söndag 17 juli 2011

Skall Centern välja Maud 2.0 ?


Vi som var i Almedalen kunde uppleva hur en av Centerns partiordförandekandidater - Annie Johansson - lyste i framträdande efter framträdande. En märkbar kraft att gå igenom och lämna avtryck i diskussioner och debatt. En partiledares uppgift är att kunna entusiasmera fler än den närmast troende skaran dvs. partimedlemmarna. Centerns roll i svensk politik hänger intimt samman med att hitta liberala politiska hjärtefrågor som inte hör 70-talet till.

Det handlar om att entusiasmera en den yngre generationen som nu blir alltmer intresserade av politik. Det handlar inte om vem som varit mest trevlig i brobyggandet inom regeringen och att de andra partierna i Alliansen skall gilla nya partiledaren i Centern.

När jag läser en debattartikel i Expressen av några Centerpartister från landsbygden slås jag att de verkar fortfarande leva i ett slags vakum från Olof Johanssons dagar. Man vill välja en Maud 2.0 med Anna-Karin Hatt för att fortsätta opinonsfärden nedåt som Maud lett. Man vill utse hennes gamla talskrivare och ständiga tvåa till uppgiften att lyfta ett parti som skall entusiasmera yngre väljare i storstan. Det blir som att skriva på för utanförskap i politiken.

Även Leif Pagrotsky har lämnat råd om Centerpartiets överlevnad i Expressen
men tror att allt handlar om vilken politik partiet skall driva. Hon borde i rimlighetens namn ägna allt fokus på sitt eget parti som både har problem med ledare och politik.

Nej, mycket handlar om partiledare i svensk politik. Som liberal anser jag att det vore en stor förlust att tappa Centern utanför riksdagen särskilt när det parti som har Liberalerna i sitt efternamn nu alltmer ägnar sig åt en så kallad kravliberalism. Annie Johansson kan fängsla en ny generation liberaler! Hon kan med sin lyskraft mejsla ut de nya liberala hjärtefrågorna för 2000- talet där globaliseringen går i rasande fart. Där vår ekonomi intimt hänger samman med övrig världsekonomi. Då krävs en person som förstår ekonomi istället för att få den ständiga etiketten "socialliberal" för att bli accepterad i det politiska liberala adeln.

Att Annie Johansson är under 30 år istället för medelålders är själva förutsättningen för Centerns lyskraft och möjliga framgång. Att försöka hitta en så snarlik kopia av Maud Olofsson är dödsdömt. Likaså att överge Centerns liberala väg för att återgå i en slags konservativ landsbygdsromatism.

Själv var jag först ut med att föreslå Bengt Westerberg som ny partiledare för Folkpartiet för många år sedan. Jag gjorde det då som ordförande för Liberala Studentförbundet. Inte för att jag för en sekund trodde att Bengt Westerberg var en tvättäkta socialliberal eller ens ideologiskt förkankrad liberal. Vi gjorde för att han var den kandidat som kunde lyfta partiet och för liberaler att gå samman och attrahera nya liberala väljargrupper men en ny politik.
Jag ser samma möjliga potential i Annie Johansson för Centerpartiet i dag. Får hon stödet från medlemmarna i Centerpartiet - en kraftig uppbackning så kan hon lyfta partiet.
Det är en fördel att hon INTE sitter i regeringen. Regeringsmakten förlamar Centern.

Dessutom vågar Annie Johansson lyfta integritetsfrågorna. Det var Annie och Fredrik Federley som blev injagade att rösta för FRA av i första hand Anna-Karin Hatt och den ständigt icke-populära Andreas Carlgren. De var FRA-kramarna i partiet. I valutvärderingen av Centerns katastrofval angavs just FRA-frågan som ett tappat förtroendekapital bland yngre väljargrupper. Tro inte för en sekund att en FRA-kramare kommer bygga upp en ny integrationspolitik.

Det är dags att slänga in Hatten!
Det är dags för en ny generation liberaler - det är dags för Annie Johansson!

Tornberg i Centerns valberedning har närmare presenterat tre huvudkandidater till partiledarposten och att utfrågningar skall ske i hela landet. Det blir med andra ord ett "chicken-race".

Jan Rejdnell

1 kommentar:

  1. Delar dina tankar. Bra inlägg!
    Boggar på samma ema
    http://hanneshervieu.se/2011/07/20/sa-har-ska-vi-inte-gora/

    SvaraRadera