tisdag 20 juli 2010

Expressen formligen snurrar i tankevurporI Dagens ledare i Expressen formligen snurrar ledaravdelningen i tankevurpor!
Rubriken säger sig eftersträva mer makt åt folket medan man i praktiken strävar efter mer politruckmakt.

Expressen anser att vi har för många parlamentariker i Sverige samtidigt som man skall fördjupa demokratin genom att halvera antalet riksdagsledamöter. Hur ett parlament kan bli mer demokratiskt genom att ta bort hälften av alla väljarkontakter är svårt att förstå.
Vad skall det ersättas av? Fler politrucker som ej kan krävas på politiskt ansvar?
Det är alternativet!
Istället borde riksdagsledamöterna ges juridiskt expertis så ledamöterna kan lägga lagförslag som är genomarbetade istället för som nu enbart regeringen som har denna resurs. Ledamöterna skall vara ett transportkompani till sittande regering och rösta igenom de propositioner som regeringen lägger fram. Sak samma om det är Alliansregering eller rödgrön. Riksdagsledmöterna har för lite makt. Expressen borde istället ropa efter mer makt och resurser till ledamöterna istället för att skära ned folkets representanter.

Att svenskarna inte kan namnet på "sin" riksdagsledamot har sin anledning i två stora anledningar;
1. Valsystemet. Vi har en mesyr till valsystem i dag. Vore det glasklart med ett renodlat personvalssystem skulle också gemene namn vet vem man röster på. I dag tror man att man röstar på en partiledare.
2. Folks lathet. Det finns knappt något land där det är lika enkelt att ta kontakt med "sin" riksdagsledamot via mail eller telefon om man bara anstränger sig det minsta. Vi skall inte skylla på valsystemet eller politikerna för att folk inte bryr sig om vem de röstar på!


Jag vågar påstå att media skapat en myt om lata riksdagsledamöter i Sverige. De jagar politiker med blåslampa för att sälja lösnummer. Ingen riksdagsledamot jobbar under 40 timmar i veckan! De har ingen reglerad arbetstid utan är i tjänst dygnet runt. Antalet sidor som skall läsas igenom per vecka överstiger vida det var och en anser sunt. Detta innebär inte att alla riksdagsledamöter gör ett kanonbra jobb men det är en helt annan sak. Jag tycker media borde börja rannsaka sitt ansvar i jakten på våra folkvalda.

Expressen borde i stället arbeta för ett renodlat personvalssystem istället för att börja surra om "kvalitet viktigare än kvantitet". I en demokrati går det inte att resonera på detta viset! VEM skall avgöra kvaliteten? Om man skulle följa Expressens linje kan istället parlamentet bestå att våra partiledare och några partisekreterare. Expressen underminerar hela parlamentarismen med sitt sätt att resonera. Det är allvarligt när en liberal tidning faller i farstun.

Riksdagen borde inte halveras - för demokratins skull - tvärtom borde antalet riksdagsledamöter utökas om man är rädd om demokratin!
Expressen har tagit miste på demokrati och vad de anser är effektiva ledamöter i riskdagen. Det är ett allvarligt misstag av en så stor tidning.

Expressen skriver att "tröskeln för personvalda borde slipas ned rejält så att riksdagen får fler självständiga röster". Inte bara slipas ned utan tas bort. Expressen saknar självinsikt. Om man nu kritiserar så hårt vårt nuvarande system med antalet ledamöter och ej helt borttagen spärr borde man ställa sig två frågor:
1. Finns det någon bevisning för att ett drastiskt minskat antal riksdagsledamöter förbättrar demokratin i landet? Giv oss ett enda land som exempel på detta. Är det inte tvärtom egentligen?
2. Varför vågar Expressen inte plädera för att spärren helt tas bort så renodlade personval kan införas. Det skapar färgstarkare politiker som Expressen frågar efter.
.

På Facebook har vi skapat en grupp för renodlat personvalssystem. Expressen borde läsa in argumenten istället för att presentera tankevurpor på ledarplats.

Även Liberati har tydligt tagit ställning i personvalssfrågan till riksdagen.


Jan Rejdnell