torsdag 16 december 2010

Rädslan för muslimerna - recept självcensur?


Expressen tycks nu öppna upp för debattörer och kolumnister som framför diverse konstiga och intoleranta ställningstaganden till muslimer i Sverige.

Först ut var Peter Weiderud tidigare ordförande för Broderskapsrörelsen som nu bytt namn till Sveriges Kristna Socialdemokrater. Ett steg närmare partiet i ambitionen att stötta detta sargade parti. Eller ett sätt att dra in fler trossamfund närmare socialdemokratin?

I en debattartikel i Expressen skriver han från Irak de mest uppseendeväckande slutsatser i spåren av den ensamme självmordsbombaren i Stockholm.

För att denna förvirrade självmordbombare namngett Vilks i ett samtal till TT och polisen drar Weiderud slutsatsen att man bör ta samfällt avstånd från Vilks. Han ställer honom i samma klass som en religiös fanatiker från Småland. I någons slags slutsats skall vi ta hänsyn till att inte kritisera eller klanka på profeten Muhammed för annars kan vi drabbas av enskilda virrpannors och extremister ondska.

Vad är nästa steg? Hur mycket skall vår yttrandefrihet begränsas för att anpassas mot totalitära makter?

Som liberal och ständig försvarare av vår grundlagsfästa yttrandefrihet måste jag säga:
Rör inte vår yttrandefrihet! Begränsa inte det fria ordet! Stå upp för Lars Vilks rätt att göra rondellhund av profeten Muhammed.

Liberala Ungsdomsförbundets ordförande Adam Cwejman har bemött Weiderud i en artikel på Newsmill.

Hans slutsats är att en självcensur som Weiderud förespråkar är långt mycket mer farligare i ett demokratiskt samhälle än en ensam förvirrad självmordsbombare. Om kristna socialdemokrater försöker anpassa sig till intoleranta regimer för vi väl påminna om orden "diktaturens kreatur" som utslungades av Olof Palme för över 300 år sedan. En demokrati för aldrig ge vika och anpassa det fria ordet för då tappar vi grundfundamentet i demokratin.

Adams citat talar för sig själv:
"Weiderud sysslar med kollektiv positiv särbehandling, Sverigedemokraterna med kollektiv negativ särbehandling. Det är två sidor av samma mynt."


Sedan har vi Ulf Nilsson, denne krönikör som ger uttryck för en mycket stark rädsla för allt vad muslimer heter och vad Islam står för.

”Pursvenskar”? ”Muslimer som tar över”?
Att vi befinner oss ”i krig”?
Att ”vi svenskar” håller på att ”avskaffa oss själva”?


http://www.expressen.se/kronikorer/ulfnilson/1.2253836/ulf-nilson-ingen-risk-att-de-militanta-muslimerna-lyckas-i-sin-avsikt

Krönikan låter som ord från svunna dagar då president George W. Busch stod i Vita Huset och pratade om kriget mot terrorismen. Det var lätt då en hel nation stod chockad efter att två plan kört in i World Trade Center. Nu försöker sig Ulf Nilson på samma trick likt den hysteri som skakade nationen efter statsministermordet på Olof Palme. Samma slutsats som Weiderud använder Ulf Nilson att "vi drar på oss hat" för att vi har en styrka i Afghanistan. Vi skall anpassa oss så vi inte står måltavla. Det är samma feghet som präglade Sverige under andra världskriget då vi skulle vara neutrala. Släppte igenom tusentals tyska soldater genom landet och utvisade balter till en säker död i Sovjetunionen.

Sedan slår Sverigedemokratspärren till i Ulf Nilsons skalle. 400.000 muslismer finns i Sverige (underförstått så utarmar de vår svenskhet)och varningen kommer att "blod kommer att flyta". Detta klantiga dåd är bara första varningen.

Hur kan Expressen sjunka så lågt med ett sådant dravel? Ansvariga utgivaren försvarar sig med att man minsann tagit avstånd mot Sverigedemokraterna med ett stort NEJ på löpet innan valet. Jag trodde en ansvarig utgivare vid en stor svensk så kallad kvällstidning hade mer mental kapacitet. Det är bara att sluta köpa Expressen tills de förstått vad de ger uttryck för...

Jan Rejdnell

6 kommentarer:

 1. Hur stor del har Broderskapsrörelsen som nu bytt namn till Sveriges Kristna Socialdemokrater i att Julian Assange har fått en stämning på sig? Jag har svårt att föreställa för mig att Julian Assange bjöds in enbart för att Anna Ardin skulle ha sex!
  Ju jag vet! Jag går för långt, och mina spekulationer är för låga, men det gnagar mig!

  SvaraRadera
 2. Läste Uffes krönika. Han har helt rätt. Skrev ett eget inlägg om det. http://enannandelavsmedby.blogspot.com/2010/12/uffe-har-ratt.html

  SvaraRadera
 3. Men Nilsson har ju faktiskt rätt i några avseenden. Idag är 20% av befolkningen musslimer. Och andelen ökar vilket väl få kan förneka. Detta måste vi förhålla oss till - ja, t.o.m. tycka är bra. Trots att det inte leder till ett mångkulturellt samhälle utan snarare tvärt om.

  SvaraRadera
 4. Ja du är rolig du Gubben, 20%? En snabbkoll på wikipedia ger siffran 5%

  SvaraRadera
 5. "...Hur kan Expressen sjunka så lågt med ett sådant dravel? Ansvariga utgivaren försvarar sig med att man minsann tagit avstånd mot Sverigedemokraterna med ett stort NEJ på löpet innan valet. Jag trodde en ansvarig utgivare vid en stor svensk så kallad kvällstidning hade mer mental kapacitet. ..."

  Ett av mååånga exemempel på hur den ”svenska modellen” rent praktiskt funkar - som jag ser det.

  SvaraRadera
 6. Jag har aldrig hört Nilsson vara orolig över tyskarnas framfart på Mallorca. Det verkar som om alla som föds skall ha kommunarrest resten av livet. Man får inte flytta på isg eller ta intryck av andra kulturer, religioner eller ens titta på TV om andra länder. När skall alla främlingshatare förstå att vi lever i en globaliserad värld. Människor har rätt att resa och flytta runt. Det är också hela tanken med det Europeiska samarbetet - EU. Det bevarar freden!

  SvaraRadera