tisdag 14 februari 2012

Är du en risktagare?

Ponera att äger ett stort bolag. Det går bra och du vill bygga vidare på din marknadsposition. Men den marknad du verkar på består av en massa politiska ställningstaganden. De baserar sig oftast på känslor efter att det har hänt något i din bransch. det är ovidkommande om den teknik du använder är annorlunda än där det hänt en olycka.

Exempelvis att man är beroende av ström för att kyla ner en produktion. Att om strömmen går så funkar inte kylningen. Så har du det inte i dina produktioner. Men nu börjar produktionen bli gammal så du måste ta ett beslut om att bygga nytt eller inte.

I de politiska lösliga överenskommelsen som finns - som består av hälften av de politiska partierna i dagsläget (och då riskerar 2-3 stycken av dem att hamna utanför parlamentet) - så skall du bygga nytt först efter du tagit bort din gamla produktion. Du kan alltså inte bygga nytt på alla produktionsställena som är mer företagsekonomiskt, utan du måste plocka ett åt gången. Annars har inte marknaden tillräckligt mycket av din vara under tiden.

Knepigt? Det blir värre.
Du måste bygga produktionen på exakt samma ställe som den förra var placerad. Exakt!
Det är ju bra för inga andra kan ju bygga då. Du kan "trolla" med priset på varan så sätt.

Det är lite svårt ändå för en konkurrent ägs av politikerna. Det betyder att bara de som köper min vara i tillräckligt stor omfattning kan vara med och finansiera ny produktion om jag inte skulle ha råd.

Nu kommer det riktigt riskabla! För att jag skall få starta igång ny produktion måste jag först bygga upp en ny produktion. Det kan ta en sådär 7-8 år och det omfattar två mandatperioder so dagens politiker kan vara utbytta och nya vindar sveper. Om det därtill händer något ute i världen i min bransch så är det kört. Då har jag satsat förgäves. Alla pengarna är borta då.

Om gänget politiker nu säger; - kör! ...så kanske nästa gäng säger - Stopp!

Det är nog bäst att köra allt vad tygeln håller nu och trissa upp priset på varorna så mycket som möjligt i dagsläget. Man vet aldrig vad politikerna hittar på om åtta år.

GISSA BRANSCH?

1 kommentar: