fredag 13 augusti 2010

630 miljoner från LO till Socialdemokraterna!


Min salig far slogs länge och omständligt mot att han skulle vara kollektivansluten till socialdemokratiska partiet bara för att han var fackansluten. Man kan lugnt tala om mobbing på arbetsplatsen när han sa att han inte ville vara ansluten dit.
Det vara början på ett politiskt engagemang som kulminerade med två riksdagsperioder för Folkpartiet i Riksdagen.

Kollektivanslutningen togs bort. LO och socialdemokratin borde har skämts för denna våldtäkt på deokratin men ack nej. Man tog bort regeln när man var tvungen.

Men LO fortsätter att knyta ihop politiska knytningen intimt med facket vare sig medlemmarna vill eller inte. Hur skall man annars tolka att över 50 % av de anslutna till LO inte röstar på socialdemokraterna men ändå skänker pengar till socialdemokratiska partiet?

Riksdagsledamoten Carl B Hamilton skriver i sin kartläggning:

LO:s stöd till socialdemokraterna är minst 630 milj. kr. LO ger drygt 60 milj. kr till partiet och därtill 24 milj. kr "i egen budget" för LO-aktiviteter som ska ge socialdemokraterna valseger. Stödet från LO i pengar är därmed säkert ca 90 milj. kr. Därtill kommer värdet av LO-anställdas och LO-förtroendevaldas 'gratis arbetskraft' ställd till socialdemokraternas förfogande för valseger, och den resursöverföringen kan uppskattas till ca 550 milj. kr. Summa summarum minst 630 milj. kr.


Självklart står sossarna i tacksamhetsskuld till LO efter valet. Det går inte bortse ifrån. Det är horribelt att media jagar enskilda riksdagsledamöter på 500-lappar för att de skall kartläggas vad gäller sitt stöd för sin personvalskampanj när partier som sossarna tar emot 630 miljoner. Sedan kan partiet ta pengar till personvalskampanjer för de kandidater som partierna lyfter fram.

I praktiken kan bara de kandidater som satsar egna pengar på en personvalskampanj ha en chans - annars bestämmer partierna.

Det finns ett ord för när politiska partier växer ihop med fackföreningar och där besluten fattas i stängda rum. Korporativsm!

Wikipedia förklarar begreppet:
Korporativismen har synliggjort sig tydligt inom fascistiska rörelser genom sitt motstånd mot både kapitalismens brist på en organiserande överhet som kommunismens egalitära samhällslära, och betonar istället olikhet men symbios och samförstånd genom ömsesidigt beroende. Som politisk åskådning är korporativismen nära besläktad med konservatismens organiska tendenser och förespråkar ett teknokratiskt styrelseskick under elitens ledning, vilket anses gynna de olika samhällsgrupperna mer än en demokrati av egalitär modell.


LO och Socialdemokratin borde skämmas!

Jan Rejdnell

1 kommentar:

  1. Uppskattningen av värdet av LO-anställdas gratis arbetskraft som s-propagandörer verkar lite rundhänt hög.
    I övrigt så känner jag igen mycket av detta. T ex min fars kamp emot kollektivanslutningen. Dock blev han aldrig riksdagsman. Blev trots djupa rötter i frisinnet inte formellt medlem i fp förrän jag blev aktiv. Då sprang han glatt i trapporna och delade ut fp-propaganda trots hög ålder. Och debatterade med Mundebo med den äran. En superintelligent arbetarliberal av det slag som inte finns längre.

    SvaraRadera