fredag 16 september 2011

Politik på danska

I södra Sverige förstår man danska språket hyggligt. En genuin stockholmare fattar inte mycket. Men att förstå dansk politik kan vara värre än så.
I Danmark har man fyra uttalat liberala partier där ett av dem är på andra sidan blockgränsen - Radikale Venstre. I Sverige finns ett uttalat liberalt parti - Folkpartiet och snart två med Centerpartiets nya ledning. I Sverige skulle aldrig ett parti som kallar sig liberalt ingå i samma konstellation som det socialistiska blocket men i Danmark är det snart en realitet.

Orsak och verkan hittar vi i Dansk Folkeparti. Om Sverigedemokraterna inte har ett uns med politiskt inflytande så har det varit tvärtom de senaste tio åren i Danmark. Det har skapat konstlade motsättningar och mer stängda gränser vilket påverkat danska utvecklingen inom såväl ekonomi som turistnäring. Man får inte gästprofessurer till Danmark. Familjerna kan inte - får inte följa med. Nu har danskarna fått nog. Dansk Folkeparti står utanför allt inflytande i dansk politik över en natt.

Det är endast möjligt med små stegs förändring - ingen ändring av flyktingpolitiken - samt betoning av ekonomin. Radikale Venstre har gjort det omöjliga möjligt. Först sluta avtal med avgående ministär om ekonomin och sedan ingå som politisk partner i vänsterblocket. Sådan social ingenjörskonst brukar straffas av väljarna. I Danmark har den blivit belönad. Från 5, 1 till 9,5 % - förbi Socialistisk Folkeparti och blir vänsterblockets andra största parti. Nu måste socialdemokratin lyssna in Radikale Venstre inte bara när det gäller ekonomin.

Enheldslistan är ett marxistiskt parti som dessutom är antisemitiskt. De har gått från 2,2 % till 6,7 %. Jag ser det som en tvärreaktion till Dansk Folkeparti men också besvikelse på Socialistisk Folkeparti. Enheldslistan är inte intresserad av några ministerposter men skall ingå i regeringsunderlaget. Hur detta skall gå med marxister och liberaler i samma regeringsunderlag är en gåta. Men politik på danska - går det kanske bra.

Kanske snart - mycket snart - hittar Radikale Venstre och Venstre tillbaka till varandra politiskt. Men till detta krävs ett nyval för Dansk Folkeparti har fortfarande 12,3 % av rösterna.

Jan Rejdnell

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar