lördag 31 mars 2012

Nystart för Alliansregeringen?

Det svänger snabbt i svensk politik. Väljarna är lättrörliga. Socialdemokraterna går från bottennoteringar till toppennoteringar bara under några få månader. Receptet att vara lågmäld och inte kommentera vad enskild händelse varje dag, likt Håkan Juholt gjorde, belönas i opinionsundersökningarna. Det känns länge sedan media och var man pratade om att socialdemokraterna var på väg rakt ner i källaren. Det skulle bli som vilket annat socialdemokratiskt parti som helst i Europa och stanna på en procentuellt marginell nivå. Idag ser kartan annorlunda ut.

Det  beror inte på att (s) intagit nya ståndpunkter utan skall snarast tolkas som en trötthet på Alliansregeringen med Reinfeldt i spetsen. När statsministern gång på gång säger att det inte behövs några visioner så vänder de lättrörliga väljarna honom och Moderaterna ryggen.

Väljarnas lättrörlighet måste betonas. Det är i de större partierna det svänger snabbast. Mellan de olika alternativen i politiken av statsbärande partier. Socialdemokraternas strategi att inte kommentera och ligga lågt fungerar dock inte i längden. De måste presentera egen politik och alternativ i politiken liksom Moderaterna.

Det är i ett läge där statens inkomster blir lägre. Redan i år spås ett underskott på 13 miljarder och nästa år med 11 miljarder av Ekonomistyrningsverket. Statens inkomster blir lägre och inga försäljningar som innebär tillfälliga inkomster. Anders Borg varnar för arbetslösheten bland ungdomar och invandrande utlandsfödda. Han säger att fler måste i arbete men ger inget recept på hur detta skall ske.

Det enda som kan rädda tappet i statsfinanserna är nu en bättre konjunktur. Värst blir det för kommunerna. De kommuner som skall expandera blir åderlåtna med ett alltmer komplicerat kommunalt utjämningssystem. Fler och fler kommuner blir bidragsmottagare och anpassar sitt läge till detta faktum.

Konsumtionen är allt viktigare för statens inkomster. Konsumtionen hos hushållen måste hållas igång annars minskar statens momsintäkter som blir allt viktigare inkomstkälla för staten. Lägre inkomster för hushållen och företagen påverkar konsumtionsmönstren.

Det innebär att om Alliansregeringen inte skall förlora nästa val på en bromsande ekonomi och allt högre arbetslöshet så måste en politik som är mer gynnsam för småföretagarna skapas. De är ryggraden i ekonomin och har stått i strykklass under hela tidsperioden av regeringsinnehav som Alliansen haft. Frågan är om Borg vågar satsa rejält på småföretagen? Det finns inga tecken på detta. Löfven är van vid storföretag och har liten erfarenhet som fackföreningsledare av småföretagens villkor och verklighet.

Personligen tror jag på en ny företagsorm för småföretag som gör stora lättnader i arbetsgivaravgifterna. På den del som är ren löneskatt om 9 procent. Om lättnader görs för små företag från 1-3 anställda i aktiebolag som får möjligheten att registrera om sig till enklare bolagsform likt tyskarnas GmbH får det en skjuts i företagandet. Fler har då en chans att klara sig och till och med expandera sin verksamhet. Det rör sig om 260 000 företag som skulle ha möjligheten att fungera under enklare villkor. Långt ifrån alla aktiebolag skulle registrera om sig för det rör bolag med en endast en aktieägare. I dag har 66 procent av alla aktiebolag endast en ledamot och en suppleant.

Det flesta aktiebolag som bildats under de senaste tio åren är företrädesvis ensamföretagare med en eller inga anställda. Det är så kallade levebrödsföretagare. Det är inte rimligt att dessa bolag skall leva under i princip samma villkor och lagstiftning som stora exportföretag. Regeringen sänkte aktiekapitalgränsen från 100 000 till 50 000 kr för ett antal år sedan vilket innebar en skjuts i antalet nya aktiebolag. Företagare med enklare företagsformer passade samtidigt på att gradera upp sig till aktiebolag så antalet "nya" bolag var i praktiken inte så nya. Revisionsplikten avskaffades för de mindre bolagen vilket i praktiken skapat två typer av ansvar för aktiebolagen. Nu är det dags att ta steget fullt ut och skapa en ny och enklare företagsform med villkor som är gynnsamma för mindre bolag.

Men Borg är livrädd för att tappa skattekronor. Istället görs ingenting och arbetslösheten ökar. Det krävs politiska initiativ för att klara situationen oavsett om man är moderat eller socialdemokrat. Det är dags att styra landet. Om Alliansregeringen skall ha chans till en tredje period måste de mindre partierna släppas fram med nya förslag som förankras med hela eller delar av oppositionen. Det är dags för Reinfeldt & Borg att släppa fram regeringskollegorna annars hamnar de i opposition efter nästa val.

Jan Rejdnell

1 kommentar:

 1. Enklare aktiebolagsform skulle vara bra som även finns i England med dotterbolag i Sverige. Billigt som sjutton. Skatteregler underlättar.
  Men bolagsformerna skapar inte nya jobb. Men det gör ökad konkurrenskraft och export.
  Ett exempel. Det finländska företaget Rovio som står bakom Angry Birds gav för ett par dagar ut sedan en ny version. Varje nedladdning kostar 22 kr. 3 miljoner nedladdningar sker på ett par dagar.
  De lyckade företagen köps upp eller flyttar från Sverige. Det mest kända är väl Skype. Men det finns ett dussin liknande företag som har gått samma väg. Hur kan svensk lagstiftning skapa förutsättningar för teknikföretag att stanna i Sverige?
  Jag tror även att det svenska riskkapitalet är alldeles för strikta. Skype fick inga svenska investerare eller riskkapital.
  På varje bankkontor skulle det finnas en kompetent företagsRÅDGIVARE som skulle ha RISKkapital att använda. Det skulle inte vara lån utan långsiktig placering. Nu är det alldeles för krångligt att utveckla en idé till färdig produkt och expandera. ALMI är ju inte så bra.....

  SvaraRadera