onsdag 21 december 2011

Att äta räntekakan samtidigt som man har den kvar


Riksbanken meddelade att reporäntan sänks med 0,25 procentenheter till 1,75 %. Men bankerna följer inte efter och sänker bostadsräntorna.
Konsumenter förfäras nu över bankernas ovilja att sänka räntorna på lånen. Men det går inte att äta kakan samtidigt som man har den kvar. Det är allt större krav på bankerna att öka kapitaltäckningskraven samt höjda kostander för upplåning som gör att bankerna tar rygg. Samtidigt har också finansminister Anders Borg tillsammans med handgångne generaldirektören på Finansinspektionen skällt ut bankledningar och bankstyrelser på löpande band. Det går inte kräva mer och öka kraven utan konsekvenser för konsumenterna. Bankerna lever på en marknad och är inte statliga. Ändå uppträder många tidningar och bloggare precis som om de vore förstatligade. Inga bonusar, vinster etc.
När Anders Borg for efter bankerna med höjda kapitaltäckningskrav var det ingen som klagade. Nu är det bankernas fel. Det vore passande om Borg gick ut och förklarade hur det ligger till i dagsläget.

Konjunkturutsikterna i omvärlden har försvagats och svensk ekonomi bromsar in. Samtidigt är inflationstrycket lågt. Därför har direktionen beslutat att sänka reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,75 procent. Prognosen för reporäntan framöver sänks dessutom. För 2012 väntas räntan i genomsnitt ligga på 1,7 % för att 2013 stiga till i genomsnitt 2,1 % respektive 2,9 % år 2014. Riksbankens styrelse var inte enig.

Så varför sänkte man inte förra gången? Riksbanken har hela tiden reagerat sent...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar