torsdag 11 november 2010

Tant Gredelin, Tant Röd och alla andra övervakare


Nu kommer förslaget om Datalagringsdirektivet.
Alla andra som tvivlat att Sverige skulle sälla sig till skaran med ett fullfjädrat övervakningssamhälle kan nu lägga dessa åt sidan. George Orwell kan slänga sig i väggen.

Det som nu skall sparas enligt Tant Gredelin - Beatrice Ask är så kallade trafikuppgifter. Det innehåller vem som talat, sms:at eller mejlat med vem, när det skedde, vilken utrustning om användes, hur länge kommunikationen pågick och så vidare.
Jo du läste rätt. Och det är trafikoperatörerna som skall fixa det. Det kommer kosta massor av pengar och vi alla kan när som helst få våra uppgifter om kommunikation med andra (utan minsta brottsmisstanke)uppkollade av våra myndigheter.

Här samlar man bevis för att utreda brott. ALLA uppgifter. En bank att ösa ur. Eftersom Beatrice Ask tidigare tyckt att man skall skicka brev hem till folk som kan misstänkas bryta mot lagen - exemplet var att betala för en prostituerad - så är väl nästa steg att polisen använder avlyssning i alla dess former för alla typer av brott - stort som litet. Med vilken rätt har staten rätten att avlyssna och och övervaka vanliga medborgare? Kommer vi vara säkrare i Tant Gredelins samhälle?

Tant Röd dvs Mona Sahlin har lovat att backa upp lagen. Och även de snälla farbröderna inom Alliansen...

Media rapporterar nu över hela linjen om att Tant Gredlin går längre - mycket längre än vad EU kräver. Det man förlorade i FRA tar man igen på Datalagringsdirektivet. Det håller inte med att säga att den som inte har något att dölja inte har något att frukta. Den personliga integriteten går förlorad! Spikarna sätts i för det öppna samhället.

Regeringen vill dessutom lagra uppgifter om var de inblandade befinner sig när kommunikationen avslutas. Myndigheterna vet med andra ord var du är och var du varit.
Det gäller alla typer av brott också. Mindre brott som bara ger böter. Allt skall övervakas. Polisen att kunna begära ut ip-adresser även för brott som endast bestraffas med böter.

Den som får betala notan är vi som ringer, mailar och skickar SMS. Man lägger kostnaderna för övervakningssamhället på operatörerna som är tvungen att ta ut det på konsumenterna. Vi har inget val! Det handlar om stora belopp!

I både Tyskland och Rumänien har författningsdomstolarna underkänt de lagar som stiftats i enlighet med direktivet. Experter har också varnat för risken att lagrade uppgifter läcker ut och missbrukas. Eftersom lagringen skall ske hos operatörerna så kan vi alla se fram mot en svarta-börs-handel där media köper loss uppgifter om tänkbara lagöverträdare eller om en politiker varit i fjällbacken istället för i riksdagen.

Det behövs ett liberalt parti i svensk politik som sätter stopp för all integritetskränkning. All övervakning och onödiga nya lagar som syftar till att misstro individerna. Det är därför Liberaldemokraterna (L) bildas som en frisk ny kraft i svensk politik för att pensionera Tant, Gredelin, Tant Röd och alla oliberala farbröder i Alliansen.

Jan Rejdnell

1 kommentar:

 1. Det värsta är inte kostnaderna. Även om de är enorma, och ska betalas av oss som övervakas.

  Kanske inte heller att integritetskränkningen blir närmast ofattbart omfattande.

  Det troliga är att hela grejen blir verkningslös för det påstådda syftet! Eftersom vi har ett polisväsende (med olika prefix) som är ytterst ineffektiv!
  (länk: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/11/lilndblad-om-var-eminenta-polis.html )

  Givetvis ställer jag mig frågan vad det egentliga syftet är?

  SvaraRadera