torsdag 13 januari 2011

"Greklandskommuner" i Sverige


Bolaget Kommunrating har gått igenom ekonomin i svenska kommuner. Hans Jensevik, vd och delägare i kreditvärderingsbolaget Kommunrating, är oroad. 24 kommuner har en nettoskuld på "ohanterlig nivå"- han skriver i Dagens Industri;
"Vad Grekland, Irland och Portugal är för EU - är kommunerna för Sverige".

Enligt Hens Jensevik har 52 av Sveriges 290 kommuner en "svårhanterlig" nettoskuld. Ytterligare 24 är vad Kommunrating kallar "Greklandskommuner", där nettoskulden nått en "ohanterlig nivå". "Här finns ingen riskklassning och återlåningen liknaden den för de amerikanska subprimelånen", dundrar han i DI.

Kommuninvest och dess vd Tomas Werngren får utstå en hel del kritik. Men tillbakavisar;

"Vi har ett system för när kommuner får stora utgifter, till exempel en stor andel vårdbehövande. Då finns skatteutjämningssystemet som gör att den drabbade kommunen inte behöver hamna i en situation som till exempel Grekland inom EU", säger Tomas Werngren till DI.

Men problematiken är mycket likt den inom EU. Andra får betala för vad vissa inte lyckats få i balans. Tittar man på vilka kommuner som har stora ekonomiska problem så ser man att de är små och är landsbygdskommuner. Det finns allt mindre underlag till beskattning och allt äldre befolkning i dessa kommuner. De skall ändå upprätthålla en administration och standard som står i klass med städer som har inflyttning.
Det är en ekvation som inte går ihop.

SKRÄCKLISTA: Kommunerna med "ohanterlig" nettoskuld
Arjeplog
Berg
Bräcke
Degerfors
Dorotea
Gullspång
Hagfors
Hallsberg
Härnösand
Höör
Jokkmokk
Kalix
Lessebo
Ragunda
Sorsele
Storfors
Storuman
Pajala
Vansbro
Vännäs
Åsele
Älvdalen
Älvsbyn
Överkalix

(Källa: Kommunrating / Dagens Industri)

Avskaffa landstingen och låt Staten ansvara för sjukvård och utbildning som är de tunga ansvarsområdena inom politiken. Inrätta regioner och skrota därmed alla små kommuner.
Vi lever i 2010-talet. Inse!

Jan Rejdnell

2 kommentarer:

  1. Finns det någon uträkning hur mycket som skulle sparas i kostnader för politiker och deras arvoden om man skrotade landstingen och gjorde större regioner av kommuner och städer, avskaffade kostsamma stadsdelsnämnder etc. Det skulle vara intressant om någon hade uppgift om det.

    SvaraRadera
  2. Det finns en utredning som är gjord av fd landshövdingen Mats Svegfors om olika regioner i Sverige. Hopslagning av kommuner och övertagande av ansvarsområden på staten ger besparingar. Åtta utredningar har sedan 60-talet försökt att slå ihop och göra regioner för att spara pengar och bli mera effektivt.
    Det går inte att bortse från att I dag utgör hälso- och sjukvården mellan 80 och 90 procent av landstingens verksamhet. Utredningen sist sa att dagens landsting, det vill säga morgondagens regioner eller med deras begrepp regionkommuner, ges ett avsevärt mycket starkare regionalt utvecklingsansvar.
    Jag anser att detta kan ligga på staten med ansvaret över sjukvården. Med detta kan man ta bort landstingen.

    SvaraRadera