fredag 12 februari 2010

NOG NU - Lars Ohly (v) och Peter Eriksson (mp)


Vänsterpartiets riksdagsledamöter tävlar om att utnyttja situationen kring de tragiska dödsfallen av två svenska ISAF-soldater i Afghanistan. Trupperna skall kallas hem gapar Ohly. Vänstern struntar i att säväl en stor majoritet av det Afghanska folket som dess regering önskar ISAF-styrkorna på plats. Alternativet är en terrorregim med talibaner.

Lars Ohly eller Peter Eriksson har själv inte bemödat sig att åka ner till den svensk-finska basen i Mazar-i Sharif för att se hur arbetet bedrivs. Det sitter tryggt på proffstyckarbänken i gamla Sverige som haft fred i över 200 år.

Från regeringskansliets hemsida meddelas:

Sedan hösten 2003 är ISAF en insats som leds av Nato på uppdrag och med mandat från FN:s säkerhetsråd och som verkar i Afghanistan med ett uttryckligt samtycke av den afghanska regeringen. År 2004 beslutade säkerhetsrådet att ISAF:s mandat skulle utvidgas till att omfatta hela landet (resolution 1510).

ISAF:s huvuduppgift är att skapa säkerhet för att underlätta för de afghanska myndigheterna, FN och biståndsaktörer att genomföra återuppbyggnadsinsatser i landet. ISAF:s närvaro har varit ett viktigt bidrag för att skapa förutsättningar för humanitärt och fredsbyggande arbete samt för att möjliggöra utvecklingsinsatser i Afghanistan.


ISAF består av ca 64 500 personer från 42 Nato och icke-Natoländer och är verksamt genom i hela Afghanistan.

Nu rider Miljöpartiet på populistvågen att vill kalla till partiledarsamtal på grund av att mer amerikanska styrkor blir grannar till svenska styrkorna i norra Afghanistan. Knappast något nytt, det är känt sedan länge.

Det är skamligt av svenska partiledare/språkrör att utnyttja den vanmakt vi som svenskar känner över stupade svenskar i kamp för ett bättre Afghanistan.

Skälet till varför Lars Ohly och Peter Eriksson nu kör populistsvängen är deras antipati mot NATO och USA. Gamla vänstersvängen. Varför inte säga det rent ut?

Kropparna efter de omkomna svenska officerarna hann knappt kallna innan Lars Ohly krävde att vi lämnar Afghanistan eftersom vi "slösar bort våra resurser" där.

Det är FN:s säkerhetsråd som tagit initiativ till den fredsbevarande styrkan för att stödja landets regering. Det struntar Lars Ohly och Peter Eriksson i. Vilken omoralisk utrikespolitik vi kan komma att få om de röd-gröna vinner valet!

Jan Rejnell

Direktdemokrati eller promilledemokrati?


I dagens nummer av GP tar artikelförfattarna Karl Beijbom och Mikael Wendt upp vårt förlegade partisystem. Färre och färre medlemmar i partierna men mer och mer toppstyrning tycks vara motmedlet, tycks partiledningarna resonera.

Partierna är rädda att tappa kontrollen till väljarna. genom suddiga system om hur man tolkar provval, vad som skall vägas in när man sammanställer listor och ombud som sammanställer listan som är de som redan sitter på makten späs vänskapskorruption och poltikerföraktet på. Man tror inte väljarna ser igenom - men där tar man fel.

När tidningar som Fokus så tydligt beskriver vad som händer i det olika partierna i artikel i artikeln "Bråk, hor och svågerpolitik" är det inte bara ett olycksfall i arbetet här och där. I"nya" partier som Piratpartiet och Sverigedemokraterna är toppstyrningen än värre. Det finns inget hopp om förbättring utan det handlar om ett systemfel i det svenska partiväsendet som överlevt sig själv.

Inför förra Landsmötet som Folkpartiet hade i Västerås motionerade två folkpartister från den lokala staden om att man i praktiken skulle förbjuda sidoorganisationer som Liberal Mångfald, Liberala Kvinnor, HBT-liberaler etc. etc. Ville man påverka så skulle man minsann gå in i partiet direkt och verka inifrån. Basta! Säkert har motionärerna ändrat uppfattning i dag så vart fall en av dem nu blivit medlem i en förhatlig sidoorganisation. I dag ser hur personer som annars inte skulle aktiverat sig politiskt finner sig mer hemma i en sidoorganisation än i det strikta partiväsendet. Det är ju klart - nu är det val och nu skall listor sammanställas.
Motionärerna jobbar idag på heltid med politik...

Artikelförfattarna Mikael Wendt och Karl Beijbom skriver i sin artikel;
"För inte är det fel på människorna som bor i vårt land eller medlemmarna i våra partier? Nej, det hela handlar om att demokratins grundtankar inte respekteras ens i det inre partiarbetet."


PÅ Facebook har jag startat en grupp "Inför renodlade personval"

Fler som bloggar kring personval är;

Kent Persson (m)

75 % av alla bloginlägg är positiva till personvalPeter Andersson om att socialdemokrater kan vara för personval


Henry Bronett berör varför vissa kanske nu röstar på SD i protest mot tillrättalagda partistrukturer.

Mathias Sundin

Jan Rejdnell

tisdag 9 februari 2010

Avskaffa personnumret


Våra personnummer introducerades år 1947. Från och med detta år var numret ett system med födelsetid plus ett tresiffrigt födelsenummer. År 1967 gjordes en ändring som innebar att man införde en kontrollsiffra som fjärde siffra i personnumret.

Alla uppgifter om vanliga människor, t.ex. var de bor, hur mycket de tjänar, personnummer, utseende är offentliga. Gör du en sökning på vad någon tjänar får du personnummer. Exempelvis på http://www.upplysning.se/ kan du får reda på det mesta om personen.
På sajten http://www.ratsit.se/ kan man lägga upp en kostnadsfri bevakning på din hantverkare, favoritbutik eller arbetsgivare. Är du företagare är det ingen återvändo. Förutom Ratsit finns sajten http://www.allabolag.se/ som är kopplad till bolagsverkets register kan du kolla vilka bolagsstyrelser en person sitter i och sedan koppla detta till en kreditupplysning.

Vill man verkligen gräva om en person så har föreningen Grävande journalister skapat ett verktyg för att kartlägga människor på http://www.fgj.se/Lathund.asp .

Vi svenskar är så godtrogna. Vi inbillar oss att vi fortfarande kan bevaka vår egen integritet. Lite överraskande blev folk förbannade när ICA började skicka ut rabattkuponger på de varor man ofta brukade köpa. Helt plötsligt var det uppenbart att ens köpmönster var kartlagt. Man vill själv välja rabattkupong.

När FRA-debatten startade vaknade ett antal personer ur en törnrosasömn. Övervakningen hade skett i många år men nu skulle man bara med lagens hjälp kunna byta information med främmande makt om svenska och utländska medborgares förehavanden och på så sätt hålla nere försvarskostnaderna. Exakt en vecka efter det att regeringens partiledare förstått att man var tvungen att ändra på FRA-lagstiftningen gick Jan Björklund ut med att vi måste öka försvarsanslagen.

Din arbetsgivare kan använda sig av programvaror i en automatisk övervakning och kontroll av dig som anställd. Det kan röra sig om vilka sajter du besökt , kontroll av din e-post, tid tillbringad vid tangentbordet och telefonen, telefonsamtal, geografisk position av personalens mobiltelefon och tjänstebilar samt även rörelser inom byggnaden.

På område efter område används den nya tekniken. Med terrorhotet hängande över sig har västerländska demokratier lagt de flesta betänkligheterna avseende integritet åt sidan. I Londons tunnelbanor använder man sig av en automatisk ansiktsigenkänning. Övervakningskameror som försetts med en programvara som tolkar ansiktet på människor och jämför detta med foton i en databas. Syftet är antingen att verifiera en persons identitet eller identifiera en person. Nu vill myndigheterna förbjuda bärandet av hatt i tunnelbanan eftersom tekniken inte fungerar annars.

Systemen kopplas ihop.
Allt i ett gott syfte men till priset av vår integritet och alltmer urholkad rättssäkerhet. Digital information har en inneboende kraft att sprida sig. Personalen som sköter systemen kan vara nyfiken eller giriga, hackare kan bryta sig in i systemen och buggar kan göra att databasernas skydd inte fungerar. Allt detta händer hela tiden. För vem skall bevisa att man kopplar ihop alla datamängder? Myndigheterna? Läs mer under http://www.stoppa-storebror.se/risker.htm

För att försvåra och förbättra integriteten bör vi stoppa/förändra användandet av personnummer i Sverige. Det används precis överallt. Frankrike har haft personnummer sedan andra världskriget, och har det fortfarande, men i princip är det bara sociala myndigheter och försäkringskassan som har rätt att använda dem. I Danmark finns också personnummer, men företag och privata organisationer måste ha tillstånd för att få använda dem, och personnummer får aldrig lämnas ut utan individens godkännande.
Företag och myndigheter måste lära sig. Bygg gärna kundprofiler genom att samla in personlig information, men bara om de kunder som vill det. Utan personnummer är det i stort sett omöjligt att öppna ett bankkonto eller telefonabonnemang eller hyra en dvd i Norden. Personnumret är nyckeln till i stort sett allt. Vem som helst kan ta reda på ditt personnummer. Till skattemyndigheten ringer du och de frågor om personen är man eller kvinna, förnamn och efternamn, samt vilket postnummer personen är folkbokförd på. Vips så får du personnumret.

Ett samhälle så öppet och tillgängligt som vårt är, har ett extra stort behov av någon form av integritetsskydd utanpå de öppna registren. Avskaffa personnumren!

Jan Rejdnell

Opinon för ett renodlat personval i Sverige


DN vinglar!

I olika ledare ställer de upp för ett förbättrat personvalsystem i Sverige.Samtidigt så pläderar tidningen för minskat antal politiker med färre antal riksdagsledamöter. Effekten blir större valkretsar. Med stora avstånd i valkretsen man skall bli personvald i så minskar givetvis avståndet till väljarna. Kritikerna som säger att det är endast kändisar som kan bli valda får vatten på sin kvarn.

I artikel den 16 december 2009 hade DN ont i magen över att om det blir fler kandidater som skall väljas in i en valkrets från ett parti så blir det för mycket för väljaren att ta ställning till. DN skriver:
"Men när toppkandidaten efter valet tar plats i en annan valkrets eller när ett parti får flera mandat i samma valkrets, kan väljarna efteråt känna sig lurade. Har de använt sitt enda kryss till att stödja toppkandidaten, så har de ju uttömt sina möjligheter att påverka den i praktiken avgörande kampen om andraplatsen."


Vad skall man då säga om dagens kryssystem? Väljarna har genomskådat detta system och därför sjunker personkryssandet från föregående val. Kryssandet har minimala effekter. Väljarmakten över vilka personer som väljs till representanter är minimal. Därför bör man antingen slopa personvalssystemet helt eller gå hela vägen och slopa alla spärrarna. Med tanke på att svenskarna är de mest individualiserade folket på planeten lutar det för min del åt att införa personval på riktigt. Utan några spärrar.

Men DN kommer till andra slutsatser. De vill röra till det ytterligare genom att väljaren skall få sätta fler kryss på valsedeln. Dn menar att kryssen därmed skulle bättre spegla väljarnas värdering av kandidaterna. Hoppsan! DN menar att det skulle kunna bli promille som avgör om vem som blir invald i riksdagen annars. Hur blir det då med en sänkt spärr till 5%? DN rör till och och väljarna kommer inte förstå någonting med modellen a la DN.

Grupp är startad på Facebook om att "Inför renodlade personval"
Gå med för att påverka inför regeringens kompromissproposition om att fortsätta med det misslyckade kryssystemet med spärrar!

Stora frågan är istället om vi vill ha fler personvalda politiker eller färre valda politiker? Antalet politrucker och tjänstemän har ökat ofantligt i såväl departement som kanslihus. Antalet ombudsmän, politiska sekreterare och politiska broilers bara ökar. Mer färre tjänstemän och fler personvalda politiker ökar vitaliteten i politiken och avståndet minskar mellan väljare och valda politiker. Pröva något nytt - pröva mindre valkretsar och fler personvalda politiker. Det är demokrati!

Jan Rejdnell