lördag 9 juli 2011

Almedalen #2011


I årets Almedalsvecka frågade sig många – kan det bli större. För vi som var där kan det entydigt sägas – JA!

Massor av seminarier, snack och mingel samt skapande av kontakter. Det går inte att underskatta. Partiledare och apparatnik (dvs. de som enbart lever på sitt eget parti och är bara intresserad av att lyfta fram detta) flyger in och flyger ut en dag senare. De gör sin plikt.

Men det är i gränderna och på seminarierna som nya kontakter skapas. På mingelpartyn hos PR-byråerna etc. Det finns faktiskt ingen motsvarighet!

De som tror sig kunna läsa sig till allt på nätet säger jag bara – underskatta aldrig mötet. Retorikexperter bedömer partiledartal. Ingen skulle komma på tanken att läsa talen utan att se dem på TV eller nätet.Eller varför inte Live.

Årets Almedal tog tvärt slut efter Juholts tal på fredag kväll. Ingen är intresserad av vad vare sig Kristdemokrater eller Sverigedemokrater har att säga. Kristdemokraterna slåss internt och Sverigedemokraterna försöker fortfarande bli rumsrena. Det går inte så enkelt med de åsikter de förfäktar. Det kommer bara vara massa gula tröjor kl. 11.00 på söndag. En picknick för enbart Sverigedemokrater som klagar och försöker leka offer.

Annat ljud vad det när 25-talet Sverigedemokrater ställde politiskt inkorrekta frågor till en författare till ny bok om högerkrafterna i Europa i Almedalsbiblioteket i veckan. Så fort de inte håller med så klagar de på att journalisten är politiskt korrekt. En enkel sanning – så fort man inte håller med så är alla andra politiskt korrekta och man själv politiskt inkorrekt. Martyrskapet skall skapa ”tycka-synd-om-känslor”. De fungerar inte längre.

En hel hop med partiledare som är ute eller på väg ut skapade luckor i besöksströmmen vid talen på de olika kvällarna. Centerpartiets, Vänsterpartiets och Kristdemokraternas partiledare är på väg ut. Ingen vill lyssna på Jimmie och nya partiledare/språkrör var Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Men vid de olika seminarierna kunde man se en ny lysande partiledare växa fram – Annie Johansson.

Märkligt är att partierna inte har någon social samvaro med tält eller samlingsplats. Istället är en intresseorganisation, fackföreningar. Storstadsregioner, PR-byråer etc. som flyttar fram sina positioner och tar hand om beslutsfattare och beslutande tjänstemän.

Slutsatserna av årets Almedal kommer redan lördag lunch innan de två sista talen. Det borde ställa till eftertanke för de mindre partierna vad avser utspel och innehåll.

Almedalen påverkar och skapar nya ytor. Intresserade från Danmark, Korea, Norge etc. fanns på plats för att studera och kopiera. Mitt tips är att Almedalen blir större men att de politiska partierna måste tänka till – skapa nytt och bli smartare.

Jan Rejdnell

2 kommentarer:

  1. Ja du Jan, nog gäspar jag ändå åt Almedalen, i år mer än ngnsin. Men OK, för de som är där kan det nog vara både kul o intressant, kanske t o m viktig, men inte för oss andra. Att det är så beror nog både på (gammel-)media och partierna. Möjligen främst de större partierna. Självfallet skulle det vara positivt, för sympatisörer, att hitta partitält el likn för gemenskap. Det kunde KANSKE vara lite skillnad mot PR-byråerna...

    SvaraRadera
  2. Nästa år får du segla övewr Bottenviken till Gotland... Att träffas och bryta åsikter är aldrig fel.

    SvaraRadera