fredag 7 maj 2010

Byggnads bör leva som de lär...


Byggnadsarbetarförbundet bygger om sitt eget hus i centrala Stockholm. Ingenting fungerar. Arbetare anlitas som inte har kollektivavtal och alla skyller på alla.
Det är lätt att berätta för andra hur man skall göra men svårt att sopa framför egen dörr!

För visst minns vi när Byggnads tillsammans med dåvarande socialdemokratiske arbetsmarknadsministern Hans Karlsson skrek Go Home till Letterna som kommit för att bygga om en skola i Vaxholm.
De hade kollektivavtal i sitt hemland men det dög inte för Byggnads och sosseregeringen.

Sedan visade det sig - efter att bolaget gått i konkurs - att Europadomstolen ansåg Facket hade fel i det så kallade Lavaldomen. I efterhand sa Facket att detta gjordes för att de lettiska arbetarna skulle få bättre villkor. Pyttsan - bolaget de var anställda i gick i konkurs.

Nu skriker inte Fackförbundet Byggnads längre. Nu när Byggnads själva bygger om så är tidsplanen omöjlig, arbetsmiljön dålig och arbetare från Litauen som inte ens vet om att de egentligen borde ha kollektivavtal arbetar där.

Välkommen till verkligheten Byggnads! En moral för andra och en alldeles egen själv.
Det är dessa kollektivavtal som backas upp av såväl socialdemokrater som Moderater. Framför en liberalare arbetsmarknad där Fackets rätt till stridsåtgärder lagstadgas bort!

onsdag 5 maj 2010

Alliansen leder över oppositionen


Den senaste tiden har entydigt pekat på vad som nu händer i svensk politik. Med glatt mod säger oppositionen att det blir rejäla skattehöjningar om de vinner,man tar bort allt stöd för ungdomar som skall komma in på arbetsmarknaden (10 miljarder) utan att ersätta det med mer än traditionell utbildning/förvaring, höjer bensin- och kilometerskatt som slår stenhårt mot pendlare och företagens transporter etc.

I 3,5 år har man kritiserat regeringen för jobbskatteavdragen. Nu sanktionerar men den politik man kritiserat med att till 97% behålla jobbavdragen. Socialdemokraterna har ingen vision - de är revisionister som behåller det som uppenbart fungerat och sedan gör återställare till högskattepolitik på alla andra områden.

Det är gammal socialdemokrati. Ta in så mycket som bara är möjligt i skatt för att sedan vara den som sitter och fördelar det man tagit in. Det är plötsligt "deras" pengar och inte "våra" pengar. Skattepengar kommer alltid från medborgarna!

Skuggbudgeten och förstamajfirandet verkar inte ha främjat den rödgröna oppositionen - tvärtom. I Demoskops väljarundersökning i Expressen har regeringsalliansen gått förbi i opinionen och leder med 1,8 procentenheter.

När nu Gordon Brown och Labour förlorar valet i England i dag kommer allt fler komma tillbaka till Alliansen och förhoppningsvis det liberala partiet.

Jan Rejdnell

måndag 3 maj 2010

Halverat kapitalkrav gav fler aktiebolag


Den första månaden med halverat aktiekapitalkrav gav utslag direkt i registreringen av nya företag. Antalet nya aktiebolag ökade med mer än 20 procent jämfört med april i fjol. Det visar färsk statistik från Bolagsverket. Under april registrerades 2.073 aktiebolag hos Bolagsverket jämfört med 1.701 samma månad förra året.

Om vi tittar på tidigare undersökningar har småföretag i Aktiebolagsform av naturliga skäl få ägare. I upp till 70 % av alla bolag har banken tagit ut en borgen på företagaren för exempelvis leasingkontraktet av firmabilen eller något annat som är relaterat till företaget. I praktiken blir innebär det att småföretag i Aktiebolagsform lever under samma risker som om man skulle driva verksamheten i enskild firma.
Anpassningen av aktiekapitalet för AB är därför logisk men knappast betryggande för småföretagaren privat. Sverige behöver en ny bolagsform för småföretagare.

Jan Rejdnell