söndag 29 augusti 2010

Ännu färre som personkryssar i årets val


Antalet väljare som personkryssar minskar i svensk politik. Media skriver knappt en rad om hur personkryssandet och valmyndigheten är lika tyst. Som DN skriver i nästan den enda artikeln om kryssande av kandidater på riksdagslistorna.

Möjligheten har funnits sedan 1998 men bara ett fåtal har lyckats med bedriften att få tillräckligt många kryss av väljarna för att ta sig förbi partiernas toppkandidater till riksdagen. För det krävs åtta procent av rösterna, vilket visat sig vara omöjligt särskilt i stora valkretsar och i stora partier.


Två saker. Som nuvarande personvalssystem ser ut är det svårt för att inte säga omöjligt att bli inkryssad om man som kandidat tillhör ett stort parti. Om man är Moderat eller Socialdemokrat kan man glömma att bli inkryssad till Riksdagen. Det betyder att man får tillräckligt med personvalsröster så man går förbi listordningen på riksdagsvalsedeln.
Man måste först komma förbi åtta procent av partiets röster i valkretsen på sin egna kandidatur och därefter får än fler personkryss än övriga på listan.

Men den andra området förbiser DN. I övriga partier är möjligheten till att bli inkryssad påtagligt mycket större. Det handlar om valkretsens storlek och möjligheten till ett mandat. För det finns de som blivit tillräckligt personkryssade men där det inte räckt till för ett mandat i valkretsen. Inom Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet finns en stark möjlighet till att bli personvald. Särskilt nu när Kristdemokrater, Centerpartister och Vänsterpartister ligger nära fyra procentsspärren. Då väger kryssen tyngre. Även Folkpartiet har enligt opinonsundersökningarna ett valresultat i paritet med föregående val.

I det tysta kan en kandidat som tillhör en kyrka eller etnisk minoritet satsa på att dessa grupper personkryssar kandidaten och gå förbi övriga. Det räcker i vissa valkretsar i Sverige enbart med 1 000 kryss så är man personvald. I Finland krävs minst 4-5 000 kryss för att kunna gå förbi.

Möjligheten att bli personkryssad är med andra ord större i Sverige om man tillhör och/eller röstar på ett mindre parti. Detta skriver media och press ingenting om!!!!

Valmyndighetens information om att personrösta är torr så det knastrar.
Trots busskursreklam, annonser i dagstidningar och media så är det total avsaknad kring informationen att kunna personrösta. Partierna vill inte få in mera personröstande. Det är bara läpparnas bekännelser med nuvarande system. Media har tappat sin roll att informera om personröstandet.

Min uppmaning är att räkna ut hur många kryssröster som behövs för respektive parti och valkrets och sedan fråga media om varför de inte upplyser kring detta! Endast på detta sätt får personvalet fokus!

Jan Rejdnell

3 kommentarer:

 1. Ja, skrämmande tystnad. Att pariterna egentligen inte vill ha personkryss... men att media tiger.

  Hoppas jag kommer ihåg att sparka på min lokalblaska.

  SvaraRadera
 2. Vad har ni för svar på detta map. kryssröstning:
  http://borssnack.di.se/diseconf/Forum/ListMessages.aspx?forumid=5&ThreadID=1824258#msg11718433
  ?

  SvaraRadera