fredag 8 juli 2011

Ny partipolitisk karta efter Almedalen 2011...


En ny partipolitisk karta ritas efter Almedalen 2011 med nya partiledare. Vi har en hel drös med partiledare som lämnar nu eller inom kort och en positionering som skapar nya allianser inom politiken.

Vi har också två nya språkrör för Miljöpartiet - Gustav Fridolin och Åsa Romson. De blir nu ivrigt uppvaktade av Moderaterna för att minoritetsregeringen skall slippa nyval efter allt fler nederlag i kammaren. En alltmer desperat ny partiledare för socialdemokraterna Håkan Juholt är nog beredd att fälla ett femte jobbskatteavdrag för att komma in mer i hetluften och sabotera Alliansens politik. Om det är bra för landet är en helt annan fråga.

Maud Olofsson lämnar partiledarposten för Centern och Annie Johansson tar över. Det blir mer liberalism och satsning på storstadsväljarna.

Max ett halvår har Göran Hägglund på sig som partiledare. Det verkar som Livets Ord håller på att ta över partiet med alltmer sjunkande opinionsundersökningar. KD går alltmer åt höger. Vem som tar över är svårt att sia om. Det kan vara Maria Larsson eller varför inte Ebba Busch från Uppsala. Kommunalråd från Livets ords hemmastad. KD får inga stödröster från Moderater i nästa val. De kommer koncentrera sig på att bli största parti och få så stort parlamentariskt underlag som möjligt.

Lars Ohly höll nog också sitt sista anförande som partiledare för Vänsterpartiet. Säkert kommer populära Jonas Sjöstedt från Umeå bilda radarpar med Josefine Brink.

Såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet kommer att ta väljare från Socialdemokraterna. De kommer göra allt vad som krävs för att attrahera dessa väljare efter den gemensamma rödgröna kollapsen. Socialdemokraterna kommer bli alltmer trängda.

De enda partierna som inte har bytt partiledare eller inom kort kommer att göra det är Moderaterna och Folkpartiet. Frågan är hur länge folkpartisterna nöjer sig med 5,5-7,5 procents stöd i väljarkåren. Med en hel drös nya partiledare som skall profilera sig och sitt parti kommer det bli svårt att synas i media om man inte har nya profilfrågor och liberala sådana att peka på.

Ett seminarium i Almedalen handlade om den partipolitiska kartan efter valet 2014. Ohlin-institutet vara arrangör. Frågan ställdes kring vem som vinner valet 2014? Underförstått blockpolitiken består och man skapar ett regeringsunderlag som har en majoritet.

Det rödgröna blocket finns inte längre! Miljöpartiet kommer kommer inte gå i fällan en gång till. De vill växa och ta så många röster de kan från socialdemokraterna och liberala storstadsväljare. Den sista kategorin väljare - liberala storstadsväljare - är ett villebråd för Centern, Folkpartiet och Miljöpartiet. Eftersom Folkpartiet och Centern inte kan gå ihop på grund av det som sitter i tapeterna så kommer man att kriga om samma väljare om olika utspel. Det parti som är mest liberalt och har fräschast partiledare drar längsta strået. Så när man ställer Annie Johansson bredvid den alltid kostymklädde Jan Björklund så kan man misstänka var rösten hamnar.

För karisman hos partiledaren har stor betydelse. När det är svårt att urskilja skiljelinjerna mellan partiernas politik så får partiledarens framtoning allt större betydelse.

Det parti som har allra störst problem är socialdemokratin. Man tappar storstadsväljare och är osäker på sin egen politik. Attackerad från alla håll och med en partiledare som verkar vilja återgå till gammal sossepolitik - kommer partipolitiska kartan drastiskt att förändras. S kommer tappa alltmer väljarstöd. Moderaterna är och förblir det statsbärande partiet. De flörtar med vem de vill. Just nu Miljöpartiet.

Vi kommer säkerligen få fler minoritetsregeringar efter valet 2014. En eller flera partier kan åka ur Riksdagen och socialdemokraterna parkerar runt 20 procent. En liknande utveckling har skett i andra europeiska länder. Sverigedemokraterna växer och kanske ett nytt parti kommer in i Riksdagen.

Så frågan var felställd på Ohlin-institutets seminarium. Den förutsatte majoritetsregering och att Alliansen består. Det gör den inte. Priset har varit för högt att betala för KD, Centern och Folkpartiet. Moderaterna vill växa och bli ännu större - frågan är istället - på vems bekostnad?

Jan Rejdnell

1 kommentar:

  1. Intressanta och delvis nog rimliga spekulationer.
    Dock, nog har sossarna en viss chans under Juholt. Det finns en hel del människor som längtar tillbaka till gamla s-tider... Men hur många är svårt att veta.
    Och moderaternas fara, förutom sin suddiga profil, är att de är så maktfixerade att deras hybris blir för uppenbar för många. Att deras uppträdande innebär ett bakslag. Frågan är vart missnöjda väljare ska gå. C:s nya ledare kanske lockar ngn, men knappast fp och kd. Mp:s möjligen ngt nya väg kan både locka och förvirra.
    Mer än så orkar jag inte kommentera i den tropiska sommarvärmen här i norr.

    SvaraRadera