torsdag 1 mars 2012

Börsjättar släpper in kvinnorna - under galgen

Ett 30-tal av Europas största industriföretag tänker lansera ett tvåpunktsprogram för att fler kvinnor skall finnas med i bolagsstyrelserna och företagsledningarna. Det är under galgen det sker. Lagom till internationella kvinnodagen den 8 mars.

Om ingenting snabbt görs har  Bolagen hoppas därmed kunna undvika lagstiftning om kvotering. EU-kommissionären Viviane Reding har hotat med det om inte bolagen på frivillig väg når upp till 30 procent kvinnor i styrelserna till 2015 och 40 procent till 2020 så blir det lagstiftning.
  
Förslaget som läggs fram är enligt Sydsvenskan att upprätta en europeisk databas för kvinnor som är kvalificerade för styrelseuppdrag. Likaså vill man lägga fram ett målprogram för att uppnå ökad jämställdhet i bolagens ledningsgrupper. Resultaten skall redovisas årligen.

En ökad mångfald i bolagsledningar och styrelser anses enligt studier leda till bättre tillväxt. 

I dag utgör kvinnor tre procent av vd:arna i Europas största bolag och tolv procent av styrelseledamöterna, enligt European Professional Women's Network. I Sverige är det något bättre siffror. 

I Sverige har vi redan en öppen databas för kvinnor som kandiderar till bolagsstyrelser. På www.kompetenslistan.sehttp://www.kompetenslistan.se finns 300 kvinnor som är kompetenta och vill arbeta i en bolagsstyrelse. Det är framförallt de onoterade bolagen som behöver kompetensförstärkning. I många bolagsstyrelser sitter det endast en person - ägaren själv. I de bolagen behövs kompetens i styrelsen.

Det är märkligt att man måste hota innan det händer något....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar