måndag 28 november 2011

Dollarn upp - Euron ner


Det har i månader varit riktigt billigt för svenskar att resa till USA tack vare den rekordbilliga dollarn. Men snart blir det ett minne blott. Trots USA:s urusla ekonomi kommer dollarn bli dyrare. Beror det på Eurons utveckling?

I somras var den amerikanska dollarn så billig som 6,10 svenska kronor. Sedan dess har den fördyrats något och i slutet av förra veckan kostade den strax under 7 kronor. Nästa år väntas den öka mot kronan ytterligare. Den uppåtgående trenden för dollarn förklaras huvudsakligen med skuldkrisen i Europa och att allt fler söker sig till större och mer säkra valutor vilket även innefattar det brittiska pundet och euron

I fredags var det Black Friday i New York - årets största readag . Olle Wästberg skriver i sitt nyhetsbrev: " fick knappast intrycket av att ekonomiskt nedtryckta amerikaner lagt av med att konsumera. (Nästan tio procents ökning från förra året, visade det sig.) Restaurangerna och hotellen är fulla. Och det stämmer med siffrorna. Konsumtionen ökar, om än sakta. Det gäller hela den amerikanska ekonomin; den hackar sig sakta och försiktigt åt rätt håll. Det är inte politikerna som får ekonomin att röra sig i rätt riktning, utan som vanligt de optimistiska amerikanska medborgarna."

Samtidigt som amerikanska kongressens superkommitté kollapsat i förra veckan så fick inte Tyskland sitt obligationslån fulltecknat. Vad beror detta på. Spekulationen är att Tyskland får sanera och betala för övriga Euro-länders katastrofala ekonomi. Tyskland får betala för att hålla ihop EMU-bygget. Med det belönade marknaden Tyskland med ett piskrapp.

Samtidigt blev det stora amerikanska lånet övertecknat, trots att räntan i det lånet endast var en dryg procent i skillnad. Och dollarn stärktes. Trots urusel ekonomi i USA och att man inte skött ekonomin till skillnad mot Tyskland.

Förklaringen är att marknaden söker säkerheter i gungflytider. Man eftersträvar också likviditet. Ingen i valutamarknaden vill ha Euro, Pund, Yen eller Yuan. Svenska kronan har till och med blivit populär men vi är fortfarande en skvalpvaluta. Återstår dollarn. Inte går USA i konkurs?

I Europa sitter man i möten varje dag mellan olika statschefer och försöker hitta lösningar. Byter ut statschefer i Italien och Grekland. I USA bråkar man fortfarande. Inga politiska beslut om ekonomin innan valet 6 november 2012.

Vem påstod att politiskt ansvarstagande är rättvist?

Jan Rejdnell


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar