söndag 5 december 2010

Borglighetens Idépolitiker?


I dagens ledare i Svenska Dagbladet utnämner PJ Anders Linder den centerpolitiska riksdagsledamoten Annie Johansson till en av "borglighetens intressantaste idépolitiker".
Jo du läste rätt! Idépolitiker! Jag gillar Annie Johansson men att upphöja henne till idépolitiker är nog bara ett sätt för Svenskan att ge Annie stöd mot nuvarande partiledaren Maud Olofsson.

Det är välkänt att Maud inte gillar Annie. Annie behöver stöd i inbördeskriget inom Centern. När Annie dessutom i en post på sin blog ger positiva pluspoänger till PJ Anders Linder den 22/11 så känns det som betalt kvitterat.

Om man går igenom de förslag som Annie Johansson (vice gruppledare i Riksdagen och ekonomisk politisk talesperson för Centern) tagit upp i debatten senaste året så blir knappast någon ny idépolitik. Snarare "statement" som att Frihetsfrågor skall handla om "jobben och företagsamheten. Eller att den stora "knäckfrågan inför framtiden är välfärdens finansiering".

Man får söka efter idédebatt inom borgligheten idag. För den delen inom oppositionen också. Det är dagspolitiska frågor som skall avgöra inriktning på debatten. Inget nytänkande - bara vanligt stampande på samma plats. Riksdagspartierna går på tomgång och är livrädda för att kopplas till SD.

När socialdemokratin i kris försöker hitta sin nya linje och man läser Mona Sahlins tal till det socialdemokratiska förtroenderådet så handlar det om klassisk politik. En rejäl högersväng och att efterlikna Moderaterna. Inget nytänkande!

Det handlar mer om kommunikation än idépolitik hos dagens partier!

Det är därför befriande att diskutera i termer av plattskatt i kombination med negativ inkomstskatt alt. medborgarlön som nu LiberalDemokraterna fört in i debatten. Det smittar av sig på andra partier i debatten och det är bra. Bort från de gamla transfereringssystemen och där staten och myndigheter skall göra enskilda bedömningar av individers situation. Bedöma om de skall få stöd eller inte. Vända ut och in på individens eländiga situation vilket är djupt integritetskränkande för att få en liten skärv eller stöd just nu.

Det går upp och ner i livet. Så och med företag. Det måste finnas stöd och möjligheter utan att samhället skall göra sina bedömningar. Dessutom blir detta system billigare än att låta alla dessa myndigheter kolla upp dig.

Diskussionen går nu hög om Wikileaks. Carl Bildt är förbannad och regeringar darrar. Så skall det vara! Om ingen granskar de som har makten och fattar besluten - vilket samhälle får vi då? När Carl Bildt är förbannad då vet man att mänskliga rättigheter åter kommer upp på agendan.

Jan Rejdnell

1 kommentar:

  1. Tja, beskriver man Annie J som idépolitiker, då har man lågt ställda krav. Till och med om det bara är en centerpartist, som inte orkade stå upp för sin åsikt i FRA-frågan.

    Annars var dina avslutande meningar om Carl Bildt det bästa. Skön sågning.

    SvaraRadera