torsdag 19 augusti 2010

LO:s kampanj är helsjukLO kan lägga ned sin kampanj - HELSJUK!

onsdag 18 augusti 2010

Ja till manlig butler men nej till RUT?


Socialdemokraterna slår nu knut på sig själva. I ett inlägg på DN Debatt slår oppositionsrådet i Stockholm - Carin Jämtin fast att många behöver hjälp med sin vardagsbekymmer för att få vardagen att gå ihop. Men slutsatsen är skrattretande. Man skall lämna sin tvätt i tunnelbanan till en butler.

Carin Jämtin har förstått behovet men missat RUT. 238 583 personer har köpt RUT-tjänster under ett år (fram till sista juni 2010). Och det fortsätter öka. Allt det som Carin Jämtin vill att Stockholmarna(?) skall få del av - kan man redan få genom RUT. Det är bara det att man slipper släpa tvätten till tunnelbanan. Det skulle liksom bli mer acceptabelt om man drar smutsen utanför sin egen dörr.

Många har skaffat hjälp hemma för att få ordning på sina liv och det är tämligen vanliga människor utan några enorma inkomster som tar hjälp av möjligheten med RUT. Att man från vänsterblockets sida envisats med att fördomsfullt se ned på arbetare, vilka man säger sig stå upp för, är tyvärr inget jag lyckats få en tillfredsställande förklaring på. Det motsäger all logik.

Carin Jämtin vill kringgå hela den förnedrande debatten där socialdemokraterna stämplar RUT-jobben som förhatliga kvinnoyrken genom att införa en manlig butler som står på tunnelbanan. Jag skall inte använda alla invektiv som LO:s kampanj nu använder mot Alliansens ministrar - men det kliar.

Sedan måste man fråga Carin Jämtin om hon tror att vardagen är enkel att få ihop utanför tullarna i Stockholm? Precis samma problem har man i Borås, Västerås och Jönköping. Takten i arbetslivet har skruvat upp sig i hela landet, inte bara i Stockholm.

Socialdemokraterna retorik går ut på att RUT har med klassamhället att göra. Socialdemokraternas syn är att alla skall vara lika. Ingen får sticka ut. Alla skall ha samma lön oavsett jobb och ansvar. Det chans man har att tjäna ihop pengar är genom Lotto och spel. Vinst är fult och Staten skall ta in så mycket pengar som möjligt för att sedan fördela dessa enligt politikernas stora insikt och välvilja.
Det är det som gör RUT ideologisk. Det är synen på arbete och att vi alla är olika. Att vi har olika förutsättningar och att man skall bekämpa fattigdom istället för rikedom!

Jan Rejdnell

måndag 16 augusti 2010

Sahlin intecknar väl hushållna pengar av Borg & Co


Vad sa egentligen Mona Sahlin i söndags?

Utspelet om att ge pensionärerna 17,5 miljard extra måste tas någonstans. Det är inte så enkelt att som Sahlin antydde att Sverige går så bra nu att framtida intäkter till statskassan skall betala kalaset.
Men kan också säga att Alliansregeringen har skött landet så bra ekonomiskt så nu tänker vi förbruka alla reserver och dela ut pengarna. Om socialdemokraterna suttit vid makten under denna period hade det inte funnits detta utrymme att spela med. Statsfinanserna hade varit usla med en inköpt fordonsfabrik i Trollhättan med mera på halsen.

Så det är väl hushållna pengar av Borg & Co som nu Sahlin intecknar!

Sahlin sa att det var en klyfta som skall utjämnas.
"Därför lovar jag idag Sveriges pensionärer: Om den ekonomiska utvecklingen är god under de närmaste åren så lovar jag att avskaffa pensionärsskatten helt - under nästa mandatperiod. Vi tar bort hela klyftan."


Om man skall utjämna "klyftan" måste man ta skatt från den arbetande befolkningen och ge till pensionärerna. I praktiken innebär det ytterligare en stor skattehöjning som läggs på de som arbetar. Ett utrymme på 17,5 miljarder finns inte inom överskådlig framtid.

Sahlin har kraftigt kritiserat jobbskatteavdrag och skattesänkningar för de stora grupperna men nu vill hon genomföra en gigantisk skattesänkning för gruppen pensionärer. Hur går den retoriken ihop? Äventyrar hon inte välfärden men skattesänkningar som hon tidigare sagt?

Så här sa Sahlin:
"De stora skattesänkningarna har ett pris. Frågan är hur högt det ska bli. Hur det ska betalas, och av vilka nästa gång. Jag är övertygad om att det är välfärden som blir skattesänkningarnas pris. De sjuka och arbetslösa är det svårt att ta mer ifrån."


Det är klart att pensionärerna bör och skall ha högre pension om det finns statsfinansiellt utrymme. Alliansen har uttryckt 7,5 miljard medan Moderaterna sa 10 miljarder i helgen. Men nu är det SM i vallöfte till pensionärerna. Risken är stor för att pensionärerna får allra minst av socialdemokraterna då förbehållet var om statsfinansiellt utrymme finns i framtiden. Med alla andra skattehöjningar som de rödgröna skall genomföra som kyler av ekonomin lär det bli lite tillväxtutrymme kvar för pensionärerna.

Med det nya pensionssystemet finns det inga kopplingar till ett tyckande hur mycket pension var och en skall få. Det är avhängigt till hur mycket man själv betalar in pension samt hur den ekonomiska utvecklingen i landet utvecklas. Huvudpunkten är att alla måste ta ansvar för sin egen pension inte att partierna skall ägna sig åt överbudspolitik för att vinna pensionärernas röster. Pensionärerna måste istället fråga sig vilken tillväxt Sverige har. Jag skriver det igen - god och stabil ekonomisk tillväxt, liksom ordnade statsfinanser.
Vilket regeringsalternativ har det?
Det är en fråga som är långt mer viktigare än SM i fördelningspolitik.


Den som bloggat om detta är bland annat Carl B Hamilton.


Per Altenberg - liberal bloggare.

Svenska Dagbladet har skrivit om den verkliga skattechocken.