måndag 16 augusti 2010

Sahlin intecknar väl hushållna pengar av Borg & Co


Vad sa egentligen Mona Sahlin i söndags?

Utspelet om att ge pensionärerna 17,5 miljard extra måste tas någonstans. Det är inte så enkelt att som Sahlin antydde att Sverige går så bra nu att framtida intäkter till statskassan skall betala kalaset.
Men kan också säga att Alliansregeringen har skött landet så bra ekonomiskt så nu tänker vi förbruka alla reserver och dela ut pengarna. Om socialdemokraterna suttit vid makten under denna period hade det inte funnits detta utrymme att spela med. Statsfinanserna hade varit usla med en inköpt fordonsfabrik i Trollhättan med mera på halsen.

Så det är väl hushållna pengar av Borg & Co som nu Sahlin intecknar!

Sahlin sa att det var en klyfta som skall utjämnas.
"Därför lovar jag idag Sveriges pensionärer: Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren så lovar jag att avskaffa pensionärsskatten helt - under nästa mandatperiod. Vi tar bort hela klyftan."


Om man skall utjämna "klyftan" måste man ta skatt från den arbetande befolkningen och ge till pensionärerna. I praktiken innebär det ytterligare en stor skattehöjning som läggs på de som arbetar. Ett utrymme på 17,5 miljarder finns inte inom överskådlig framtid.

Sahlin har kraftigt kritiserat jobbskatteavdrag och skattesänkningar för de stora grupperna men nu vill hon genomföra en gigantisk skattesänkning för gruppen pensionärer. Hur går den retoriken ihop? Äventyrar hon inte välfärden men skattesänkningar som hon tidigare sagt?

Så här sa Sahlin:
"De stora skattesänkningarna har ett pris. Frågan är hur högt det ska bli. Hur det ska betalas, och av vilka nästa gång. Jag är övertygad om att det är välfärden som blir skattesänkningarnas pris. De sjuka och arbetslösa är det svårt att ta mer ifrån."


Det är klart att pensionärerna bör och skall ha högre pension om det finns statsfinansiellt utrymme. Alliansen har uttryckt 7,5 miljard medan Moderaterna sa 10 miljarder i helgen. Men nu är det SM i vallöfte till pensionärerna. Risken är stor för att pensionärerna får allra minst av socialdemokraterna då förbehållet var om statsfinansiellt utrymme finns i framtiden. Med alla andra skattehöjningar som de rödgröna skall genomföra som kyler av ekonomin lär det bli lite tillväxtutrymme kvar för pensionärerna.

Med det nya pensionssystemet finns det inga kopplingar till ett tyckande hur mycket pension var och en skall få. Det är avhängigt till hur mycket man själv betalar in pension samt hur den ekonomiska utvecklingen i landet utvecklas. Huvudpunkten är att alla måste ta ansvar för sin egen pension inte att partierna skall ägna sig åt överbudspolitik för att vinna pensionärernas röster. Pensionärerna måste istället fråga sig vilken tillväxt Sverige har. Jag skriver det igen - god och stabil ekonomisk tillväxt, liksom ordnade statsfinanser.
Vilket regeringsalternativ har det?
Det är en fråga som är långt mer viktigare än SM i fördelningspolitik.


Den som bloggat om detta är bland annat Carl B Hamilton.


Per Altenberg - liberal bloggare.

Svenska Dagbladet har skrivit om den verkliga skattechocken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar