fredag 30 juli 2010

Sverigedemokraternas svart-vita politik


Dagens Nyheter meddelar att en av SverigeDemokraternas toppkandidater hoppar av sin riksdagskandidatur - Steffan Gising.

Anledningen är att partiet nu enbart inriktar sig åt att ge invandrarna skulden för allt. Som Staffan Gising uttrycker det
"Retoriken har hårdnat och liknar nu den man hade i Tyskland under andra världskriget. De ger sig på en enskild grupp. Muslimerna."


När Staffan Gising gick med i Sverigedemokraterna var det för enligt honom, att integrationspolitiken inte togs upp till diskussion i de etablerade partierna.
"– Jag såg hur integrationspolitiken inte fungerar i verkligheten" sa Staffan Gising i sin anledning att gå in i SverigeDemokraterna.

Att ta debatten om integrationspolitiken är inte detsamma som att ta debatten med Sverigedemokraterna. Lika lite som Miljöpartiet har patent på Miljöfrågorna har Sverigedemokraterna ensamrätt på integrationspolitiken.

Arbete, egen försörjning och svenskkunskaper är nyckeln till integration.När sedan den praktiska politiken skall sätta sin prägel blir det lätt klyschor som presenteras. Allt vad Sverigedemokraterna nu säger är ökade krav på invandrare utan att egentligen presentera några konkreta förslag mer än att slänga ut allt vad invandrare heter utanför landets gränser. Det är otäcka skuggor från Tysklands 30-tal vi nu bevittnar. I takt med den täta disciplin som SverigeDemokraterna ställer på sina kandidater blir effekten ett alltmer centralstyrt parti med en stark ledning.

Den stora majoriteten av de två miljoner svenskar som har invandrat eller flytt hit, eller som är barn till invandrare och flyktingar, deltar i samhällslivet och försörjer sig av egen kraft. Det blir svårt att ge alla dessa skulden för Sveriges alla tänkbara problem.

Så stel som den svenska arbetsmarknaden är så har ungdomar och invandrare det svårast med att komma in på arbetsmarknaden. Många hamnar i ett bidragssystem och skall tas om hand av samhället - vilket retar alla de som sliter för att få den ekonomiska verkligheten att gå ihop varje månad. Krav skall givetvis ställas å de som skall leva och bo i det svenska samhället. Språket är och kommer vara nyckeln till en arbetsmarknad. I en arbetsmarknad som alltmer är kunskapsberoende. Skolan är viktig och därför är Alliansens satsningar på skolan så enomrt viktiga. Men det behövs mer i den svenska integrationspolitiken än att stapla klyschor på varandra. Det krävs handfasta modeller och åtgärder. Sverigedemokraternas enkla svart-vita politik är enkel att ta till sig för många väljare - men verkligheten är inte svart eller vit.

Hälften av de jobb som skapats inom RUT är bemannade av invandrare. Vi måste snabbt skapa instegsjobb på den slutna och stelbenta svenska arbetsmarknaden. Jag är öppen för att diskutera särskilda läringlingsanställningar för invandrare där man varvar detta med sfi-undervisning. Vi måste vara beredda att diskutera fler och annorlunda alternativ till Sverigedemokraternas "släng-ut-dem-politik".

Jan Rejdnell

4 kommentarer:

 1. Bra skrivet om integrationspolitiken!

  SvaraRadera
 2. Är det inte så att de etablerade, de som är ansvariga för invandringsproblemet, gömmer sig bakom invandrarna? Jag tänker på detta påstående om att invandrarna bskylls för alla problem. Kritiken mot invandringspolitiken är inte att invandrarna är problemet. Det är massinvandringspolitiken och dess anhängare som är problemet sverige har.

  Vad är då "massinvandring"? undrar den politiskt korrekte. Massinvandring är när det släpps in fler invandrare än som kan försörja sig själva genom riktiga arbeten. Med "riktiga arbeten" menas då naturligtvis arbeten genererar pengar från annat än skattepengar (förutom samhällsservicen)

  SvaraRadera
 3. Man resonerar om arbetstillfällen som om det vore en numerär. Så är det inte. Tillgången till arbete är mycket rörlig. Det är en stelbent arbetsmarknadspolitik som i praktiken utestänger flyktingar och nytillkomna invandrare från att komma in på arbetsmarknaden. Lönskillnaderna är inte stor mellan den som har en bra erfarenhet av arbetet och arbetsmarknaden mot en invandrare som inte till fullo behärskar språket och känner till att som är nödvändigt att känna till på svensk arbetsmarknad för att verka där. Detsamma gäller ungdomar. Men ingen skulle komma på tanken att slänga ut våra ungdomar utanför landets gränser bara för att de inte får några jobb. Sedan är talet om "riktiga" jobb ren socialdemokratisk demagogi. Vad är ett "riktigt" arbete? Är vissa jobb "värda" mer än andra jobb?

  SvaraRadera
 4. Tyvärr är detta de etablerade partiernas eget fel. Hade man tagit tag i detta problem för länge sedan, hade främlingsfientliga och rasistiska partier aldrig funnits.

  Har personligen bott och arbetat i Biskopsgården Gårdsten mm i Göteborg i över 17år. Tyvärr har jag sett hur illa invandring/flyktingspolitken fungerat.

  Självklart ska man vara snäll, och självklart ska man hjälpa människor. Men man får inte glömma de människor som redan bor i landet.

  Ta fram siffror, tala om varför det är som det är, att det springer runt rotlösa arga killar/tjejer i dessa områden ! Ungar som inte är välkomna någonstans. De har inga regler, inga krav inget som visar att samhället bryr sig. Tala om att de som kommer till vårt land, måste följa våra lagar, lära sig vårt språk och försöka försörja sig själva.

  Framförallt ta seden dit de kommer, och låta oss vara Svenskar och vara stolta över det !

  Istället lägger man locket på, och inbillar sig att problemet ska försvinna av sig självt. Istället säger man att vi ska anpassa oss, sluta ta i hand, och nästan upphöra med att vara svenskar. Detta är vare sig invandrarnas eller flyktingarnas önskemål. Utan politikernas ansvar.

  Nu har nya partier tagit chansen att komma in i riksdagen, fokuserar sig på att kritisera te x islam. Detta är enbart för att de inte vill stötas sig med för stora invandrargrupper. Allt för att komma in i riksdagen, med ett gäng personer som inte har en susning vad det är de sysslar med. Men med riksdagslön på 55 000kr/månaden och världens bästa anställning. Så spelar politken ingen roll. Politik måste vara ett förtroende uppdrag med svenska folket som uppdragsgivare.


  När man försökte driva en objektiv och vettig diskussion om problemen, om rotlöshet, arbetslöshet, brist på krav, gränser och förståelse, möttes man endast av oförståelse.

  Svensken vill vara snäll, vi vill bry oss om andra människor. Men när vi upplever att vi utnytjas, att ingen lyssnar, eller att ingen visar den minsta förståelse. Är det mycket enkelt för främlingsfientliga partier att ta vara på det. Inom vårt parti, anser vi att det är självklart att kunna diskutera och kritisera invandring och flyktingspolitiken.

  Därför är det så viktigt att vi börjar prata om de problem som faktiskt finns, kopplat till invandring/flyktingspolitken. Utifrån ett respektfullt och objektivt sätt.

  Partierna glömmer bort de människor som redan bor i Landet. Därför finns det partier som SD.

  SvaraRadera