onsdag 29 december 2010

Kristna socialdemokrater bortser från mänskliga rättigheter


Broderskapsrörelsen har blivit kristna socialdemokrater. I detta illusionsnummer har man närmat sig nya viktiga väljargrupper för socialdemokratin. Man arbetar efter nya väljargrupper när de gamla sviker. Muslimer är knappast att beteckna som kristna men har i ett ställningstagande den 28 maj fått en anpassad inbjudan till de kristna socialdemokraterna. Jag har i tidigare postning framför kritik mot Broderskapsrörelsens ordförande Peter Weiderud som i uttalande försökt skapa ett gemensamt avståndstagande till muslimkritiska personer (Lars Vilks) i Sverige. Detta i tron att självmordbombare inte skulle smälla bomber i Sverige. Så naivt - så intolerant!

Nu ger sig samma Peter Weiderud tillsammans med sin styrelse på konststycket att anta ett ”Manifest för muslimska socialdemokrater”. Man strök helt enkelt grunden i de vad mänskliga rättigheter står upp för - i detta fall kampen för HBT-rättigheterna. Man får inte vara bög och muslim samtidigt. Han menar att en formulering om att sträva efter lika rättigheter oavsett sexuell läggning i detta manifest vore samma sak som att ”röka ut” muslimska medlemmar ur föreningen. Här skall man återigen anpassa sitt ställningstagande utifrån normer som går på tvärs mot vårt demokratiska västerländska samhälle. Som ursäkt skriver man på blogg i "kristen vänster" att:

"Människor måste få en möjlighet att växa med frågor och uttrycka sig på ett sätt som gör att de inte marginaliserar sig i sitt eget sammanhang."

Hur skall man växa in med mänskliga rättigheter? Antingen accepterar man mänskilga rättigheter och folks lika värde eller så gör man inte det.

Så här har socialdemokratin uppträtt tidigare. Då skickade man bistånd till kommunistiska diktaturer i hopp om att de så småningom skulle rubba sin syn lite. Samtidigt är samme Weidrud pigg på att kritisera staten Israel som enda demokratiska regim i Mellersta Östern men tystnar i kritiken mot kringliggande staters förtryck av minoriteter och medborgares mänskliga rättigheter.

Per Gudmundson på SvD har i artiklar på ett mycket klargörande sätt avslöjat Weiderud i hans tillkortakommande i synen på mänskliga rättigheter.

Peter Weiderud utgår i sitt ställningstagande från att muslimer i Sverige och muslimska föreningar/organisationer inte accepterar mänskliga rättigheter. Bättre att avstå från att driva mänskliga rättigheter så man inte stöter sig med muslimerna som grupp tycks Peter Weiderud resonera. Detta är särskilt allvarligt eftersom samme Peter Weiderud är ordförande i MR-fonden. Fonden för mänskliga rättigheter (MR-Fonden) har Sensus som huvudman. Fondens arbete inom området demokrati och mänskliga rättigheter borde få Peter Weiderud såsom ordförande fundera över sina roller och situation. Weiderud borde istället öka kunskapen om mänskliga rättigheter och väcka opinion i frågor som berör rättigheterna istället för att undanta och krympa.

Är jakten på dessa nya väljargrupper för socialdemokratin värt principiella ställningstaganden kring homosexuellas rättigheter i den muslimska världen eller vad mänskliga rättigheter betyder för minoriteter.

Jan Rejdnell

2 kommentarer:

 1. hej Jan
  Du behöver nog rätta din rubrik - det ska nog stå kristna och inte kristina

  Mvh Carina

  SvaraRadera
 2. Min kommentar:

  http://ligator.wordpress.com/2011/01/01/en-kort-notis-om-lika-skyldigheter-och-lika-rattigheter/

  God fortsättning!

  SvaraRadera