söndag 19 september 2010

Efter valet 2010...


Min blogg byter namn. Av naturliga skäl. Den har hetat INFÖR VALET... fram tills nu.

Jag startade bloggen utifrån att jag bestämde mig för att ställa upp i provvalet för Landstingsvalet i min valkrets - Västmanland. Jag åkte runt och frågade vänner och bekanta samt partivänner i hela valkretsen om vilka frågor som var viktiga för dem i deras del av valkretsen. Många frågor kom upp men den viktigaste var psykiatrin och då framförallt ungdomspsykiatrin. Den fungerar inte särskilt bra i Västmanland. Den fungerade inte heller under de rödas ledning tidigare.

Jag informerade sittande landstingsrådet - den pensionerade Torsten Källberg - om att jag tänkte utmana honom. Han ville veta vad jag hade fått veta ute i länet - vilka frågor som var viktiga. Märklig inställning - han ville att jag skulle göra jobbet åt honom. Jag skrev debattartiklar om psykiatrin och pekade på dåliga kommunikationer för äldre till Centrallasarettet i Västerås från norra länsdelen. Provvalet kom och jag hamnade överraskande på andra plats - ett stort stöd i hela länet. Torsten Källberg hade dock samlat leden och bestämt sig för att tillsammans med andra pensionärer sitta kvar ytterligare en period. Inget ont om äldre i politiken men när det finns en kraftig övervikt av pensionärer på listans toppskikt och man går in på tredje mandatperioden borde man fundera på vad detta innebär. Politiken har blivit ett jobb och de egna idéerna har sinat.

För många innebär politiken en andra karriär eller en karriär man inte fick i jobbet. Allt färre kandidater delar på allt fler poster. Vi får en maktelit som i tiotals år lever på politiken.

Ett smutsigt spel igångsattes inför listsammanställningen. Hemliga möten, en valberedning som utan motivering puttade ner mig och några andra under valbar plats, baktaleri, ordföranden i valberedningen som avgår men först efter det att provvalet är räknat, samma ordförande i valberedningen är gift med toppkandidaten men fattar inte själv att hon är jävig, en annan ledamot i valberedningen sitter kvar och puttar upp sin egen kandidatur några pinnhål i förhållande till provvalsresultatet etc. Smutsigt, smutsigt och återigen smutsigt. Det gamla gardet bevakar sina positioner med alla till buds stående medel.

Jag och sju andra hoppade av landstingslistan - ville inte delta när villkoren hela tiden skrevs om och nya valberedningsordföranden agerade knähund åt den tidigare. Stort rabalder i media och jag sa som det var - Det handlar om makt. Men att Folkpartiets ledning i länet och nuvarande ledning i Fp-Västerås helt struntar i provvalet och kör över alla med skylten framför sig "den representativa demokratin". Ombuden från lokalavdelningarna fastställer listordningen istället för medlemmarna. Eftersom Västerås är den största lokalavdelningen i länet så kan de köra över alla andra i länet vilket är demokratiskt mycket beklagligt.

Jag förde hela tiden denna debatt och diskussion internt i partiet fram tills de kaosartade listsammanställningen i Köping i början av året. Man trodde att jag och andra som avgick från att kandidera på landstingslistan skulle "droppa" alltsammans och göra som ett 80-tal andra personer som varit inne i Folkpartiets lokalavdelning i Västerås och vänt. Under tio år har jag sett hur de som inte ställer upp på den hårdföra kärnan inom Västerås åker ut i kylan. Antingen är du för oss eller är du mot oss. Inget som kan förknippas med liberalism.

I en blogg författad av Ragnhild Källberg som är officiell och öppen att läsa för alla, riktade hon allvarliga anklagelser mot min person och lät utvalda folkpartister (vissa nekades kommentera i bloggen) påstå organiserat röstande. Detta skulle vara anledningen till att vissa blivit nedpetade på listan av valberedningen. Valberedningen hade tagit intryck och viktat listan. Den nuvarande ordföranden i Fp:s lokalavdelning i Västerås talade till och med om "köpta röster". En oerhörd anklagelse. Jag krävde omräkning av provvalet och skulle genomföras av Länsförbundets styrelse. Jag ville veta om det fanns fog för detta påstående. Jag lade fram så många besvärande detaljer så att styrelsen inte kunde göra annat än att tillsätta en grupp. De räknade igenom och konstaterade att vissa röster hade blivit räknade som var ogiltiga. Att en grupp under straxt 20 sedlar var identiska som innehöll i princip samma namn. Att organisera ett sådant röstande är helt ok. Om några medlemmar går ihop och taktikröstar så är det tillåtet. Mitt namn fanns med i denna grupp men inte som första namn.

MEN det fanns också en andra grupp med lika många medlemmar som hade röstat likartat på Torsten Källberg och Sam Haddad. Detta berättade inte Ragnhild Källberg och utvalda folkpartister på sin blogg. Detta trots att samma Ragnhild Källberg suttit och räknat i provvalet och sett alla valsedlar. Kritiken kunde riktas mot mig och andra misshagliga men inga åtgärder eller kritik riktas mot den egna maken och Sam Haddad.

Det finns inga falanger kvar inom Folkpartiet i Västerås! Den hårdföra kärnan som är kvar bestämmer allt. Utrensningarna är klara och man har inte dragit sig för att prata skit om de misshagliga dissidenterna. Man har berättat för Allianskollegor i Stadshuset också - bara för att röka ut dissidenterna ordentligt. De skall inte ges en chans - rök ut dem.

Det är inte osannolikt att Åke Wahlsten - tidigare Fp-ordförande i Västerås - gick över till Miljöpartiet bara för att få stopp på skitsnackandet i Stadshuset av Källberg & Co.

Länsförbundet har fått rapporten från arbetsgruppen men lagt på locket. Man har inte tagit kontakt med mig eller någon annan som valde att hoppa av listan. Sopa under mattan. Konstateras att ombuden inte fick någon motivering till den nya listordningen, om varför man helt struntade i provvalet, skrev om spelreglerna om viktning av listan efter att provvalet genomförts, om varför vissa röster räknats som inte skulle räknats, om varför sex ledande folkpartister träffades en vecka innan för att instruera ombuden från Västerås hur man skulle rösta etc.

Det troliga är att det gamla gardet i Västerås 2 X Nilsson går ut och försvarar sittande gäng. Den gamla kulturen att utse kronprinsar och kronprinsessor och frysa ut de som är missbehagliga är gammal. De svarar säkert med att det vara värre förr. Dessa personer har varit inne i politiken för länge och överför gammal skitstruktur in på nya aktiva. Så här skall du göra...

I demokratins namn borde Ragnhild Källberg avgå som Länsförbundets AU-ordförande och Sigge Synnergård som Länsförbundets ordförande avgå från sina funktioner. De har mörkat information till medlemmar och ombud, skitsnackat och riktat oerhörda anklagelser mot medlemmar som slagit tillbaka i det egna ansiktet.

Denna blogg är skriven på valdagen innan vallokalerna stänger. Innan röstsammanräkningen startar och kryssen räknade. Den är skriven med tanke på nya liberaler som borde få bättre förutsättningar att verka i ett LIBERALT parti. Jag tror inte på någon förändring förrän stora delar av de gamla gardet i Västerås som styr och bestämmer har lämnat scenen. Ju förr desto bättre!

Jan Rejdnell

3 kommentarer:

 1. Jan. Ja, detta känns välbekant även från andra håll.
  Partierna blir för små, och det är för lätt för grupper som sitter nära makten inom partiet att utse sina egna och puffa undan andra.
  Oftast av maktbegär, sällan pga egen "bättre" politik... ibland på bristande personkemi. Och aldrig i verklig omsorg vare sig om parti eller ideologi.

  SvaraRadera
 2. Det är dags för något nytt. Ett nytt valsystem utan listordning och kanske ett riktigt liberalt parti..

  SvaraRadera
 3. Jan, nu känner jag igen dig igen. Efter din tid som partigängare under valrörelsen.

  Ett nytt valsystem, där man t ex kryssar sin favorit på en för alla partier gemensam lista.

  Och - ett riktigt (social-)liberalt parti. Ja, det är vi överens om!

  SvaraRadera