torsdag 8 april 2010

I det lättkränktas land...


Skall man få drogtesta barn i skolan eller släppa in knarkhundar för att ta reda på om knark finns i barnens skåp? Skall skolan vara polis och alltmer överta rollen från föräldrarna?
Ja, säger de som alltid ropar efter mer poliser. De viftar bort argumenten att vi alltmer går in i ett kontrollsamhälle.

Trots att Skolinspektionen menar att den här verksamheten är olaglig, eftersom det är svårt att säkerställa att frivilligheten upplevs som reell, bland annat eftersom eleverna står i beroendeställning till skolans personal, och har därför sagt nej till fortsatta tester.

– Att det skulle vara kränkande är nonsens, eftersom det är frivilligt. Föräldrar, skola och ungdomarna är överens, och det räcker att en part vill dra sig ur så blir det ingenting.

Så här säger inte en Sverigedemokrat eller hårdbarkad Moderat som önskar mer lag och ordning. Så här säger ett liberalt kommunalråd i Landskrona, Torkild Strandberg (fp).
Torkild tycker inte om lagen utan vill gärna obstruera mot lagens mening. Han har varit riksdagsledamot och kandiderar igen i höstens val. Han blir återigen lagstiftare och kommer han då strunta i lagens bokstav? Kommer han foga i sig i partilinjen i alla dess delar?

Jag tror klimatet i Landskrona har påverkat honom. Med Sverigedemokrater flåsade i nacken om 20 procent av väljarkåren är det lätt att ryckas med. Bättre att ta i lite så väljarna ser att vi också tar itu med problemen.

Men vem avgör om man är kränkt? Föräldrarna, skolan,eleverna eller Torkild Strandberg?
Barn som varit utsatt för dylika tester uppfattar det som oerhört integritetskränkande. Vi kan inte från vuxenvärlden förstå vad detta kan innebära i press på ett barn. Ifrågasatt - ej trodd på - kontroll.

Det finns en proposition från regeringen om att kunna tvångsdrogtesta barn under 15 år. Polis skall utan medgivande av förälder eller sociala myndigheter när som helst ta med barnet till en polisstation för drogtestning. Här är det ingen snack om saken. Grovt integritetskränkande och på tvärs mot gängse lag som säger att ej straffmyndiga barn står under föräldrarnas ansvar och kontroll.

Med vilken rätt tar samhället över föräldrarnas ansvar? Om skolan misstänker att barnet knarkar finns det en plikt att kontakta föräldrar omedelbart. Varför flyttas ansvaret över till samhället? Är det för att vissa föräldrar inte klarar av sin uppgift?
I sådana fall finns andra lagar som kliver in och med barnets bästa för ögonen.

I de lättkränktas land Sverige (enligt Torkild Strandberg) får man vara beredd på att tumma på gamla rättsprinciper och ge avkall på föräldrars ansvar.

Jagandet efter narkotika tar sig alltmer tuffare former. Skall det vara Sveriges krig mot narkotikan och använda förvillande metoder som många andras länders krigföring mot terrorn?

Om denna strategi skulle vara framgångsrik skulle många individer kanske svälja den beska medicinen. De senaste 20 åren har Sveriges narkotikapolitik varit en katastrof. Fler som knarkar och lika många som dör varje år i narkotikans spår. Så tror sig Torkild Strandberg och för den delen Johan Pehrson sig kunna stoppa narkotikan med samma politik - fast hårdare. Det mesta talar för att det fortgår som förut men tar sig nya vägar och former. Vi måste prova nya vägar och förstå att information och upplysning är absolut det viktigaste sättet.

Anledningen varför Torkild Strandberg, Beatrice Ask och Johan Pehrson och några till nu dundrar på och våldför sig på sin egen politiska ideologi, är röstfiske. Enkla sanningar och hårdare tag, vädjar till lättköpthet. Liberati.se har skrivit om detta flera gånger.

Vi dundrar rakt in i övervakningssamhället där samhället tar sig rätten till det mesta - i godhetens namn. Tackar för det, tänk om man hade sagt tvärtom. Man gör sig till tolk för andra och berättar för dem att de är lättkränkta.

Jan Rejdnell

3 kommentarer:

 1. Varför tvingas inte Torkild Strandberg att lämna pissprov utanför sitt eget kontor varje morgon? Naken inför vilt främmande människor? Torkild säger ju själv att det inte skulle vara ett dugg kränkande för hans del. Att påstå något sådant menar han ju är bara "nonsens". Och det Landskronas ungar måste tåla, det måste väl även tuffe Torkild tåla?

  SvaraRadera
 2. Torkild är en sorglig figur. Och han kallar sig folkpartist! Men OK, han har ju sällskap av Johan Pehrson, så då så...

  SvaraRadera
 3. Har inte förstått budskapet, är ni för eller emot drogtester? Jag får blåsa i alkotest när polisen stoppar mig, jag dricker nästan aldrig alkoholhaltiga drycker. Jag känner mig inte kränkt, jag känner mig trygg så att inte någon skitstövel ska köra på någons barn.

  Drogpåverkade ungdomar i skolan gör arbetsmiljön otrygg, hotfull kan jag till och med påstå.

  SvaraRadera