söndag 9 maj 2010

Vem skall betala?


90 procent i a-kassa - helt utan karensdagar!
Lagstadgad rätt till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön.
Karensdagarna både när det gäller a-kassan och sjukförsäkringen, skall helt försvinna.
Därtill skall ett högkostnadsskydd inom tandvården skapas, liknande det som finns i sjukvården i dag.

Vänsterpartiet har haft kongress ett valår och visat var de står i vänsterkoalitionen.

Vem som skall betala?
De 10 procent av Sveriges befolkning som tjänar lite mer än genomsnittet skall betala hela kalaset. Vem som sedan skall betala när det flytt landet, förtäljer inte historien. Alternativet är att vi skall låna upp ännu mer pengar som vänsterpartierna i opposition föreslog i sin skuggbudget.

Ja, ja, säger några - Vänsterpartiet är inte realistiska. Men de skall ingå i regeringsunderlaget! Om man inte skall tro på vad de säger och beslutar på en kongress därtill ett valår - vad krävs då? Det finns socialistpartier som har axlat ett ansvar än hängett sig till ren populism.

I Norge är det Vänsterpartiets kollega till Lars Ohly som innehar finansministerposten. Tänk tanken hela vägen ut. Lars Ohly som finansminister i Sverige?!

Med ökad upplåning,ökade skatter på nästan alla områden och stängandet av RUT-sektorn går vi samma väg som Grekland nu försöker ta sig ur. Mer svartjobb och mer bidrag.

Detta är inte retorik. Det är inom tjänstesektorn jobben kommer. Finansdepartementet räknar med 150000 nya jobb där de kommande fyra åren. Rut och ROT har inneburit ett uppsving för fler vita jobb. Vita jobb innebär att staten får avsevärda intäkter. Svarta jobb innebär att staten inte får in några pengar alls. Fråga Grekland om skillnaden.

Företagarna undersökte vad satsningen på RUT- och ROT-avdrag betytt. Var fjärde byggföretag sade att personalstyrkan nu var högre än den hade varit utan rot-avdrag. Tillsammans beräknades avdragen ha skapat mellan 12000 och 35000 nya, vita jobb.

Det märkliga är att vänsterpartierna tar avskaffandet i etapper.Som om folk skall vänja sig vid högre skatt och försämringar över hela linjen. RUT åker direkt och ROT om några år senare. Jobbskatteavdraget kommer också fasas ut i trappstegsmodell. Det ligger en fräckhet i att inte klippa till direkt med sin egen politik utan att successivt fasa ut Alliansens politik under denna mandatperioden. Det måste nu sägas öppet till 600 000 personer som använder sig av RUT och ROT - avdraget samt tiotusentals hantverkare och städfirmor som nyanställt arbetslösa personer; Glöm arbetslinjen - det är bidrag som gäller.

Skatteverket säger nämligen att ungefär 150000 personer ansökt om rut-avdrag, och att nästan 450000 personer utnyttjat rot-avdraget (Ekot 6/5).

1 kommentar:

  1. Ja vem skall betala, det är facinerande med alla dessa män som ivrar över RUT-avdrag. Är de alla sexköpare som vill ha sina sexköp avdragsgilla?

    SvaraRadera