torsdag 30 september 2010

Inlämnande av partibok


Nu lämnar jag Folkpartiet liberalerna. Jag kan inte längre stanna kvar i ett parti som beter sig såsom Folkpartiet i Västmanland och Folkpartiet i Västerås gör mot sina medlemmar. Jag har i en tidigare blogg påvisat vad som hände mig och andra som ville kandidera för att driva liberal politik i landstinget.

http://blog.janrejdnell.se/2010/09/efter-valet-2010.html


Bloggen skrevs på valdagen och publicerades efter klockan åtta då vallokalerna stängde dvs. innan valresultat och kryss var räknade.

Trakesserier, skitsnack, hemliga möten och integrering. För ledningen i Fp Västmanland och Fp Västerås är det viktigare med poster och makt än att få fler liberaler att driva politik.

Senaste dagarna har jag nåtts av att en ung lång liberal som står på listan inte egentligen har partiets förtroende utan måste utrustas med en "överrock" genom en gammal folkpartist som knappast åtnjuter ett förtroende hos yngre liberaler.
Ett annat argument var mycket handlingar som sänds ut i förväg. Partiet misstrodde att personen i fråga skulle lyckas med att läsa in handlingarna innan mötena. Men på listan fick personen plats....

När inte ens Folkpartiets etiska kommitté i riksorganisationen med Susanne Torgersson tar itu med ett landstingsråd som sjukdomsstämplar sin politiska rival för att kunna sitta kvar vid makten är måttet rågat. Uppmaningen "- lita får man tåla"slår tillbaka på Folkpartiet och att man inte lärt sig någonting från dataintrångskandalen förra valet. Det är samma kultur fortfarande. Smutskastning och trakasserier med sjukdomsstämplingar skall man tydligen tåla om man ställer upp på valbar plats.

För mig har det också blivit för mycket lagar, förordningar och regler från partiledningen för att eftersträva en liberal politik. Ur min utgångspunkt bygger vi inget socialliberalt samhälle med fler lagar och regler. Ur mitt perspektiv skall Staten vara rädd för individen istället för tvärtom. Staten skall inte avlyssna sina medborgare och i terrorns namn bygga ut ett fullskaligt övervakningssamhälle (FRA).
Ur mitt perspektiv kommer vi inte tillrätta med sociala problem hos barn och minderåriga genom att Polisen skall kunna tvångsomhänderta barnet utan målsmans tillstånd och därtill med tvång genomföra drogtester och kissprover. Det är det bland det mest ultimata frihetsinskränkande en Stat kan göra mot barn och minderåriga.

Det finns en avsaknad av visioner i varje riksdagsparti idag. Det mesta handlar om plånboksfrågor och hur man skall eliminera katten bland hermelinerna - SD. Folket får de politiker man förtjänar, folket får de riksdagspartier man förtjänar. Så är det!

När vi får ett renodlat personvalssystem där varje väljare är tvungen att kryssa den kandidat man vill ha vald till aktuellt ämbete - då kan vi också avkräva ett ansvar från varje vald politiker om hur han/hon röstar och vilka initiativ som tas. Då får partiledarna "skarpa med foten" för att få ihop sin majoritet istället för som nu peka med hela handen. Jag är motvalls - jag vill ha fler förtroendevalda och färre politrucker. Med dagens system förstår jag att man vill banta antalet ledamöter i Riksdagen men med ett personvalssystem får vi aktivare politiker och avskaffar ja-sägarna som är i majoritet i dag.

Alltför många har använt sig av politiken för att göra karriär i avsaknad av den som uteblev i jobbet. Alltför många går direkt från skolan direkt in i politiken utan någon verklighetsbild mer än den man skaffat sig som politiker. Det är inte bra. Max två mandatperioder sedan ut! Vi skall inte ha experter som styr i politiken - vi skall ha förtroendevalda som förstår den vardag vi alla lever i.

Mitt politiska engagemang upphör inte. Men beslutet att kliva av som Fp-medlem som jag varit i över 40 år var svårt att ta, men oundvikligt. Har man inget förtroende kvar för de som skall företräda partiet i kommun och landsting och anser man att det går fel även på riksplanet - då är det dags att lämna in partiboken. Vilket jag gjort i dag.

Jan Rejdnell

6 kommentarer:

 1. Fantastiskt, Jan!

  Du visar upp ett mod och en ryggrad som tyvärr är ovanligt i politiken.

  Om fler skulle prioritera sina ideal högre än status och plånbok kanske vi skulle få en mer levande och dynamisk politik i Sverige.

  SvaraRadera
 2. Starkt, Jan! Jag tycker du gör helt rätt. Varma hälsningar.

  SvaraRadera
 3. Klokt! Det hedrar dig. Strongt!

  SvaraRadera
 4. Jan, delvis känner jag igen de alltför "mänskliga" småtterier och intriger som även du råkat ut för.
  Trots allt är folkpartiets politiska förfall det värsta.
  Och - på något sätt hänger det ihop. Färre medlemmar, starkare partiledning och politiskt-moraliskt förfall.
  Kan nämna att mina tvivel på fp började så smått runt 2002, men ökade snabbt 2003-4 och 2005 bestämde jag mig för att inte vara med längre. Försökte dock i någon mån debattera i Nu ytterligare något år.

  SvaraRadera
 5. Halloj Jan, jag tycker det värsta är att alla blundar för det som sker, det sker inte bara i Västmanland, men etiska gruppen gör inget... Skandal!!! Stor förlust för fp att mista dig! Vi hörs och ses! Stor kram från camilla

  SvaraRadera
 6. Tack alla för uppmuntrande ord. Jag blev uppringd av en nervös Fp-ombudsman som sett att jag skrivit en Newsmill-artikel om projektet LiberalDemokraterna. Han surrade om stadgar. Han upplystes om att det fortfarande är ett projekt.
  - Jaså sa han. Så vad ville han egentligen, dåligt påläst som han var?
  - Nåväl nu har den nervöse ombudsmannen fått som han vill - eller uppdragsgivare önskat.

  SvaraRadera