torsdag 30 september 2010

Inlämnande av partibok


Nu lämnar jag Folkpartiet liberalerna. Jag kan inte längre stanna kvar i ett parti som beter sig såsom Folkpartiet i Västmanland och Folkpartiet i Västerås gör mot sina medlemmar. Jag har i en tidigare blogg påvisat vad som hände mig och andra som ville kandidera för att driva liberal politik i landstinget.

http://blog.janrejdnell.se/2010/09/efter-valet-2010.html


Bloggen skrevs på valdagen och publicerades efter klockan åtta då vallokalerna stängde dvs. innan valresultat och kryss var räknade.

Trakesserier, skitsnack, hemliga möten och integrering. För ledningen i Fp Västmanland och Fp Västerås är det viktigare med poster och makt än att få fler liberaler att driva politik.

Senaste dagarna har jag nåtts av att en ung lång liberal som står på listan inte egentligen har partiets förtroende utan måste utrustas med en "överrock" genom en gammal folkpartist som knappast åtnjuter ett förtroende hos yngre liberaler.
Ett annat argument var mycket handlingar som sänds ut i förväg. Partiet misstrodde att personen i fråga skulle lyckas med att läsa in handlingarna innan mötena. Men på listan fick personen plats....

När inte ens Folkpartiets etiska kommitté i riksorganisationen med Susanne Torgersson tar itu med ett landstingsråd som sjukdomsstämplar sin politiska rival för att kunna sitta kvar vid makten är måttet rågat. Uppmaningen "- lita får man tåla"slår tillbaka på Folkpartiet och att man inte lärt sig någonting från dataintrångskandalen förra valet. Det är samma kultur fortfarande. Smutskastning och trakasserier med sjukdomsstämplingar skall man tydligen tåla om man ställer upp på valbar plats.

För mig har det också blivit för mycket lagar, förordningar och regler från partiledningen för att eftersträva en liberal politik. Ur min utgångspunkt bygger vi inget socialliberalt samhälle med fler lagar och regler. Ur mitt perspektiv skall Staten vara rädd för individen istället för tvärtom. Staten skall inte avlyssna sina medborgare och i terrorns namn bygga ut ett fullskaligt övervakningssamhälle (FRA).
Ur mitt perspektiv kommer vi inte tillrätta med sociala problem hos barn och minderåriga genom att Polisen skall kunna tvångsomhänderta barnet utan målsmans tillstånd och därtill med tvång genomföra drogtester och kissprover. Det är det bland det mest ultimata frihetsinskränkande en Stat kan göra mot barn och minderåriga.

Det finns en avsaknad av visioner i varje riksdagsparti idag. Det mesta handlar om plånboksfrågor och hur man skall eliminera katten bland hermelinerna - SD. Folket får de politiker man förtjänar, folket får de riksdagspartier man förtjänar. Så är det!

När vi får ett renodlat personvalssystem där varje väljare är tvungen att kryssa den kandidat man vill ha vald till aktuellt ämbete - då kan vi också avkräva ett ansvar från varje vald politiker om hur han/hon röstar och vilka initiativ som tas. Då får partiledarna "skarpa med foten" för att få ihop sin majoritet istället för som nu peka med hela handen. Jag är motvalls - jag vill ha fler förtroendevalda och färre politrucker. Med dagens system förstår jag att man vill banta antalet ledamöter i Riksdagen men med ett personvalssystem får vi aktivare politiker och avskaffar ja-sägarna som är i majoritet i dag.

Alltför många har använt sig av politiken för att göra karriär i avsaknad av den som uteblev i jobbet. Alltför många går direkt från skolan direkt in i politiken utan någon verklighetsbild mer än den man skaffat sig som politiker. Det är inte bra. Max två mandatperioder sedan ut! Vi skall inte ha experter som styr i politiken - vi skall ha förtroendevalda som förstår den vardag vi alla lever i.

Mitt politiska engagemang upphör inte. Men beslutet att kliva av som Fp-medlem som jag varit i över 40 år var svårt att ta, men oundvikligt. Har man inget förtroende kvar för de som skall företräda partiet i kommun och landsting och anser man att det går fel även på riksplanet - då är det dags att lämna in partiboken. Vilket jag gjort i dag.

Jan Rejdnell

söndag 26 september 2010

Valanalys - 5,7 %


Riksdagsvalet har efter en vecka slutförts. Frågor kring omval har uppmärksammats i Värmland och på Västkusten. Folkpartiet har överklagat. Väldigt få röster kan putta över riksdagsmajoriteten till Alliansen. Vissa röster har räknats in i Halland som skulle räknats in i Göteborg osv. Valrysaren är tydligen inte över.

Låt oss titta närmare på valresultatet och konsekvenserna för kommande fyra år.

Socialdemokraterna har backat 4,33% från föregående valet, som då var ett katastrofval. S har gjort sitt sämsta Riksdagsval sedan i början på förra seklet. Man är nu ett 30%-igt parti och jämnstort med Moderaterna. De rödgröna som trodde att man skulle hämta upp underläget sista veckan har fått se en utökning av Alliansen till hela 5,7%. Det är en utskopning av de rödgröna. Alliansen är i dag starkare än någonsin jämfört mot de rödgröna.
Anledningen till att Mona Sahlin inte avgick på valnatten var det parlamentariskt oklara läget och att man inte har någon som kan ta upp ledartröjan. Socialdemokraterna gjorde inte egentligen någon valanalys från förra valet utan fortsatte med gänget runt Göran Persson. Extrakongress är utlyst och Mona Sahlin kommer bli en parantes i sossarnas historia. Det vet inte själva vad som kommer efter i dag. Det satsade allt på ett kort för att återta regeringsmakten och förlorade. 51% av LO-kollektivet har röstat rött men resterande 49% har röstat på något annat. Trots detta får alla medlemmar vara med och betala till socialdemokraternas valbudget. Det är dags att bryta loss fackföreningarna från S. Det skulle vara bra för Sverige.

Alltjämt pratar Mona Sahlin om att det bästa vore "majoritetsregring för att slippa kaos". Varför gjorde hon då rycket sista veckan? Det är inte många röster för att Sverige skulle fått en majoritetsregering. Hon visste att de rödgröna skulle förlora - att nu fortsätta surra om majoritetsregering är att i praktiken säga - låt Miljöpartiet komma in i Er regering!

Miljöpartiet har gått upp 2,09 % i valet. Inte så mycket som det förutspåddes i våras då opinonsundersökningarna talade om ett 10%-igt parti. I dag har de 7,34 % och är något större än Folkpartiet. Trots påstådd stor popularitet till Wetterstrand så har ingen sådan effekt märkts av! Trots att många påstått att Wetterstrand egentligen är liberal så har det inte avspeglats i de politiska förslag som hon och andra Miljöpartister lagt fram. Vid sidan av S är Mp det parti som eftersträvar MAKT. Kosta vad det kosta vill. Det var därför man slog ihop sig med S (och sedemera V). Mona förstod att Mp skulle plocka röster från S men det skulle det vara värt eftersom man skulle återfå regeringsmakten. Problemet och barlasten kom att heta Lars Ohly med sitt parti. Avsaknaden av en gemensam plattform insåg väljarna. Det gick inte att plagiera Alliansen från tidigare val och hoppas på det bästa. Avsaknaden av ledarskapet hos Mona Sahlin gled över i ett hopp om Maria Wetterstrand skulle kunna bli statsminister. Så illa var det för de rödgröna ett slag i valrörelsen.

Maria Wetterstrand spelar nu sina sista kort. Hon och det andra språkröret går i pension i maj 2011. Då får de inte vara språkrör längre. Enda chansen att vara med på tåget är att bli minister i Reinfeldts regering. Därför demoniseras nu SD och allt vad de står för. Sverige kommer få en regering som inte kan styra om den är i minoritet. Så är det naturligtvis inte. Reinfeldt spelar lugnt fram kort efter kort. Det kommer bli oppositionen som är tvungna att gå ihop med SD för att fälla regeringen i omröstningarna i Riksdagen. De vet de rödgröna. Men det kommer att ske. För SD kommer anpassa sin politik efter oppositionens förslag. Såväl opposition som regeringen kommer utmålas som att de "stödjer" SD:s linje istället för att det är tvärtom. Ett mediakrig i fyra år. Det kommer inte Sverige må väl av.


Vänsterpartiet har backat 0,24% till 5,6%.
Lars Ohly har slagit mot främst Jan Björklund i debatten och fått stor uppmärksamhet. Frågan är vad som hade hänt då V hade stått utanför samarbetet mellan S och Mp. Hade de tjänat på det eller rentav försvunnit ur Riksdagen. Nu har de hållit ställningarna men till priset av en än större Alliansregering. Lars Ohly har varit Alliansens bästa valarbetare. Många socialdemokrater och mittenväljare har inte velat få in en kommunist i regeringen.

=====

Moderaterna har gjort sitt bästa riksdagsval någonsin. Man har ökat 3,83% till 30,06%.
I kommunerna är man alltjämt ett 24%-igt parti mot socialdemokratins 33%. Moderaterna får nu fler riksdagsplatser och regeringstaburetter. Det blir i praktiken en Moderatstyrd Alliansregering. Fortsätter utvecklingen som den nu gjort under dessa fyra år så har vi ett Alliansparti i nästa valrörelse. Väljarna ser inte så stora skillnader mellan Allianspartierna. Det har inte funnits någon ambition att peka på några skillnader mellan Allianspartierna i denna valrörelse bara samförstånd. Det gynnar alltid den största parten i ett samarbete. Om Allianspartierna skall överleva som självständiga partier måste man fundera om rejält. Att fortsätta som nu innebär att Moderaterna tar hand om allt i nästa val alternativt att man förlorar regeringsmakten till oppositionen efter att några Allianspartier åker ur Riksdagen.

Folkpartiet har fått 7,06 % av rösterna mot föregående valet , som då var ett katastrofval för Folkpartiet med 7,54%. Man har alltså backat en halv procent. Med ny partiledare som innehaft det ämbete som svenskarnas betecknat som det viktigaste vid sidan av ekonomin. Folkpartiet får dessutom betydligt mer röster kommunalt än till riksdagen. Jan Björklund utropar att valet har varit en framgång för att Alliansen vunnit över de rödgröna - exakt likadant som Lars Leijonborg sa förra valet. Det är alltså viktigare med Alliansframgångar än att Folkpartiet går framåt. Som partiledare har man som främsta uppgift att få det egna partiet att gå framåt inte bakåt.
Jan Björklund har under valrörelsen kännetecknats av utspel som kräver nya eller ändrade lagar och regler. Inte att socialförsäkringen slagit ut sjuka personer som lyfts efter valet av Centerpartiet. Har socialliberalismen förflyttats över till att tas över av andra...?

Centerpartiet har backat till 6,56% av rösterna från 7,88%. Man har backat 1,32%. Ett tag talades det om att Centern var på väg ur Riksdagen. C gjorde en uppryckning på slutet av valrörelsen. Liksom Fp har C mer röster i kommunvalet. 7,9%. Färre som röster på Centern i riksdagsvalet än kommunalt. Centern är det parti som har ändrat sin politik allra mest under mandatperioden. Man har inte fått något genomslag att tala om i storstäderna. Valmanskåren har inte hängt med i omprofileringen av partiets politik.

Kristdemokraterna har backat till 5,6%. Lika stora som Vänsterpartiet. Dessa båda partier är mindre än SverigeDemokraterna. KD har tappat cirka 1 % i valet. Mindre än Centern. Det har slagit hårt mot deras riksdagsgrupp. Det troliga är att många Moderater har stödröstat på KD. De var länge farligt nära att åka ur Riksdagen. De har fått lite genomslag för sin politik under denna mandatperiod. Göran Hägglund har haft ett otacksamt departement att hantera och fick klä skott för hur de ändrade reglerna med "utförsäkring" slagit mot cancersjuka mot valrörelsens slutskede. De rödgröna sköt in sig på det svaga kortet - KD - för att försöka få ur det ur Riksdagen.

=====

Slutligen jokern . Sverigedemokraterna. Har tagit 5,7% - lika mycket som avståndet mellan de rödgröna och Allianspartierna. De etablerade partierna försökte länge- länge tiga ihjäl SD. För att på beslutet helt fokusera på dem. Vansinne! En underdog som mycket väl kunde fått både 7-8% av valmanskåren. Man har inte tagit debatten med SD. Bara undertryckt den. SD har vetat om och lanserat sin reklamfilm - som de visste att TV4 skulle stoppa. Allt för att få martyrrollen. Allt de gör handlar om invandringen och stoppa muslimer. Allt annat är kosmetika. Vissa av Allianspartierna fortsätter att försöka begränsa SD genom talet att de inte skall få rum i utskotten i Riksdagen. Helt fel taktik och fel mot demokratin. Media har stor roll i detta också. Såväl Aftonbladet som Expressen vaknade med ett ryck dagarna innan valet och på självaste valdagen.

SD är starka i södra Sverige. Trots att man är nära kontinenten är intoleransen stor i Skåne och Blekinge. Det är ett bevis på en misslyckad politik och att många myter lever kring alla fördelar som en invandrare har. Många invandrargrupper har också sig själva att skylla då man isolerar sig och skapar egna samhällen i det svenska samhället. Det skapar - vi och dom. Information om befintliga regler måste spridas och att man rättar till orättvisor för annars underblåses de invandrarfientliga stämningarna i landet. Alla som röstar på SD är inte rasister men de är kraftigt missnöjda. De som står bakom och byggt upp SD är dock rasister.

Tyvärr märks nu en snabb anpassning till SD som vågmästare i många kommuner. Man tror att SD skall rösta för en Alliansbudget - så även i den stad jag bor Västerås. En del tror att SD har mer gemensamt med vissa Allianspartier. De bedrar sig! Nästa gång kommer de rösta för en rödgrön budget som Allianspartierna får hantera i egen ställning. Att slå ihop sig till ett samlingsstyre är än värre - som en del lokaltidningar pläderar för. Alla partier på en kant och SD på den andra kanten - hoppla. SD blir då inte dubbelt så stora nästa val utan minst tredubbla. Kommunledningar liksom Alliansregeringen får ställa in sig på att regera i minoritet. Förankra besluten och inte köra över ledamöterna i riksdagen eller i kommunfullmäktige. Felet är att det största partiet i Sveriges Riksdag i dag heter "partiledarpartiet" i Riksdagen och "gruppledarpartiet" i fullmäktigeförsamlingarna. När man fattat det så förstår man demokratins villkor i Sverige.

Vi har tre olika partistorlekar i Sverige i dag:
- Två jämstora 30% med Moderater och Socialdemokrater. de vill båda bli större.
- Två på lite mer än 7% med Folkpartiet och Miljöpartiet som landar under i skuggan till de stora.
- Fyra partier som hamnar på 5-6% och hela tiden har hotet över sig att hamna utanför Riksdagen.
Alla dessa utom ett parti är underordnade två block.

För att bryta dödläget måste antingen de gamla partierna radikalt göra om sig och ändra valssystemet till ett personvalssystem (vilket inte S, V eller M vill i dagens läge) eller kommer det ett nytt fräscht parti som är en bättre joker i leken än vad SD står för.

Jan Rejdnell