söndag 11 april 2010

Rösta efter övertygelse eller vad partiet tycker?


I kvällens Agenda slår Jan Björklund fast att om en ledamot i valrörelsen drivit en fråga efter övertygelse så kan eller ska inte han tvinga ledamoten att kvitta ut sig.

Riksdagsledamöter som inte håller med partilinjen erbjuds att bli utkvittade för partilinjen måste hållas. Om man inte klart tagit ställning i frågan i valrörelsen förväntas man att ställa upp på partilinjen eller bli utkvittad. Det är effekten av att vi i Sverige röstar på partier istället för vilka riksdagsledamöter vi skickar att representera oss. Drar vi ut den tråden i sin förlängning så behövs inte så många riksdagsledamöter i Riksdagen! Det räcker med partiledningarna och partisekreteraren. Om vi skall tillåta någon form av personval till riksdagen måste partiledningarna förankra besluten hos riksdagsledamöterna istället för att vina med partipiskan. Det går heller inte att förutse alla politiskt viktiga frågor fyra år i förväg. Inget parti hade tagit upp FRA-frågan i valet 2006.

Med talet om personval vill partiledningarna både äta kakan och samtidigt ha den kvar. Bra med duktiga ledamöter som profilerar sig men när det är omröstning skall de infoga sig i ledet. Partiledningarna kommer aldrig frivilligt avskaffa listordningarna på partisedlarna. Då avhänder man sig samtidigt makten att kunna styra ledamöterna. Bara om ledamoten är tillräckligt populär och får med sig en opinon vågar man inte säga nej till honom/henne. Då blir det plötsligt en tillgång för partiet. Det tippar över. Senaste exemplet på detta är när rebelliska Birgitta Ohlsson blev minister.

Jan Rejdnell

4 kommentarer:

 1. Allt är inte bara svart eller vitt. Jag accepterar dina argument men samtidigt funderar jag på på fallgropar och de finns ju.

  Tid och ett välfyllt bankkonto krävs om allt skulle handla om enbart persoliga val. En genomtänkt kombination är önskvärd för min del.

  SvaraRadera
 2. Pengarna för kampanj kan styras till kandidaterna istället för partierna. I Finland röstar man på kandidater istället för partier. Partierna stöttar därför kandidaterna med pengar. I dagens Sverige går alla pengar till rikspartierna och knappt inga pengarna till kandidaternas kampanjer. Det är svart och vitt.

  SvaraRadera
 3. Ja, du har så rätt. Men partierna lyssnar inte.
  Som jag tjatat om detta.
  pRESSEN är inte heller intresserad, möjligen ngn grej om de kan sätta knäppa rubriker som Fribrytare, frifräsare eller dylikt.

  Jag tror att dagens partiledingar är nöjda, de vill inte ha faktiska ändringar för då riskerar det att folkets vilja kommer fram.

  Demokrati, OK, så länge det är nickedockor. Annars inte.
  Stor suck.

  SvaraRadera
 4. Om detta med ekonomistöd till kandidaterna ingår i personvallinjen så är jag med på noterna

  SvaraRadera