tisdag 3 augusti 2010

Kuba överger kommunismen likt Lars Ohly?


För någon dag sedan tillkännagav brodern till Fidel Castro - Raúl - att på grund av den ekonomiska krisen måste 1 miljon arbetstillfällen bort från statliga anställningar. Över 90 procent av alla kubaner har sin inkomst från Staten i dag. Ersättningarna till arbetslösa kommer att sänkas eller helt försvinna nästa år. Nu är det arbetslinjen som gäller. Pengarna från satsningen på turismen har inte varit tillräckligt för att "rädda kvar" landet i planekonomin.

Självklart finns en stor svart marknad på Kuba för massor av tjänster och nu under galgen så satsar Kuba på småföretagsamheten. Nu kommer tillstånd att utfärdas för privat försäljning av en rad produkter och därtill kommer det vara tillåtet med olika anställningsformer. Klart är att kommunismen nu krackelerar på Kuba. Det är en tidsfråga innan pendeln slår tillbaka likt den gjorde i Kina och Ryssland med en rå kapitalism.

Kvar står Lars Ohly i Sverige och kräver formidabla satsningar som kostar massor med miljarder. Inga vinster skall accepteras inom vård, skola eller annat offentlig verksamhet. Man tror att privata företag skall satsa på dessa sektorer för att enbart gå in och vända sina pengar. Vinster i näringslivet skall återinvesteras och ingen vinst skall delas ut till de som satsat sina pengar i ett bolag. Alla skall fungera som "nyttiga idioter" till Lars Ohly och samhället. Givetvis är det en omskrivning av fullfjädrad socialism utan marknadsekonomi med full statlig styrning. Ingenting får säljas ut eller konkurrensutsättas. Småföretag är tydligen bra, likt i Kuba, för de kan man styra enklare än större bolag som kan flytta ut pengarna från landet.

Vänsterpartiet har alltid varit emot att Sverige skall ingå i ett internationellt samarbete i någon form. Inte ekonomiskt. militärt eller politiskt. Man är extremt nationalistiska. Pengarna och inflytandet skall stanna i landet. Orsaken är att man vill styra allt, likt regimen gör på Kuba.

Nu borde Lars Ohly och vänsterpartiet lära sig av historien. Kuba sänker arbetslöshetsersättningen - man måste få fler i arbete. Kuba avskaffar fria luncher till statsanställda. Kuba tillåter fler anställningsformer - vem vet lärlingsanställningar?

Vänsterpartiet skall ingå i en alltmer avlägsen rödgrön regering. I går sa Lars Ohly att han vill bli Statsminister vid Västeråsbesöket. Effekten är att socialdemokraterna och Miljöpartiet skruvas alltmer till vänster med en sådan partner som Vänsterpartiet. Det är oundvikligt. Men den stora frågan återstår om verkligen Lars Ohly övergett sina gamla ideal om kommunism? När man ser till vad Väsnterpartiet säger och vill genomföra så liknar det alltmer det samhälle som nu Kuba håller på att överge.

Jan Rejdnell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar