söndag 29 januari 2012

Göran Hägglund får max ett år på sig...

Med tredjedel av ombuden mot sig skall Göran Hägglund nu rycka upp sig och förändra sin ledarstil. Han skall ena partiet och göra 26 distriktsordföranden till "regionala partiledare". Om några dagar skall gruppledare väljas i riksdagsgruppen. Mats Odell sticker först kniven i ryggen på Göran Hägglund och har sedan de senaste dagarna pratat om försoning när han förstått att utmaningen inte nått ända fram. Om inte Göran Hägglund tar bort sin antagonist upplevs han som svag och tar han bort honom så upplevs han som en som rensar ut. Pest eller kolera.

Göran Hägglund har ett år på sig. Han är i nästan samma situation som Ola Ullsten efter katastrofvalet för Folkpartiet 1982.Vid extra landsmöte skulle han väljas om utan någon utmanare. Ungefär 30 ledamöter lade ner sina röster av ombuden och markerade att han fick ett år på sig att vända skutan. Det gick inte. Bengt Westerberg kom in som en outsider och ny kraft.

Händelseutvecklingen brukar vara på detta sätt efter svåra valförluster. I Mona Sahlins fall gick det mycket snabbare. Vanligtvis brukar partiledare få en liten nådaperiod medan partileden samlar sig, som Ola Ullsten efter Folkpartiets katastrofval 1982 eller Bo Lundgren efter Moderaternas storförlust 2002. I Sahlins fall tog det inte ens två månader efter valförlusten. Göran Hägglund har varit partiledare sedan den 3 april 2002. Han har varit med om två valresultat där partiet backat och har nu ett år på sig till ordinarie riksting att vända skutan och få upp stödet i opinionsundersökningarna för KD.

Utmaningen från Mats Odell skedde från värdekonservativ grund. Från de i partiet som vill använda mer bibelcitat än den för "liberale" Göran Hägglund. Detta var chansen att profilera sig gentemot Moderaterna. Det gick inte hem. Moderaterna kommer inte internt uppmana till stödröstning på KD i fortsättningen. Man har bestämt sig för att blir ett stort parti. Pratar hellre med Mp om uppgörelser för att kunna regera. Måhända siktar man på en minoritetsregering med KD utanför riksdagen efter nästa val. För socialdemokraterna lär inte få ihop med med Mp och V.

Frågan är om det finns utrymme för KD i svensk politik? Det har Göran Häggblom ett år på sig att bevisa nu...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar