tisdag 15 mars 2011

24 stycken som kallar sig för liberaler


Liberaler har i alla tider slagits för att staten inte skall övervaka medborgaren, lägga sig i folks privatliv och registrera människor. I morgon kommer 24 stycken som säger sig vara liberaler rösta för att övervaka ett helt folks kommunikationer vilket strider mot rättsstatens grundprinciper.

Hur är detta möjligt?

Vilka ursäkter finns? Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson skriver i en artikel på Newsmill att:

Min uppgift som liberal och lagstiftare är att hitta en avvägning som ger effektiva redskap mot grova brott samtidigt som integriteten värnas.


På vilket sätt värnas integriteten av Johan Pehrson? Nämn en enda fråga där Johan Pehrson slagits för liberala principer. Denna heliga liberala princip - integritetsfrågan slänger han gång på gång upp på offeraltaret. Bara han får jaga bus.

I en annan artikel i SvD skriver Christian Engström och Camilla Lindberg i dag att:
"Datalagringsdirektivet har även havererat juridiskt. I de EU-länder där det prövats av domstol, mot konstitutionella krav och medborgerliga rättigheter, har det underkänts."


Det borde få tingsnotarien från Örebro att fundera lite, men ack nej. I sin artikel på Newsmill hävdas istället att lagrådet och alla andra godkänt detta direktiv. Han nämner ingenstans att EU tvingar oss och att de som tänker lite ideologiskt och värnar om integriteten för våra medborgare och som betecknar sig som liberaler i media och bloggosfären är mycket kritiska till denna terroristjakt som inte leder någonstans.

Det är som ingenting hänt sedan FRA. Johan Pehrson bara applåderar som företrädare för det som kallas det liberala partiet i Sveriges Riksdag. Han skriver inte "härmed är jag nödd och tvungen" som Biskop Brask - nej han är stolt att montera ned liberala principerna.

Det finns faktiskt ingenting som pekar på att man hittar fler terrorister eller stoppar deras framfart med detta direktiv att lagra trafik, spåra var folk sänt sina mail eller gjort sina samtal från etc. Ingenting. Vad hjälper att veta då det redan hänt?
Tekniken är redan frånsprungen. Varför inte ta den egentliga debatten istället för att reflexmässigt följa allt vad USA och Storbritannien hittat på?

Istället kostar det operatörerna fantastiska summor att bygga upp detta! Gissa vem som får betala i slutändan. Johan Pehrson höjer priset på datakommunikation istället! När viktiga liberala principer skall överges måste det finnas argument - bättre argument än att Johan älskar hårdare tag och att jaga bus.

Var slutar denna jakt på terrorister? Hur långt är det öppna samhället beredd att gå? Det finns tydligen inga gränser för jakten på terrorister. Till sist får terroristerna rätt i sin kritik mot västvärlden. När vi övervakar allt och staten har full koll på vad du är, vad säger, vem du kontakter, vad du säger och varför du säger det.

Det vore välgörande om en enda liberal kostade på sig att trycka på den andra knappen som terroristjägare Pehrson trycker på i morgon. För liberalismens skull...

Jan Rejdnell

3 kommentarer:

 1. I dag lärde jag mig att den islamska republiken Iran har sprutbytesprogram. Det är lätt att slå sig för bröstet men desto svårare att faktiskt värna om den lilla människan. Hyckleri är något jag hatar så innerligt och Johan är den största hycklaren i Sverige. Johan använder i princip liberalismen för att torka sig i baken med, snarare än att bygga politik av.

  SvaraRadera
 2. Nu har även Maria Abrahamsson svikit och ger i sin blogg en mycket krystad förklaring. Jag skrev nyss följande i hennes kommentarsfält:

  Är det nåt i vattnet där på Helgeandsholmen som liksom fräter på ryggraden och gör den mjuk och böjlig?

  Jag har aldrig upplevt dig vara ohederlig tidigare men här är du direkt lögnaktig och dessutom feg.

  Man talar hela tiden om att DLD ska användas mot den grova brottsligheten. Kan du berätta för mig vilken grov brottslighet som är belagd med bötesstraff? Det är nämligen allt som kommer att behövas för att polis ska få ut uppgifter ur registren.

  Ni har alls inte gjort allt för att lindra något. Tvärtom så har man lagt till tillfällen då registrering ska ske. Antingen är du alltså okunnig eller så försöker du medvetet föra folk bakom ljuset?

  Tyskland, Ungern, Cypern och Rumänien, säger det dig något? Länder där nationernas egna författningsdomstolar sagt ifrån. Irland har lämnat frågan till prövning i EG-domstolen.

  Varför inte vänta på domstolens utslag?

  Nästa vecka kommer kommissionens rapport kring direktivet och dess kvalitet. Varför inte vänta på detta?

  Maria, inför valet 2006 så skällde Beatrice Ask och Henrik von Sydow som bandhundar på Bodströmsamhället. Kan du ge ett enda exempel på en enda lag i det lagkluster som Bodström skapade som alliansen tagit bort? Ni har ju tvärtom, med lag efter lag, både befäst och utvecklat det ni tyckte var så förkastligt då Bodström var ansvarig.

  Kan ni verkligen se er själva i ögonen längre? Skämmes ta mig...

  SvaraRadera
 3. Johan Ph är alltmer en karikatyr av sig själv. Beklämmande.
  Var det inte en enda av de s.k. liberalerna som röstade emot DLD? Inte ens ngn som smet iväg...

  SvaraRadera