måndag 12 april 2010

Alla tjänar på RUTFlera socialdemokratiska företrädare ondgör sig över RUT-avdraget. Påståendet om att staten subventionerar med skattemedel är falskt. RUT-avdraget är en kassako för Staten! När RUT utnyttjas genereras det pengaströmmar in till staten i form av; arbetsgivaravgifter, inkomstskatter och moms vilket gör att det mer än väl täcker avdraget. RUT handlar om ett smart sätt att få in pengar till Staten.

Tydligen inte konstruktionen av ROT-avdraget som prioriterar hantverkare hemma något problem för socialdemokraterna, men när det kommer till RUT-avdraget blir det tydligen felkonstruerat. Bara för att företrädesvis kvinnor städar hemma gör inte tjänsten mindre betydelsefull än om en hantverkare snickrar. Det är en gammal syn som företräds av främst socialdemokratin. Gamla skall få hjälp hemma men barnfamiljer skall inte få livspusslet att gå ihop.

Titta på bilden!

En Rut-timme för 300 kronor genererar direkt 60 kronor till statskassan i form av moms.
Staten får alltså in 60 kr per timma!

Tjänsten måste betalas med en arbetad tid på 450 kronor lågt räknat. Från det dras inkomstskatten (ca 35 %) på ca 160 kr. Staten får in ytterligare 160 kr per timma.

Men kundens arbetsgivare betalar också in sociala avgifter 144 kr ovanpå detta.
Staten få alltså in ytterligare 144 kr per timma!

För RUT själv generar per timma 104 kronor i kollektivavtalad lön, från det ska inkomstskatt på 32 kr dras och sociala avgifter på ca 32 kr betalas in ovanpå.
Nu får Staten in ytterligare 32 kr per timma!

Totalt får Staten in 421 kronor per arbetad timma – vem är vinnaren?


Men subventionen då? Skatteavdraget äter väl upp Statens "vinst"?

Nej, hälften av arbetskostnaden för själva RUT-avdraget d.v.s. 150 kronor avgår men fortfarande är Staten stor vinnare.

Vad som händer om man tar bort RUT-avdraget är att Staten inte får in en enda krona. Så valet står mellan en återgång till en svart sektor eller att Staten tjänar tusentals nya skatteinkomster och skapar tusentals nya arbetstillfällen. Hälften av dem som arbetar med RUT kom från arbetslöshet och lika många är utlandsfödda.

Socialdemokraterna säger till oss som använder RUT att ni har råd att använda det utan avdragsrätt. Pekpinnar kommer om att inte använda svart arbetskraft. Att socialdemokraterna försöker uppfostra svenska folket och skuldbelägga den som använder sig av svart arbetskraft är gammal socialdemokratisk retorik. Vare sig man tycker om det eller ej så fungerar det på så sätt att har man inte råd, men ett behov av tjänsten, så betalar folk svart. Kan det bero på att vi har för hög skatt i landet?

Städföretagen är logistikföretag. De måste ha en debiteringsgrad på 90 procent för att vara lönsamma. Säg en kommunal verksamhet som har en lika hög debiteringsgrad? Om de inte gör ett bra jobb så byts de ut. Det är en stenhård konkurrens.

Istället borde Alliansen och oppositionen diskutera ett införande av ett lärlingssystem inom städbranschen. För att städa effektivt är en konst. Det är mer välstädat hos oss som använder RUT! Om oppositionen avskaffar RUT så får det både lite ”skit i hörnen och ett rent helvete” för att travestera på det välkända uttrycket.

Jan Rejdnell

1 kommentar:

  1. Skatten är på tok för hög? Minst 10 % för hög.

    Bästa argument för RUT:

    Det genererar jobb. Folk slipper gå sysslolösa och slipper må dåligt.

    SvaraRadera