


Turkiets premiärminister varnar för att han kan komma att utvisa uppemot 100 000 armenier som saknar turkiskt medborgarskap. Detta är ett hot. Hans säger:

- Det finns för närvarande 170 000 armenier som bor i vårt land. Bara 70 000 av dem är turkiska medborgare men vi tolererar de övriga 100 000. Om det är nödvändigt kan jag bli tvungen att säga till dessa 100 000 att återvända till sina länder eftersom de inte är mina medborgare. Jag behöver inte behålla dem i mitt land.


Turkiska staten har i många år hävdat att händelserna 1915 inte ska diskuteras av politiker. Uttalandet från Erdogan visar hur han politiserar hela händelseförloppet. Utvisning är ett politiskt hot.

Eftersom Erdogan inte kan eller vill diskutera sakfrågan dvs Folkmordet 1915 så använder han politisk utpressning. Han gör Folkmordet 1915 till en politisk fråga - det som han för några dagar sedan anklagade Sveriges Riksdag att göra. Det kraschar i glashuset.

Erdogan säger att han ska skicka armenier till sina ”länder”. Armenierna som lever i Turkiet och inte har turkiska pass skall alltså skickas till olika länder. Det är alltså inte en fråga om en konflikt mellan Armenien och Turkiet, där medborgare från det förstnämnda landet riskerar att utvisas. Att Turkiets premiärminister vill utvisa gör frågan till en ras/folkgruppsfråga. Orsaken till att utvisa över 100.000 personer som är av armenisk börd är alltså Turkiet inte har förmågan att göra upp med sin historia. Förra gången Turkiet hotade utvisa Armenier var 2007 när USA:s utrikesutskott erkände folkmordet 1915 för första gången.

I Sverige stödjer alla riksdagspartier Turkiets strävanden mot EU-medlemskap – det gör att de svenska riksdagspartierna har ett stort ansvar att nu fördöma det totala förakt för demokratiska principer som nu Turkiet gör sig ansvariga till. Folkmordsfrågan är en test på demokratin i Turkiet. Mognadsprocessen har gått bakåt de senaste åren och händelserna sista veckan pekar på att Turkiet har långt kvar till EU-medlemskap.

Det är nu vi förväntar oss att Sveriges utrikesminister Carl Bildt eller statsminister Fredrik Reinfeldt fördömda den turkiska premiärministerns uttalande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar