onsdag 13 juli 2011

Tillväxt skapar frihet!


Jag lyssnade med stegrad förvåning på Håkan Juholts tal i Almedalen. Det måste sägas rent ut - det var direkt företagarovänligt. Inte för att talet rörde enbart löntagare utan för att företagen skulle passa sig annars så det bli andra bullar av. Mer lagstiftning och mer avgifter. Det resursutrymme som Juholt tycker sig kunna se är skapat i företagen. Inte bara bland de stora företagen som han är van vid att utgå från, utan bland de många små företagen. För att samhällsmedborgare skall kunna bygga sina liv krävs att företagen växer och skapar överskott. Den stämning som i dag alltmer märks bland socialdemokrater och vissa miljöpartister präglas av att politikerna skall bestämma mer inte mindre. Man tar in för att dela ut och styra när man delar ut. Tillväxten skapar med jämlikhet och drivkraft i sig än detta synsätt att politikerna styr. Det är som Mats Halvarsson slog fast i en replik på DN Debatt:
• När det gäller ideal för samhällsutvecklingen stärker ökad materiell rikedom människors sekulära-rationella värderingar på bekostnad av trosföreställningar, nationalism och förlitan på auktoriteter.

• När det gäller ideal för individens utveckling driver ekonomisk tillväxt människors värderingar till ökad betoning av individuell frihet, samhällsengagemang och självförverkligande.

Ekonomisk tillväxt
frigör människors potential. Det gör allt färre människor i världen fattigare. Det är enkelt och sammanfattat i Brännpunktsartikel - att den enskilt viktigaste åtgärden för att få fler nya och fler växande företag är att låta företagarna tjäna mer pengar. Dagens beskattning är både orättvis och direkt tillväxtfientlig. Detta skriver en VD i ett tillväxtföretag i Sverige.
Det finns otaliga bevis på att exempelvis Miljöpartiet tror sig kunna veta bättre om marknaden och hur man skall planera genom att lägga sig i satsningarna som företagen vill göra. Senast i Stockholm vill man skrota hälften av alla utvecklingsprojekt. En avgörande komponent för att ge Storstäderna chansen att utvecklas vidare är utveckling av infrastrukturen. Detta vill Miljöpartiet stoppa. Det är ingen unik svensk utveckling att befolkningen flyttar in till storstäderna men Miljöpartiet vill annorlunda och tror sig kunna styra utvecklingen efter sina värdemönster.
Johnny Munkhammar hade en debattartikel på SvD nyligen om detta. Fler debattartiklar har kommit på samma tema kring försöken att stoppa tillväxten och styra utvecklingen. Svenskt Näringsliv har ställt frågor till Miljöpartiet. Miljöpartiet tycks tro att tillväxt alltid leder till miljöförstörelse, så fel - så fel tänkt.

Storstäderna är den ekonomiska motorn för ett land. Och det ökar...

Vänstern har tycks tro att man kan skapa välfärd och ekonomisk frihet utan tillväxt. Att man kan planera fram saker och ting. Det är grunden i kommunismen och mer vänsterinriktade socialisters tankesätt.

På samma sätt som när ett företag gör en affärsplan, marknadsplan etc. gäller det att genom en tillväxtplan strukturera företagets tankar om tillväxt och skapa en samsyn bland företagets medarbetare. På liknande vis kan man göra i ett samhälle för att skapa en mer dynamisk tillväxt. Det får individer att växa och får mer individuell frihet, samhällsengagemang och självförverkligande. Mot detta står vänstern i en syn att allt är statiskt - det man tar här måste kompenseras där.

Tillväxten i näringslivet och företagen sker genom introduktion av nya produkter och/eller tjänster samt utvecklande av tidigare produkter eller tjänster. Försäljning kan också etableras på nya marknader, till exempel genom export till andra länder. För samhället måste vara engagerad och förstå hur och var tillväxten sker så infrastruktur och människors vardag kan underlättas och förenklas. Om politiker jävlas med näringslivet så krymper det och flyttar till andra marknader där det kan blomma. Det är enkelt...

Om Håkan Juholt väljs till Statsminister får vi en 60-talssyn på näringslivet. Det är bara att titta på den hemkommun som Juholt kommer från - Oskarshamn. Själv fick jag lura det politiska etablissemanget i Oskarshamn på 90-talets början då ett nyföretagarcentrum skulle bildas. Ett centrum för underlättande av att nya företag skapades. Jag fick dra ihop ett 40-tal företagare som backade upp men det höll på gå snett när de förstod vem som var initiativtagare till denna händelse. Då jag växte upp i denna kommun under ungdomsåren så kom de ihåg mitt namn alltför väl. Men anekdoten visar att det rör sig deras planering och försyn hur saker och ting skall vara. Näringslivet skall passa sig.

Tillväxt skapar i sig att fler människor kan utvecklas och bli mindre nationalistiska. Det skapar mindre med barnfattigdom och skapar mindre auktoritetstro. Kort och gott - det skapar frihet.

Jan Rejdnell

2 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. "Miljöpartiet tycks tro att tillväxt alltid leder till miljöförstörelse"...

  Inte i riktigt alla fall men i 99,9% av fallen så gör de det. Detta inlägg lyser av den okunskap & ignorans som har byggt upp den nuvarande ekonomiska systemet som är uppbyggt så att det förutsätter en ekonomisk tillväxt för att kunna fungera.

  Samhällets desperata kamp för ständig tillväxt är det som kommer leda till katastrof & ju längre det kommer fortsätta som nu ju värre kommer katastrofen bli.

  Många företag har tillväxt mål, 10-20% per år är ganska vanligt & många, däribland säkerligen du, tycker detta är mycket hälsosamma & bra målsättningar. Då vill jag fråga dig, vad tror du att 10-20% tillväxt om året betyder? Låt oss räkna lite på vad 10-20% tillväxt faktiskt betyder under, låt oss säga, EN människas liv.

  Vi hoppas ju på att vi & framför allt, våra barn & barnbarn ska leva länge inte sant? Säg 90år.

  20% tillväxt för ett företag under 90år => 1,2^90 = 13 375 565. Vad betyder nu detta, jo om företaget idag skulle ha t.ex. 100miljoner i omsättning idag så skulle de omsätta 1340000 miljarder om 90 år. (ca 600gånger mer än hela sveriges bnp)

  Vi kan skratta åt det här för vi begriper ju att inte detta kommer att inträffa, men tycker du nu att det är hälsosamma mål?

  Låt oss titta på en lite mer blygsam tillväxt säg 5% (ett tillväxtmål som troligen hade fått de flesta investerare att rygga tillbaka & placera pengarna någon annanstans). Detta skulle medföra att företagets omsättning skulle bli cirka 81gånger större på bara en människas livstid (och vi vill väl fortfarande väl för våra barn och barnbarn? och deras barn och barnbarn?).

  Företaget skulle alltså ha en 81gånger högre omsättning, hela denna ökning kommer förhoppningsvis inte bero av ökad förbrukning av råvaror, men lågt räknat så troligen hälften. Låt oss även säga att de är mycket miljömedvetna och att 50% (mycket stor andel) av deras råmaterial kommer från återvunnet material. Detta företag kommer då alltså efter blott en människas livstid göra av med 20gånger så mycket råvaror.

  Denna ökning förväntas ske i ett samhälle som redan nu förbrukar långt mer av naturens resurser än vad naturen klarar av?! Med en sådan här tillväxt (5%) skulle vi alltså om 90år (då lever fortfarande våra barnbarnsbarn) behöva cirka 20 "jorden" till & efter ytterligare blott en människas liv 400 extra "jorden".

  Det hade varit en sak om produktionerna drevs av enbart förnyelsebara resurser men så är aldrig fallet, man har alltid en miljöpåverkan i alla verksamheter som bedrivs.

  Peak oil har inträffat & även om man, ovanpå den olja som man idag vet finns & den olja som man hoppas & tror sig kunna hitta, skulle hitta lika mycket olja till som människan någonsin förbrukat så skulle den oljan enbart räcka i ca 80år med nuvarande förbrukning. Alla pumpar kan inte gå för fullt ända fram till sista droppen och depåer sinar här & där så oljan kommer räcka längre än så, MEN produktionen kommer vara längre för varje år som går & du kan ju fundera över hur det kommer gå när Kinas tillväxt nu förväntas vara "god" och medelklassen där kommer vilja ha bilar och deras produktion och export kommer öka. Ja priset på olja kommer skena iväg eftersom efterfrågan kommer öka medan tillgångarna kommer minska. Det kommer inte bara bli dyrare att köra till jobbet, man får även tänka på att i priset på allt vi köper ingår kostnader för frakten av varan. Så apelsiner, bananer, kaffe osv från sydamerika, elektronik från asien osv kommer troligen vara ett minne blott om sisådär 20-40år.

  Slutsats, nolltillväxt kommer att ske och det kommer inte dröja speciellt länge. Ju längre vi fortsätter på detta viset ju hårdare blir smällen vi kommer få ta, eller jag kanske ska säga smällen våra barn och barnbarn kommer få ta för de kommer nog få ta den stora smällen och, om möjligt, reda ut skiten som vi ställt till med.

  SvaraRadera