onsdag 18 augusti 2010

Ja till manlig butler men nej till RUT?


Socialdemokraterna slår nu knut på sig själva. I ett inlägg på DN Debatt slår oppositionsrådet i Stockholm - Carin Jämtin fast att många behöver hjälp med sin vardagsbekymmer för att få vardagen att gå ihop. Men slutsatsen är skrattretande. Man skall lämna sin tvätt i tunnelbanan till en butler.

Carin Jämtin har förstått behovet men missat RUT. 238 583 personer har köpt RUT-tjänster under ett år (fram till sista juni 2010). Och det fortsätter öka. Allt det som Carin Jämtin vill att Stockholmarna(?) skall få del av - kan man redan få genom RUT. Det är bara det att man slipper släpa tvätten till tunnelbanan. Det skulle liksom bli mer acceptabelt om man drar smutsen utanför sin egen dörr.

Många har skaffat hjälp hemma för att få ordning på sina liv och det är tämligen vanliga människor utan några enorma inkomster som tar hjälp av möjligheten med RUT. Att man från vänsterblockets sida envisats med att fördomsfullt se ned på arbetare, vilka man säger sig stå upp för, är tyvärr inget jag lyckats få en tillfredsställande förklaring på. Det motsäger all logik.

Carin Jämtin vill kringgå hela den förnedrande debatten där socialdemokraterna stämplar RUT-jobben som förhatliga kvinnoyrken genom att införa en manlig butler som står på tunnelbanan. Jag skall inte använda alla invektiv som LO:s kampanj nu använder mot Alliansens ministrar - men det kliar.

Sedan måste man fråga Carin Jämtin om hon tror att vardagen är enkel att få ihop utanför tullarna i Stockholm? Precis samma problem har man i Borås, Västerås och Jönköping. Takten i arbetslivet har skruvat upp sig i hela landet, inte bara i Stockholm.

Socialdemokraterna retorik går ut på att RUT har med klassamhället att göra. Socialdemokraternas syn är att alla skall vara lika. Ingen får sticka ut. Alla skall ha samma lön oavsett jobb och ansvar. Det chans man har att tjäna ihop pengar är genom Lotto och spel. Vinst är fult och Staten skall ta in så mycket pengar som möjligt för att sedan fördela dessa enligt politikernas stora insikt och välvilja.
Det är det som gör RUT ideologisk. Det är synen på arbete och att vi alla är olika. Att vi har olika förutsättningar och att man skall bekämpa fattigdom istället för rikedom!

Jan Rejdnell

1 kommentar:

  1. C Jämtin är ju (numera) sthlmspolitiker, men visst är det tacksamt att driva med ett s-förslag som bara gäller sthlmare...
    Jag har inte brytt mig om att kolla upp detta närmare, men har ändå fått uppfattningen att det var ett halvhjärtat försök till humor. Ngt misslyckat försök.
    Som samtidigt visar på bristande logik hos s.

    Å andra sidan är ju inte logik ngt speciellt framträdande drag hos ngt parti i valrörelsetider då det bara gäller att maximera rösterna...

    SvaraRadera