fredag 13 augusti 2010

Fp prioriterar Lärlingsjobb


Folkpartiet presenterade sitt valmanifest på fredagen.

Det som går utanpå allt annat är satsningen på Lärlingsjobben. Dagens Nyheter skriver om det.

Folkpartiet ser ungdomsarbetslösheten som den viktigaste utmaningen på kort sikt. Därför prioriteras införande av lärlingsanställningar högt i partiets valmanifest.
Precis som jag skrivit i min tidigare blogg att det går att åtgärda ungdomsarbetslösheten och ett av recepten är Lärlingsjobben. Fp tar i. 40.000 nya lärlingsjobb och det är viktigt att ta i. Det blir inga resultat annars. Kravet ställs nu på näringslivet att öppna dörrarna för så många ungdomar!

Sverige bör göra som många andra länder och inför ett lärlingssystem så att unga som inte vill bli akademiker kan lära sig ett yrke på en arbetsplats. Anställningstryggheten ska vara lite lägre för lärlingsanställda, till exempel som för provanställning. Lönen ska vara avtalsenlig, men målet bör vara en lönetrappa med lägre löner för de yngsta, anser Folkpartiet.

"Det är bättre att en 20-åring har ett lärlingsjobb med en lite lägre lön än går arbetslös med socialbidrag", säger Björklund.


Kvar står Socialdemokraterna och surrar om kurser på Arbetsförmedlingen och uppbackade av LO med en snuskig kampanj. Moderaterna vågar inte ta i LAS och arbetsrätten. Det är nu det är dags att backa upp kraven om lärlingsjobben och en förändrad arbetsmarknad för unga.

Jan Rejdnell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar