lördag 4 september 2010

Hemtjänst kontra RUT-företagen


Maxtaxa på hemtjänsten. För vad?
Hemtjänsten är av oerhört skiftande kvalitet runt om i kommunerna. Men generellt sätt utför hemtjänsten det allra nödvändigaste. Basta.
Här kan du inte välja till om vad du vill ha utfört som när du beställer RUT-tjänster. För att illustrera det hela så kommer nedanstående beskrivning från livs levande livet. En pensionär som råkar ut för en fallolycka:

Efter en fallolycka var jag i behov av hjälp med det mesta hemma. Av ren nyfikenhet så valde jag att kolla vad hemtjänsten kunde erbjuda. Dessutom ville jag veta vad det skulle kosta. Just kostnaden var mycket svårt att klura ut, men i princip så skulle jag betala 1400 kr för golvstädning av två rum och kök, men tidsåtgången kunde inte rapporteras. Dock fanns det stora begränsningar i vad hemtjänsten gör: ingen fönstertvätt, högst två rum, ingen tvätt av skåpväggar, ingen tvätt av plattorna ovanför diskbänk och spis, ja, det fanns nog fler begränsningar.
Rut gör allt!
Återkommer, skall ta hand om tvätten nu.


Ingen fönstertvätt, begränsad insats, ingen tvätt av skåpsväggar etc. Här avgör inte kunden - här avgör hemtjänsten vad som skall utföras. Valfriheten är som puts väck.

Detta är alternativet till RUT-tjänsten. För när en pensionär blir ställd inför 100:- per timma mot det dubbla är det inte så svårt att förstå vad man väljer. Besvikelsen blir dock stor efter första gångerna med kommunala hemtjänsten. Eftersom kvaliteten på hemtjänsten är skiftande kommer snart Lars Ohly viftande med att lägga hemtjänsten under statligt ansvar. Steg för steg försvinner den kommunala bestämmanderätten. Allt mer styrs allt av statliga subventioner och bidrag.

Lars Ohly och de rödgröna vill flytta över vad som delvis görs hos RUT-företagen till den kommunala apparaten. Det blir dyrare, sämre service och ineffektivare.

Jan Rejdnell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar