måndag 18 oktober 2010

Bodström är vald av folket - inte av gruppledarna


Thomas Bodström har tvingats välja. Familjen eller riksdagsplats. Han valde familjen. Han visste i god tid om förutsättningarna för att bli vald och vet att riksdagsplatsen inte är något jobb i vanlig mening. Det är ett förtroendeuppdrag av folket.

Det ställs många gånger orimliga krav på våra riksdagspolitiker. Inga fortkörningsböter, betalda TV-licenser, alla deklarationer i ordning, inga felsägningar etc. Oavsett vad man anser om Bodström så följer han inte protokollet för hur en broilerpolitiker skall vara och uppträda. Därför såg man hur skadeglädjen lyste igenom i TV-rutan då socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg tyvärr meddelade att gruppledarna i riksdagen suttit och bestämt på ett rum att Bodström nu fick välja. Riksdagsplats eller familj.

Om man inte skall moralisera över "glidaren" Bodström och hans sätt att hantera politiken så är det faktiskt väldigt ärligt det han gjort.

I god tid innan valet talade han om för väljarna att han tänkte vara ett halvår ledig i USA tillsammans med familjen.

Ändå fick han 16 807 personröster och blev personvald. med 10.56% av rösterna. En av de få inom Socialdemokraterna. Väljarna har sagt sitt.

I det läget skall inte några gruppledare för riksdagens politiska partier sitta på ett rum och tala om att väljarna har fel.

Bodström har valt fel taktik då han argumenterat utifrån att riksdagsplatsen är en arbetsplats och att man skall kunna vara ledig med familj etc. Han visste förutsättningarna när han kandiderade. Istället skulle han hänvisat till folkviljan och att väljarna vill ha honom i riksdagen med de förutsättningar han engett. Det hade gått att plocka in en ersättare under aktuella månader. Han har ju ändå knappt varit i riksdagen då han bedrev sin advokatpraktik och skrev böcker. Vari ligger skillnaden? Att han nu är i USA och inte i Sverige ute på uppdrag i en rättssal.

Vi får de politiker som väljarna vill ha och då skall inte gruppledarna och journalister sitta och moralisera.

Riksdagsuppdraget har inga reglerade arbetstider. Man är i tjänst dygnet runt. Är man sjuk under en tid skall ersättare in. Man får inte åka taxi eller andra kommunikationsmedel hur som helst.Man får inte någon semester. Man får inte ha en släkting på sitt övernattningsrum - oavsett om rummet är beläget ute på stan eller i riksdagen. Man måste skilja på de samtal man ringer privat (och betala för dessa) och vilka som rings i tjänsten. Man måste alltid kunna vara tillgänglig för journalister och partifolk per telefon och mail. Man får inte sitta i för många bolagsstyrelser och redovisa vilka aktier man innehar. Avdragsrätten för "representation" är mycket begränsad och därför får riksdagsledamoten betala det mesta som bjuds ur egen ficka.

Det kanske därför vissa knäckar extra med bokskriverier, advokatpraktik etc.

Jan Rejdnell

3 kommentarer:

 1. Nja... En del av dina synpunkter ligger väl en del i.
  Jag har kommenterat här:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/10/bodstromsamhallets-inre.html

  Till det kan jag lägga att nog väljarna som kryssade honom gjorde det för att han skulle fullgöra sitt uppdrag i riksdagen. Jag tror inte de valde honom för att göra annat. Att han hittills skött riksdagen med vänster hand, om ens det, är rätt klart.
  Sen har jag invändningen, rent allmänt, att det stora problemet med honom är att veta vad han egentligen vill (förutom att glida runt o mera se riksdagen som ett extraknäck än ett tungt uppdrag).

  SvaraRadera
 2. "Det hade gått att plocka in en ersättare under aktuella månader."

  -- Nej, det medger inte reglerna. Du menar väl iallafall inte att de ska gå runt regelverket som finns runt ledighet?

  Däremot kan du ju argumentera för att de skulle låta stolen stå tom i ett halvår. Med SD i riksdagen kan man ju se att det alternativet inte känns så seriöst.

  SvaraRadera
 3. Regler är regler och skall följas... Eller reglerna tolkas till slut av gruppledarna i riksdagen eller så lyssnar man på folket.

  SvaraRadera